HEDRES: Per Petterson får Nordisk Raåds literaturpris for 2009. Foto: Trond Solberg

Får Nordisk Råds litteraturpris: Petterson: - En enorm anerkjennelse

(VG Nett) Den norske forfatteren Per Petterson (56) får Nordisk råds litteraturpris 2009 for verket «Jeg forbanner tidens elv».

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Dette er Nordisk råds litteraturprisPer PettersonHovedsiden - Forlaget Oktober

- Dette betyr forferdelig mye. Det er en enorm anerkjennelse av meg som forfatter og det gir meg en større selvtillit, sier Petterson til NTB.

Også forlagssjef i Oktober forlag Geir Berdahl er strålende fornøyd med at en av hans forfattere får den prestisjetunge prisen.

- Det er en høythengende pris. Selv om jeg trodde at Per skulle få den, så vet en aldri hva som skjer. Jeg synes boken er utrolig god, og etter hvert har også kritikerne og leserne reagert, sier Berdahl til VG Nett.

Populær forfatter

Det er i år 20 år siden sist Oktober forlag fikk Nordisk Råds litteraturpris. Da ved forfatter Dag Solstad, med «Roman 1987».

- Hva er de beste kvalitetene til Petterson som forfatter?

- Språket. Det åpner seg uante dybder når du leser den boken og bøkene hans, mener Berdahl.

Per Petterson hører til blant Norges mest anerkjente og mest populære forfattere. Allerede i 1997 ble han nominert til Nordisk råds litteraturpris for romanen «Til Sibir», og med romanen «Ut å stjæle hester» (2003) oppnådde han internasjonal status med en lang rekke priser.

Debuterte som 35-åring

Forfatteren debuterte som 35-åring med novellesamlingen «Aske i munnen, sand i skoa» i 1987. Han har siden utgitt seks romaner, samt «Månen over porten», en samling personlige og litterære tekster.

Les mer om forfatteren her (ekstern lenke)

Deles ut om et halvt år

Litteraturprisen, som er på 350 000 danske kroner, overrekkes Per Petterson i slutten av oktober i forbindelse med Nordisk råds sesjon i Stockholm, heter det på Nordisk Råds hjemmesider.

I juryens begrunnelse heter det:

«I romanen beskriver hovedpersonen opplevelsene sine og sitt fragmenterte erindringsarbeid med flere livskriser i egen familie. I et poetisk og stillegående språk formidler Petterson hvor vanskelig det er å få sagt det som føles mest nødvendig å si til hverandre».

«Jeg forbanner tidens elv» utspiller seg på 70-tallet og handler om Arvid (37), som skal skilles. Samtidig får han beskjed om at moren, som er dansk, har fått kreft. Hun reiser tilbake til Danmark fordi hun har noe uoppgjort, og Arvid følger etter.

Nordisk råds litteraturpris har blitt delt ut siden 1962.

Prisbelønt

56-åringen har også blitt hyllet med Brageprisen og Kritikerprisen ofor «Jeg forbanner tidens elv». Nordmannen, som kommer fra Oslo men er bosatt i Høland i Akershus, er oversatt til 43 språk. Han har også tidligere blitt hedret med en rekke internasjonale utmerkelser, blant annet i Frankrike, England og Irland.

I Storbritannia ble Petterson som første norske forfatter noensinne tildelt Independent Foreign Fiction Prize og The International IMPAC Dublin Literary Award. «Ut å stjæle hester» ble av new York Times kåret til en av de fem beste fiksjonsbøkene i 2007 og en av de ti beste fiksjonsbøkene i 2007 i Time Magazine og Entertainment Weekly.

VG Nett har ikke lykkes i å komme i kontakt med prisvinneren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder