GIFT: Linda Boström Knausgård (39) har fått lese boken til ektemannen Karl Ove Knausgård (42) før lanseringen. Foto: Scanpix og Hans Christian Hansson

Knausgårsds kone: - Føler meg helt snudd på hodet

(VG Nett) Linda Boström Knausgård (39) hevder i sin bladspalte at hun ikke kommer til å lese noe av det som skrives om ektemannens nye bok.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det aller siste bindet i Karl Ove Knausgårds (42) selvbiografiske bokserie «Min kamp» lanseres torsdag. Forfatterens svenske kone har nettopp lest ferdig boken som nysgjerrige lesehester har ventet på siden den opprinnelige slippdatoen i juni i fjor. For «Min kamp 6» kommer nesten halvannet år etter planlagt lansering .

I sin ukentlige spalte i bladet KK beskriver Linda Boström Knausgård hvordan det var å få det ferdig bokmanuset i hendene på sin egen bursdag tidligere denne måneden. Ektemannen var da på reise i USA, så hun satt for seg selv og leste.

- Ikke farlig

«Det er ikke farlig», skriver hun om det å ta del i det indre livet til den personen som står en nærmest, og om det faktum at hun selv og andre i omgivelsene blir omtalt i stor grad.

«Selv om mye av det som står der i «Min kamp 6» er så privat at man kan tenke at det bør forbli hos oss, så er det ikke farlig», skriver Boström Knausgård.

- Kan se at det er bra

Hun skryter av ektemannens bokmanus, selv om det kan leses mellom linjene at det er en krevende prosess å gå gjennom avsløringene.

«Jeg føler meg helt snudd på hodet etter å ha avsluttet «Min kamp 6», men jeg kan se at det er bra», skriver 39-åringen i spalten uten å røpe innholdet i boken til Knausgård, som er berømt og beryktet for å utlevere svært intime detaljer om både seg selv og andre.

Forfatteren har i sine tidligere bøker skrevet svært detaljert om konas privatliv, deriblant hennes psykiske problemer og deres krangler seg imellom.

Skal ikke lese

Knausgårds kone forklarer at hun føler seg bedre rustet nå til å takle det som måtte komme av trykk fra mediene. Hun legger ikke skjul på at hun har hatt vonde erfaringer med påtrengende journalister og overskrifter hun mener har blitt tatt ut av sammenhengen.

Hun avslutter bladspalten sin med å forsikre leserne sine om at hun selv ikke kommer til å lese et eneste ord av det som sies om den siste Knausgård-boken.

Kunngjorde bokstopp

Sjefen i Oktober Forlag, Geir Berdahl, har tidligere uttalt til VG Nett at han forventer reaksjoner på boken.

- Den kommer nok i hvert fall til å vekke oppsikt. Kanskje oppstandelse også.

Oppsikt vakte det også da det i helgen ble kjent at Knausgård har tenkt å gi seg som forfatter etter bokslippet. Det kom fram i dokumentaren «Tonjes versjon» på NRK P2. Tonje Aursland er Knausgårds ekskone, og dokumentaren er hennes historie rundt hvordan det var å bli utlevert for hele Norges befolkning i bokserien.

Under opptakene til dokumentaren avslørte Knausgård at han legger opp fordi han i stedet ønsker å hjelpe andre forfattere med et eget forlag.

Eksperter tror imdilertid ikke at Knausgård er alvorlig når han kunngjør at han gir seg.

LES OGSÅ: Eksperter tror avskjeden er et PR-stunt

Heller ikke forlagssjefen tror at leserne har sett det siste fra Knausgård.

I ekskonas dokumentar kommer det for øvrig tydelig fram at Knausgård ikke angrer på egne utleveringer.

Bor i Sverige

Knausgård er oppvokst utenfor Arendal. I voksen alder har han bodd både i Bergen og Stockholm, og de siste årene har han og familien hatt base i Malmö.

LES OGSÅ: Nå er det kona til Knausgårds tur

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder