NEKTET PUBLISERING: Tom Egeland mener Facebook sensurerer debatten om Facebook Foto: Frode Hansen VG

Tom Egeland blokkert fra Facebook

Forfatteren er oppgitt over at det sosiale mediet har blokkert ham fra å dele innlegg i 24 timer.

  • Maiken Svendsen

Artikkelen er over tre år gammel

Tom Egeland la for to uker siden en rekke pressebilder fra krig og konflikter på Facebook, for å skape debatt om nettopp krigsbilder. Dagen etter var bildet av Kim Phuc som løper naken fra bombene under Vietnamkrigen fjernet.

Facebook mente at bildet brøt med retningslinjene detsosiale mediet har for nakenhet.

Etter det gjenga Egeland kritikken fra Kim Phuc av Facebook. Det resulterte i at Egeland ble blokkert fra å publisere innlegg på det sosiale mediet.

– Da tenkte jeg «himmel og hav, hva er det de driver med»? spør forfatteren, og legger til:

– Det ironiske og alvorlige med utestengelsen er at ikke bare fjerner de det omstridte bildet, men de fjerner også debatten rundt, og kritikken av, Facebooks egen håndtering av saken, sier forfatteren.

Les også: Mahmoud tok bildet som rører en hel verden

Sensurerer debatten

Egeland mener at Facebook på denne måten sensurerer debatten om Facebook. Forfatteren forteller at det ikke lenger handler om krigsbildet, men om måten de forvalter sitt regelverk.

– Selv om Facebook ikke evner å skille mellom pornografi og ikke-seksualisert nakenhet, så blir det et problem at de ikke anerkjenner debatten rundt denne forskjellen, sier han.

Peter Münster, Facebooks kommunikasjonssjef i Norden, viser til retningslinjene som bakgrunn til hvorfor Egelands innlegg ble fjernet og nå også blokkert fra å publisere innlegg.

– I disse retningslinjene vil du se at vi ikke har noen regler mot å kritisere våre retningslinjer, skriver han i en epost til VG.

Münster viser videre til at han uttalte seg i den første saken VG skrev da Tom Egeland fikk sitt bilde fjernet. Da sa han at han ikke ville kommentere saken spesifikt, men på generelt grunnlag kunne han si at deres regler forbyr all nakenhet.

UTESTENGT: Tom Egeland får opp denne meldingen fra Facebook når han prøver å poste ting Foto: Skjermbilde fra Facebook

– Kan i verste fall blokkeres

Forfatteren har ikke fått noen annen begrunnelse for utestengelsen enn tre pop-up-vinduer. Det ene forklarer at han er midlertidig blokkert fra å publisere innlegg fordi han nylig postet noe som brøt med Facebooks retningslinjer. Et som forklarer at de begrenser visningen av nakenhet. Det tredje viser at han ikke kan publisere noe før blokkeringen har utløpt, i tillegg til det forfatteren omtaler som en trussel:

«Husk at folk som gjentatte ganger publiserer ting som ikke er tillatt på Facebook, kan få kontoene sine deaktivert permanent», står det i vinduet som Egeland får opp.

Münster vil ikke kommentere spesifikt på utsagnene til Egeland, men han viser igjen til at Facebook lener seg på at folk rapporterer innlegg, som går mot deres retningslinjer.

– Vi fjerner poster som inneholder ting som går imot våre retningslinjer, og gir personen mulighet til å lese seg opp på retningslinjene igjen. De som fortsetter å bryte våre retningslinjer kan bli utestengt for en tidsperiode, eller i de verste tilfellene blokkeres fra Facebook, skriver Münster.

BI-lektor: Derfor aksepterer du Facebooks utfordring

OPPFATTES SOM TRUSSEL: Tom Egeland føler han trues med utestengelse for sin kritikk av Facebook Foto: Skjermbilde fra Facebook

– Facebook fremstår som en anonym organisme

Debatten siden Egeland, og flere med ham, la ut krigsbildene for to uker siden har gått fra kun å handle om bildet, til å handle om hvem som bestemmer hva som kan diskuteres på Facebook. Forfatteren mener at det burde være egne redaktører for det sosiale mediet.

– De skulle definitivt hatt navngitte redaktører som det var mulig å klage til, og kommunisere med. Jeg vet ikke hvem som har slettet mitt innlegg, og utestengt meg. Jeg vet ikke om det er en algoritme, en underbetalt tilfeldig person på et call-center et sted i verden, eller en leder i Facebook i California. Facebook fremstår som en veldig anonym organisme, sier forfatteren.

Facebook om ungdomsbildene: – Vi kjører ikke slike kampanjer

Egeland reagerer på at han blir møtt med sensur i sin kritikk, og ikke svar.

– Ikke bare slettes meningsytringer som er kritiske til Facebook, men nå blir jeg også straffet ved å bli utestengt. For meg personlig er ikke det noe problem, jeg lever godt uten Facebook i 24 timer. Prinsipielt er det alvorlig fordi Facebook ikke forstår den massive kritikken som er rettet mot dem av de tusenvis av brukere i Norge og USA, som har gjengitt dette bildet, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder