Bipolare Jorsalfare

Øystein Morten har skrevet spennende bok om sagakongen Sigurd Jorsalfare, som dro på korstog til Det hellige land i 1107. Skallen til Jorsalfare ligger i krypten på Akershus, sammen med kong Haakon og kong Olav. Morten har fått sagakongens skalle analysert og funnet MILDT SAGT oppsiktsvekkende ting! FOTO: JAN PETTER LYNAU, VG

Bokanmeldelse: Øystein
Morten: «Jakten på Sigurd Jorsalfare»

Øystein Morten er tilbake med en ny forfriskende biografi om en norsk vikingekonge. Denne gangen er det Sigurd Jorsalfare som betraktes med kritisk blikk.

Av 

Felicia Alvsing

Publisert:

Artikkelen er over syv år gammel

VG:s terninger viser 5 prikker

Boken begynner i Vang i Valdres, ikke fordi stedet har forbindelse til vikingekongen, men fordi forfatteren en gang ble utfordret der. Han holdt et foredrag med tittelen «Olav den Hellige. Sin tids bin Laden?», basert på sin siste bok, og fortalte tilhørerne at neste prosjekt var å skrive om Sigurd Jorsalfare. «Hva er vitsen?» spurte en av publikum. Øystein Morten svarer at dersom du taster navnet på denne vikingekongen inn i søkemotoren Google, så er det første treffet «Anders Behring Breivik». Dette var massemorderens alias i cyberspace. Morten innrømmer åpent at en av motivasjonene for å skrive boken er å gjøre Jorsalfare «ubrukelig» for folk som Breivik.

VG+ : Hodeskallen som endrer norsk historie

Et pussig utgangspunkt for en religionshistoriker, kanskje, da akademikere i størst mulig grad skal la fakta tale for seg, og vokte seg for å vinkle fremstillingen så sterkt at temaet fordreies. Men Morten spiller med åpne kort hele veien, og sikrer sin faglige integritet på den måten.

Fortellingen foregår på to plan. På det ene skildres forfatterens reise i Sigurd Jorsalfares fotspor, samt anstrengelsene for å få karbondatert vikingekongens angivelige hodeskalle i samarbeid med professor i anatomi Per Holck i Oslo. På det andre dukker Morten ned i historien og gjenforteller hva kildene sier om vikingekongen og hans samtid.

Nivåene krysses stadig, og tidvis på høyst originalt vis, som når forfatteren oppsøker overlege Ulrik Fredrik Malt, og ber ham gi en psykiatrisk vurdering av Jorsalfare med utgangspunkt i sagalitteraturens beskrivelser av hans temperament.

Det skal, forsiktig sagt, godt gjøres å skrive historie på en så eksperimentell måte uten at det blir pinlig. Men Morten har, med få unntak, god kontroll hele veien. Han skriver dessuten så godt at fortellingen har kraftig meddrift.

Slik han i forrige bok klarte å gi oss et nytt blikk på Olav den Hellige, rykker han nå Sigurd ut av sin gamle kontekst og lar oss vurderer ham i et nytt lys. Metoden er ikke bare å stille nye spørsmål. Morten forklarer også hvor mangelfulle kildene er, og hvor mange misoppfatninger av Jorsalfare som er utbredt. Han viser blant annet til at legender som fortelles om vikingekongen, også fortelles om flere andre konger og stormenn i andre land som levde på samme tid.

STEN INGE JØRGENSEN

Publisert:

Mer om

Bokanmeldelse

Flere artikler

 1. Pluss content

  Skallen som endrer norsk historie

 2. Destruerer omstridt kongelig gravstein etter nye avsløringer

 3. Pluss content

  Rikshelgen i Norge - kultstatus i Europa

 4. Kommentar: Med Gange-Rolv til julekildens utspring

 5. Sagakongen møter isdronningen: Bokanmeldelse: Torgrim Eggen: «Forbindelsen. Jensen vs. Cappelen, 16 tonn hasj og vår tids største politiskandale»

Fra andre aviser

 1. I Sigurd Jorsalfares fotefar

  Bergens Tidende
 2. Korstog-kongen var inspirasjonen til hellig krig i Norge

  Aftenposten
 3. Dette er norgeshistoriens Game of Thrones

  Aftenposten
 4. Klostera som sette spor

  Bergens Tidende
 5. Vi vet lite om norske middelalderkvinner. Kristin er et unntak.

  Aftenposten
 6. Norges viktige bidrag til korstogene

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no