Harry Hole er tilbake etter pause på fire år

Tidligere dørvakt på Head On skriver skurke-krim

KRIM-KONGE OG KRIM-DEBUTANTER: Vi kommer ikke utenom Jo Nesbøs nye Harry Hole-krim denne våren. Men se også opp for «Twilight»-forfatteren Stephenie Meyer som har skrevet voksen-thriller. Og en litt morsom vri: Eks-dørvakt Christian René Wold skriver skurkekrim fra Oslos skurkeverden på starten av 2000-tallet.

Vårens krimguide: 10 krimbøker å sjekke ut i vår!

På jakt etter din nye krimfavoritt? Her har vi valgt ut 10 høydepunkter blant de mange krimbøkene som kommer våren 2017.

 • Camilla Norli

Artikkelen er over tre år gammel

Jo Nesbø: «Tørst» (Aschehoug)

«Politi» fikk terningkast 6 i VG og ble en vanvittig suksess for Nesbø som nå har rundet 30 millioner solgte bøker totalt internasjonalt. Nå er Harry Hole tilbake etter en pause på fire år. Det er all grunn til å ha store forventninger til denne fortellingen, der Tinder-dating og vampyrvirksomhet er blant hovedtemaene. Og hvordan står det egentlig til med Harry Hole anno 2017?

Kommer 21. mars, men her kan du lese starten på boken!

Les også: Jo Nesbø om det store Harry Hole-året 2017

Stephenie Meyer: «Kjemikeren» (Gyldendal)

Hun har solgt 155 millioner eksemplarer på 47 språk av sin Twilight-saga for ungdom. Nå debuterer hun som thrillerforfatter for voksne, og her møter vi en tidligere hemmelig agent for den amerikanske regjeringen - kjent under navnet «Kjemikeren» på grunn av sine spesielle avhørsmetoder. Nå er hun på flukt fra sine tidligere arbeidsgivere som vil ha henne ryddet av veien.

Kommer 7. februar.

Les også: «Twilight»-stjernene - dette holder de på med i dag

Stefan Ahnhem: «Atten grader minus» (Aschehoug)

Det nye store skandinaviske krim-navnet? Hjemme i Sverige er han blitt sammenliknet med Henning Mankell og Stieg Larsson. Fjorårets «Den niende graven» fikk bare treer her i VG, men solgte veldig bra. Dette er den tredje boken om etterforskeren Fabian Rask - og her får han og kollegene i Helsingborgs kriminalavdeling en sak med en nedfryst millionær på bordet.

Kommer: 6. februar

2016: Her er krimtipsene i fjor vår!

Christian Rene Wold: «Klovnejakten» (Aschehoug)

Wold er tidligere dørvakt på legendariske Head On i Oslo og debuterer med en krim fra Oslos kriminelle underverden - som han selv har hatt førstehånds kjennskap til. Beskrives som annerledes: Her er det nemlig totalt fravær av politietterforskere og advokater. Dette er skurkenes Oslo, og blant skurkene finnes det også helter. Vi skal tilbake til tidlig 2000-tallet og stikkordene for gangsterromanen er: sex, dop og jakten på penger.

Kommer 27. februar

Fikk med deg? VGs anmeldere gir deg tipsene om fjorårets beste bøker

Siste: Norsk debutant briljerer

Daniel Cole: «Filledokka» (Vigmostad & Bjørke)

En av fjorårets store buzzbøker - uten en gang å være utgitt. 33 år gamle Cole fikk en sekssifret bokkontrakt for det som skal bli en serie på tre bøker, solgte TV-serie-rettighetene for en større hemmelig sum og ble plukket opp av hele 33 land i etterkant av bokmessen i London i fjor vår. Handler om en seriemorder i London - som har gitt media en liste med navn på de han har tenkt å drepe. På toppen av listen står detektiv Fawkes - mannen som skal prøve å stoppe seriemorderen.

Kommer: 27. februar.

Lest? Krimforfatter fikk tre terningkast seks - ble vraket av Kulturrådet

Cilla & Rolf Börjlind: «Sov du vesle spire» (Gyldendal)

Svensk forfatterpar med stadig større leserskare - og som flere fikk øynene opp for etter TV-serien «Springflo» som gikk på NRK i fjor og var basert på krimboken med samme navn. Dette er den fjerde boken i serien om Olivia Rönning, Tom Stilton og Mette Olsäter. Sammen etterforsker de drapet på en tenåringsgutt som ble funnet nedgravd med avskåret hals.

Kommer 25. februar.

Forrige bok: Börjlinds «Svart daggry» - solid og spennende

Jane Harper: «Tørke» (Cappelen Damm)
Australsk krimdebut som har fått fantastiske anmeldelser i blant annet The New York Times, og som Reese Witherspoons filmselskap har sikret seg rettighetene til. Vi har snik-kikket på den engelske utgaven - og mener boken er helt i toppen av all oversatt litteratur som utgis denne våren. I en liten by i Australia har det ikke regnet på to år, og spenningen, som allerede er på bristepunktet, blir uutholdelig etter dødsfallene til tre medlemmer av samme familie.

Kommer 10. april

Krigen om «Calendar Girl»: Les om tidenes budkrig i norsk bokbransje!

Jussi Adler-Olsen: «Selfies» (Aschehoug)

Danskens Jo Nesbø kommer med den syvende boken om Avdeling Q, og dette er på mange måter Roses bok. Jussi er samtidig samfunnkritisk som alltid - og tar utgangspunkt i et tips han fikk om at det i Danmark er blitt et fenomen med unge kvinner som går på sosialen og utnytter systemet maks. Boken er blitt tatt godt i mot i hjemlandet - der den ble trykket i et førsteopplag på 230.000 eksemplarer.

Kommer: 20. februar

Jussis Q6: Falt ikke i smak hos VG-anmelder

Fått med deg? Norsk kultur-kjendis skriver erotisk trilogi

Kurt Aust: «Skipet med det onde øye» (Aschehoug)

Aust skriver historisk krim som fortjener mange lesere. Her blir det gjensyn med våre gamle venner Thomas av Boueberge og Petter Hortten i det som er den syvende boken i serien der handlingen er lagt til 1700-tallets Danmark-Norge. Denne gangen etterforsker de to forsvinninger fra ett og samme skip - og mannskapet tror noen har satt det onde øyet på skipet.

Kommer 6. mars.

Fikk med deg? Kurt Austs Tour de France-krim

Pierre Lemaitre: «Camille» (Aschehoug)

I år som i fjor må vi ta med den nye franske krim-kongen Lemaitre. Nå er siste bind i trilogien om den kortvokste franske politimannen Camille Verhoeven ute. Elegant og grusomt, lidenskapelig og melankolsk. Fransk spenning på aller høyeste nivå, velskrevet og medrivende.

Er allerede ut - og fikk terningkast 5 i VG.

Les anmeldelsen her!

Det var 10 høydepunkt, men se også opp for:

Svenske Arne Dahls «Utmarker» som Sydsvenskan mener er «Den beste svenske krimromanen noensinne», svenske Tove Alsterdal, som VG ga terningkast seks i fjor, kommer med «Evas siste vitne», norske Øistein Borge følger opp sin debutkrimbok i fjor med «Det som aldri dør», Frode Granhus kommer med «Forliset», siste bok i serien om Rino Carlsen, mens både Terje Bjøranger og Lars Mæhle kommer med nye krimbøker som skal holde høy kvalitet, Eystein Hanssen er allerede ute med «Jaget» som fikk terningkast 5, VG-favorittene Clare Mackintosh og Peter Swanson kommer begge med nye krimbøker. Datteren til krimkongen GW-Persson, Malin Persson Giolito, bør absolutt sjekkes ut, hennes «Størst av alt» ble kåret til Årets beste svenske krim i fjor.

De som tipser er: VGs bokansvarlig Camilla Norli og VGs krimanmeldere Sindre Hovdenakk, Elin Brend Bjørhei og Tom Egeland.

Les også

 1. Hanne Kristin Rohde om Kulturrådets vraking: – Knusende!

  Kulturrådet ville ikke betale for at Hanne Kristin Rohde og Hans Olav Lahlums krimbøker havnet i bibliotekene.
 2. Fikk tre terningkast 6: Vraket av Kulturrådet

  Krimforfatter Ingar Johnsrud (42) fikk tre terningkast seks for sin krimbok «Kalypso», men Kulturrådet mener den…
 3. Årets beste svenske krim i 2015: Bokanmeldelse: Anders de la Motte: «Ultimatum»

  Politiske intriger og økonomisk mafiavirksomhet møtes i denne hardkokte og hardpakkede krimromanen som ble kåret til…
 4. Terror truer Oslo: Bokanmeldelse: Eystein Hanssen: «Jaget»

  Eystein Hanssen viser at krim fortsatt kan være samfunnskritisk i sin sjette og beste bok til nå.
 5. Les starten på Jo Nesbøs nye Harry Hole-bok

  Slik ser forsiden av Jo Nesbøs 11. bok om Harry Hole ut - og  slik starter den. Les prologen av «Tørst» her.
 6. Torgrim Eggen skriver bok om Eirik Jensen-rettssaken

  Forfatter og journalist Torgrim Eggen (58) skal følge den fem måneder lange rettssaken mot Eirik Jensen og skrive bok…
 7. Årets beste bøker

  Her er en oversikt over VG-anmeldernes litteraturfavoritter fra 2016.

Mer om

 1. Bokanmeldelse
 2. Litteratur

Flere artikler

 1. Pluss content

  10 krim-bøker å merke seg i vår!

 2. Vårens krimguide: Ti krimbøker å merke seg i vår!

 3. Ny Harry Hole i tidenes førsteopplag

 4. Ny Harry Hole-bok kommer i 2019

 5. Stor krimguide: 10 krimbøker å merke seg i vår

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder