TILBAKE MED DINA: Nesten 30 år siden «Dinas bok» og 20 år etter den tredje og siste boken om Dina, er Herbjørg Wassmo tilbake med en fjerde bok som handler om Dinas barnebarn, Karna. Foto: Magnar Kirknes VG

Herbjørg Wassmo med oppfølger til trilogien om Dina

20 år etter den siste boken i trilogien om Dina, kommer Herbjørg Wassmo (74) med en fjerde bok i serien.

Artikkelen er over to år gammel

Nesten 30 år etter at «Dinas bok» kom ut i 1989 - og 20 år etter den siste boken «Karnas arv» kom ut i 1997, har Herbjørg Wassmo skrevet en oppfølger til den populære serien.

Boken skal hete «Den som ser» og kommer allerede 18. august. Boken tar opp tråden der forrige bok slutter og handler om Karna, Dinas barnebarn.

POPULÆR: Herbjørg Wassmo med «Dinas bok» - en av de mest populære norske romanene gjennom tidene. Foto: Harald Henden VG

Flere oppfølgere: Ragde med femte og siste bok i «Berlinerpoplene»-serien

VG har vært i kontakt med redaksjonssjef Kari Marstein i Gyldendal, som ikke ønsker å kommentere hvordan forlaget mottok beskjeden om den fjerde boken.

– Vi kan bekrefte at det kommer en fjerde bok, men vi er midt i ferdigstillingen av boken, så vi ønsker ikke å si noe som helst om dette ennå, sier Marstein.

Herbjørg Wassmo selv ønsker heller ikke å kommentere nyheten om boken.

Fått med deg? Roy Jacobsen kan vinne Booker-prisen som første nordmann

«Dinas bok» ble av VGs anmelder kalt «et mesterverk som lyser opp bokhøstens himmel» og fikk terningkast 6 da den kom i 1989. Boken ble filmatisert av Ole Bornedal med Maria Bonnevie og Gérard Depardieu i ledende roller i filmen som fikk navnet «I am Dina».

Møtte Wassmo: Se Downton Abbey-Butlerens flørt med Herbjørg Wassmo

I 1990 kåret Den norske Bokhandlerforeningen «Dinas bok» til 1980-årenes bok, og i i 2001 ble den i forbindelse med Bokklubben Nye Bøkers 25-årsjubileum kåret til den mest populære boken i bokklubbens historie.

Wassmo er også kjent for trilogien om Tora, der første bind «Huset med den blinde glassveranda» - vant både Kritikerprisen og og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris. For den siste boken i trilogien om Tora, «Hudløs himmel», vant hun Nordis råds litteraturpris.

Sjekk: Denne norske forfatteren selger mest bøker i Tyskland nå

Wassmo er oversatt til 26 språk, og i 2007 ble hun utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Hun har et langt og variert forfatterskap bak seg, og i den selvbiografiske romanen «Disse øyeblikk» skrev hun om sin egen sterke historie; om overgrep og egne selvmordstanker.

Bakgrunn: Herbjørg Wassmo planla å ta livet av sin egen far

I 2010 fikk hun hedersprisen under Brageprisutdelingen.

– Hun skriver om vanskelige temaer på en måte som gjør at folk finner gjenklang i sine egne liv. Hun får folk til å ville lese mer og til å vente utålmodig på neste utgivelse, het det blant annet i begrunnelsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder