1 / 2
GLAD: Zeshan Shakar (40) setter ekstra pris på at det er landets bokhandlere som står bak prisen. Prisen fikk han av kulturminister Anette Trettebergstuen.

Bokhandlerne: Zeshan Shakar har skrevet årets beste roman

Norske bokhandlere har stemt frem sin favorittbok: Zeshan Shakar (40) vinner Bokhandlerprisen 2022 for romanen «De kaller meg ulven».

Publisert:

– Der er jo så gjevt som du får det her til lands, sier Zeshan Shakar.

Han fistpumpet for seg selv da han fikk beskjeden om at norske bokhandlere har kåret hans roman «De kaller meg ulven» til årets beste.

Sjekk VGs anmeldelse her: Suveren forteller!

– Det var jo så mange kanoner nominert, så jeg har virkelig ikke gått rundt og tenkt at jeg kom til å vinne. Jeg er utrolig glad nå.

– For en avslutning på det som startet med «Tante ulrikkes vei»! Jeg kunne ikke forestilt meg et bedre scenario, sier Shakar til VG.

Se hele lista over de nominerte forfatterne Shakar konkurrerte med her!

Han tenker tilbake på da han bokstavelig talt satt og googlet «hvordan bli forfatter». Bare fem år er gått siden «Tante ulrikkes vei» kom ut og forandret livet hans.

VANT SOLEKLART: Under prisutdelingen tirsdag, ble det avslørt at Zeshan Shakar vant soleklart - til tross for at boken hans kom sent i årets bokhøst.

Boken solgte i over 160.000 eksemplarer, og ble den nest mest solgte av alle bøker i 2018 og 10. mest solgte boken i 2019. Også oppfølgeren «Gul bok» ble en av årets mest solgte bøker (2020) – og den fikk terningkast 6 i VG.

I høst kom tredje og siste bok ut i det som utgjør en trilogi om klassereise.

– Dette er jo faktisk andre året på rad en norskpakistaner vinner Bokhandlerprisen. Abid Rajas «Min skyld», som vant i fjor, og min bok er vidt forskjellige, men viser bredden i historien. De siste årene er disse historiene mangedoblet, og jeg er glad for at forlag og andre ser potensialet.

Selve grunnen til at Zeshan Shakar skrev «Tante ulrikkes vei», var at han savnet en oppvekstroman à la Lars Saabye Christensens «Beatles» – som var nærmere hans historie.

EN NY «BEATLES»: Zeshan Shakar elsker Saabyes «Beatles», men fant ikke en lignende bok om å vokske opp slik han gjorde selv. Her i møte med både Lars Saabye Christensen og kronprinsesse Mette-Marit.

– «Beatles» traff meg skikkelig, men jeg tenkte: Hvorfor skriver ingen en sånn rollemodellbok fra Stovner?

– Så bestemte jeg meg for å gjøre det selv, sier Shakar.

Nå kan han gå inn i en hvilken som helst bokhandel og finne tre bøker han har skrevet selv i hyllene. Og tirsdag mottok han årets bokhandlerpris av kulturminister Anette Trettebergstuen.

– Du aner ikke hvor sjukt tilfredsstillende det er, gliser Shakar.

Samtidig har han kjent på noe litt krampaktig rundt nettopp dette, på at hans bøker skal gi folk en gløtt inn bak gardinene til en ukjent del av Oslo.

– Det er på en måte fint og litt tyngende samtidig. Jeg tenker ikke på meg selv som en døråpner, jeg skriver egentlig bare om meg sjæl i litt ulike varianter.

Årets bokhandlerpris-vinnerbok, «De kaller meg ulven», er den mest personlige boken hittil. Som hovedpersonen i boken har Shakar pakistansk far og en norsk arbeiderklassemor.

FULLFØRT TRILOGI: Da Zeshan Shakar skrev andreboken «Gul bok», skjønte han dette var en trilogi. Bøkene følger forskjellige hovedpersoner, men vi reiser rundt i det samme universet.

– Det er nok den boken som er bygget mest på min egen oppvekst, uten at det er en en-til-en-historie. Så kanskje er det ekstra stort å vinne Bokhandlerprisen akkurat for denne boken. Det er ikke akkurat en historie om en pakistansk fremmedarbeider og en arbeiderklassemor fra Oslo øst som har vært dominerende i kulturen.

– Jeg er glad for at de får lov til å skinne litt nå.

Som hovedpersonen i «De kaller meg ulven» har han kjent på jaget etter mer, mer, mer.

– Det er deilig nå å kunne høste av bokskrivingen, men ellers i livet har jeg kjent veldig på denne jakten etter noe mer. Etter å oppnå det og det. Det er vanskelig å skru det av, det går nesten ikke.

– Men nå skal jeg prøve å finne en ro og lære meg å slappe av. Jeg skal hoppe av karusellen som har gått på høygir.

JAGER: Zeshan Shakar har som hovedpersonen i «De kaller meg ulven» jaktet på noe mer, på å oppnå mer. Nå vil han roe ned.

Nå er prosjektet om drabantby, identitet og klassereise over.

– Klassereisen er på en måte over. Den er tatt, både litterært og for meg som person. Prosjektet er ferdig.

– Det er en enorm frihetsfølelse.

– Hva nå?

– Nå kan jeg gjøre alt mulig. Det er ikke sikkert jeg skal være romanforfatter resten av livet, men at jeg skal fortsette å fortelle historier, det håper jeg. Kanskje noe innen, lyd, TV, film? Se på det som en jobbsøknad, ler han.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no