NAZIVENNLIG: USAs Tyskland-ambassadør William E. Dodd til høyre, i selskap med pavens utsending til Tyskland Cesare Orsenigo og Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels, Berlin 1934. Foto: BETTMANN/CORBIS

NAZIVENNLIG: USAs Tyskland-ambassadør William E. Dodd til høyre, i selskap med pavens utsending til Tyskland Cesare Orsenigo og Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels, Berlin 1934. Foto: BETTMANN/CORBIS

Bokanmeldelse: Erik Larson: «I dyrets buk»

Naivitet i Berlin

«I dyrets buk» er en nærstudie av Det tredje rike i sin spede og brutale begynnelse - sett gjennom øynene til en amerikansk diplomat - en sjeldent god og skremmende skildring av 1930-årenes Berlin.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Dokumentar
374 sider, 379 kroner
Font forlag

VG:s terninger viser 5 prikker

Den amerikanske journalisten og forfatteren Erik Larson har virkelig funnet et fantastisk dokumentarisk materiale etter historieprofessoren ved Chicago-universitetet.

I 1933 fikk professor William E. Dodd tilbud fra president Roosevelt om å bli USAs nye ambassadør i Tyskland. Professor Dobb svarte ja, han hadde studert i Leipzig og kjente landet godt, dessuten håpet han å kunne få tid til å skrive ferdig en historisk studie av sørstatene i USA. Den gang ei.

Dermed er denne fantastiske historien i gang. Ambassadørfamilien bodde i Berlin i årene 1933-1937: Dodds hustru og to voksne barn.

Den politisk naive og utfordrende datteren Martha forelsket seg like ofte i Berlin som hun hadde gjort i USA, og levde utsvevende på ball, fester og uteliv og inngikk i usunne og farlige relasjoner til høytstående gestapofolk og en russisk agent.

Omkring Dodd-familien i huset i Tiergarten i Berlin gjenskaper Erik Larson et aggressivt Tyskland, med vold og ensretting. Dodd nektet å ta inn over seg det som skjedde, han meldte tilbake til USA at Hitlers regjering utviklet seg i en moderat retning, at nazistenes undertrykkelse av jødene avtok.

Dodd ble motarbeidet fra flere hold, i amerikanske UD og innad i ambassaden. Det er et ufattelig fascinerende stoff Larson bretter ut - her er personlig drama og storpolitikk side om side. Forfatteren er godt opplest på perioden, så her er mye å hente både for leg og lærd.

Oversatt av Lisa Vesterås og H.L.V. Siempre.

GURI HJELTNES

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder