Kommentar

Krimdebutant med stjernekontrakt

Av Camilla Norli

UT I VERDEN: Heine T. Bakkeids krimdebut «Jeg skal savne deg i morgen» representeres nå av Jo Nesbøs agenter - og de satser på å selge den bredt på bokmessen i London i april. Foto: Harriet M. Olsen , Aschehoug

Heine T. Bakkeid (42) er blitt plukket opp av Jo Nesbøs svenske stjerneagenter med sin nordnorske noir-krim «Jeg skal savne deg i morgen».

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Romanen kommer ut nå til uken, men allerede før jul ringte Salomonsson Agency og to andre store agentbyrå til Heine T. Bakkeid.

– De hadde lest om boken på nettstedet BOK365 og ringte for å spørre om de kunne lese boken. Jeg sendte manus, og allerede neste dag ringte Salomonsson tilbake. Da hadde tre av dem lest manus og de likte den så godt at de ville skrive kontrakt, sier Bakkeid om de svenske agentene som fra før av representerer blant andre Jo Nesbø, Jørn Lier Horst, barnebok-forfatter Bobbie Peers og fjorårets krimkomet Ingar Johnsrud.

Mer krim: 10 krimbøker du bør sjekke ut i vår!

Bakkeid ble tatt helt på senga over henvendelsen. Selv er han en tidligere systemutvikler som blant annet har skrevet en kritikerrost ungdomsserie, «Dr. Schnabels krønike».

– Jeg sto vel omtrent og pyntet juletre da de ringte. Det er selvsagt en veldig bra start på mitt krimprosjekt å få en slik telefon. Det Salomonsson står for, passer meg veldig bra, sier Bakkeid om agentene som er blitt kalt «Scandinavian Crime Lords - og selger skandinavisk krim ut i stor skala i hele verden.

– Heine skriver helt fantastisk, og jeg leste boken i ett strekk på en kveld. Han er en mester på å skape stemning, og nå lengter vi etter å få dele den med forlag rundt om i verden. Det er et forfatterskap som jeg tror kan bli så stort som bare det, sier Julia Angelin hos Salomonsson Agency.

VGs bokanmelder er noe mer skeptisk - og lander på terningkast 4.

42-åringen som bor på Borkenes i Kvæfjord kommune i Sør-Troms med kone og tre barn, har egentlig gått rundt med ideen til krimromanen helt siden 2002, men han følte at han var for ung til å skrive historien.

– Jeg la derfor vekk manuskriptet og lovte meg selv at jeg skulle ta det frem igjen da jeg fylte 40 - i håp om at jeg da ville være gammel nok, vis nok, og fått følt litt på livssmerten.

– Ok, så hva skjedde da du fylte 40?

– Hehe, livssmerten kom vel med å bli pappa om og om igjen. Neida, det var mer at jeg i slutten av 20-årene ikke var mann nok til å kunne skrive godt om denne krimkarakteren jeg planla. Nå er jeg gammel nok og utbrent nok i massevis.

– Fortell om denne krimhelten din?

– Thorkild Aske er en tidligere avhørsleder i Spesialenheten for politisaker. Når vi møter ham har ting gått veldig galt. Han nettopp sluppet ut fra fengsel og sitter på NAV i Stavanger for å registrere seg som arbeidssøker. Snart overtales han til å reise til Nord-Norge for å bistå foreldrene til en ung mann som er savnet fra et fyr.

– I vår kommer det ut mellom 50 og 60 krimbøker, hva har din roman som gjør at vi skal lese den?

– Gud, for et vanskelig spørsmål. Sjangerdefinert er den vel en nordnorsk noir. Jeg ønsket å skrive min versjon av en tradisjonell kriminalroman med en herjet, fullstendig ødelagt hovedperson som etterforsker en mordgåte. Min egen Veum, min Harry Hole med andre ord.

– Så Varg Veum og Harry Hole har vært forbilder for din Thorkild Aske?

– Ja, egentlig. Jeg har vokst opp med de to, først med Veum, så med Hole - og jeg liker den type krimbøker, både som leser og som forfatter.

– Uten å røpe for mye, kan du trekke frem en scene fra boken sier noe om hva slags type krim dette er?

– Da Thorkild Aske er blitt innlagt på sykehuset, full av medikamenter og helt på bunnen, må han gå undercover på likhuset for å etterforske et dødsfall der han selv er politiets hovedmistenkte.

– Vi aner at Thorkild Aske får leve videre?

– Selv om jeg tidlig bestemte meg for å vente til jeg fylte 40 før jeg begynte på krimbøkene mine, har jeg underveis jobbet med Aske-universet innimellom. Jeg har derfor planlagt fem bøker om Thorkild Aske som jeg nå klør etter å skrive ferdig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder