PROTESTERER: Kim Friele mener Fritt Ords pris ikke lengre er noen ærespris. Foto: Frode Hansen

Vil returnere Fritt Ord-pris

Kim Friele vil levere tilbake Fritt Ord-prisen hun fikk i 1978 i protest mot at filosof og forfatter Nina Karin Monsen ble tildelt prisen i år.

Publisert:
Artikkelen er over 13 år gammel

Den kjente homoaktivisten vil samtidig oppfordre alle andre prisvinnere til å gjøre det samme.

- Fritt Ord var en ærespris, og jeg var veldig stolt da jeg fikk den i 1978. Men da de valgte å gi den til Nina Karin Monsen er den ikke lenger noen ærespris, sier hun til Dagbladet.

Les også:Nina Karin Monsen får Fritt Ords Pris

- Jeg har ikke noe ønske om å være i samme selskap og vil returnere diplom, statuett og sølvpengene - eller judaspengene - til organisasjonen, sier Friele.

Nina Karin Monsen har viet mye av sitt virke den siste tiden til å kjempe mot den nye ekteskapsloven som likestiller homofile med heterofile. Men Friele reagerer først og fremst på måten Monsen omtaler homofile på.

- Monsen må gjerne argumentere mot ekteskapsloven så mye hun vil. Men når hun omtaler lesbiske som rugekasser og sjikanerer en hel gruppe, går hun langt over streken. Og når hun på toppen av det får en hederspris og nesten en halv million kroner for å komme trekkende med dette gamle grumset, blir jeg ytterst forstemt, sier Friele.

Styreleder Francis Sejersted i Fritt Ord tar ingen kritikk for tildelingen av prisen til Monsen, men synes det er «synd og leit» at Kim Friele ønsker å levere den tilbake.

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no