BOK SEKS AV SYV: Lucinda Riley (48) er ute med sin sjette bok i serien De syv søstre.

Formidabel pageturner! Lucinda Riley: «Solsøsteren»

VG:s terninger viser 5 prikker

Så er hun er igjen, Lucinda Riley, med en bestselger før den har nådd bokhandlerne. «Solsøsteren» tar leseren på tur og med storm til upper class i Storbritannia, på Manhattan og kolonitidens Kenya. No more, no less.

Av 

Guri Hjeltnes

Publisert:

Artikkelen er over to år gammel

Cappelen Damm åpner bokåret for sjette gang med Lucinda Riley og nok en formidabel pageturner på 800 sider.

Det er sjette bok i De syv søstre-serien - som bare må sies å være en imponerende skrivemaraton. «Solsøsteren» er feel-good fra første side, selv om det er atskillig alvor underveis. Men trivselsskaperen Riley vet å punche inn miljøer, detaljer, godbiter og parallellhistorier i fortid og nåtid.

Lest intervjuet? «Syv Søstre»-forfatter fikk kreft: – Døden skremmer meg ikke

Hun overvinner, ja jeg innrømmer det, den mest standhaftige skeptiker med sin fortellerglede og fortellerevne. Det er ikke nobel verdenslitteratur, men dersom vi vurderer boken i sin sjanger, så er dette ukomplisert underholdningslitteratur på sitt beste.

Og rundt den sjette søsteren, 26 år gamle Electra D’Aplièse, har Riley lagt et vell av ingredienser: En svart supermodell, høyreist og eksentrisk. Hun leier en kjempeleilighet på Manhattan, har aldri tatt undergrunnen, hun bestiller bil og hjelp til alt. Og hun pøser på med alkohol og kokain og har sex med de mange menn som svirrer rundt modellens fotooppdrag verden over. Electra vasser i penger og har «alt», men er dønn ensom.

Her er det Lucinda Rileys nøkkelkonsept trer hjelpende inn, letingen etter opphav, formødre og forfedre, samt en pendling mellom fortid og nåtid.

les også

Årets mest solgte bøker: Denne svensken solgte mer enn Nesbø

Romanserien «De syv søstre» tar utgangspunkt i mytologien i De syv søstre i Pleiadene, en klynge stjerner i stjernebildet Orion. Riley har selvsagt lagt ut masse detaljer om dette på sin egen påkostede hjemmeside. Electra er vokst opp i Genève på slottet Atlantis (ikke tilfeldig navn), og de seks søstrene – den syvende er «savnet» - er adoptert fra hele verden av en rik eksentrisk forretningsmann, Pa Salt. Etter hans død får søstrene utlevert en konvolutt med underfundige spor til sitt biologiske opphav, og dermed vips - en roman for hver søster, et vinnerformular.

Men det er mer som gjør at Riley har slått til med denne serien. Det er evnen til å skape sammensatte univers, gjennom to parallelle historier og stort persongalleri i eksotiske miljøer og land, fram til nå i Skottland, Granada, Brasil, Frankrike Østerrike, Australia og Telemark i Norge.

les også

«Syv Søstre»-forfatter Lucinda Riley: – De som vil ha heftig sex, finner det andre steder

Lucinda Riley får pluss i margen for sin research som hun drysser ut fra sin allvitende himmelske fortellerposisjon. Hun bretter virkelig ut lerretene rundt Electra i nåtid og en parallellhistorie 70 år tilbake, New York i 1938, Kenya 1939 og en ny verdenskrig. Cecily Hunter-Morgan, datter av en styrtrik forretningsmann i New York, sendes med knust hjerte til en festglad gudmor som skal ta hånd om henne i Kenya.

Sjekk ut: Beste krim i Sverige i fjor!

Skildringene av amerikansk og britisk overklasse er fascinerende nok, men nedslaget i kolonimiljøet i Kenya er best. Her er en nådeløs skildring av cocktailparties, skjørlevnet og hvit arroganse, men også av kvegfarmere som sliter og respekterer de lokale stammene. Og en spennende ungkar med nære venner blant masaiene. Nuff said.

I blant glir det for raskt og overflatisk, mekanisk og til tider irriterende sømløst. Dessuten er den i lengste laget med sine nesten 800 sider. Merkelig også at Riley som snekrer fortellinger rundt sterke og karismatiske kvinner, får sine bøker utgitt med ansiktsløse kvinner på omslagene, gang på gang.

Men her er rikelig hjerte og smerte, drama, floskler og klisjeer og alt som hører sjangeren til. Og trivsel og susende sjarm i overflod.

Anmeldt av: Guri Hjeltnes

Kjøp boken

Lucinda Riley «Solsøsteren: Electras historie»

Norli

129,-
Til butikk
Publisert:

Les også

 1. Hjerte, smerte og drama! Bokanmeldelse: Lucinda Riley: «Månesøsteren»

  Så er hun tilbake, om ikke i stormens øye, så i en ny storm av en tekst: Lucinda Riley som forfører millioner av lesere…
 2. VG kårer: Dette er årets beste bøker 2019

  VGs bokanmeldere gir deg sine topp tre beste leseropplevelser fra året som snart er gått.
 3. Tømmer lageret for Ari Behns «Inferno»

  Forlegger Arve Juritzen opplyser at flere tusen bøker er blitt sendt ut til bokhandlerne de siste dagene.
 4. Ingvar Ambjørnsen: – Ny Elling til våren

  2019 ble et fantastisk år for Ingvar Ambjørnsen (63) med Elling-comebacket «Ekko av en venn» – som allerede peker seg ut…

Mer om

Bokanmeldelse

Litteratur

Flere artikler

 1. Hjertevarmt fra Lucinda Riley! Bokanmeldelse: «Den savnede søsteren»

 2. Årets mest solgte bøker: Hun solgte mer enn Nesbø og kongen

 3. Lucinda Riley om «De syv søstre»: – Det kommer en åttende bok

 4. Lucinda Riley begraves i privat seremoni: Familien takker for støtten

 5. Sønnen fullfører Lucinda Rileys siste bok

Fra andre aviser

 1. Bokanmeldelse: Styr unna om du ikke orker muskuløse overkropper og toppmodeller på rehab

  Aftenposten
 2. Forfatteren Lucinda Riley er død

  Bergens Tidende
 3. Vigdis Hjorth med ny bok i høst

  Aftenposten
 4. – Eggdonasjon fremstår som en fornuftig løsning etter å ha lest denne romanen

  Bergens Tidende
 5. Bokanmeldelse: Vår anmelder etterlyser mer humor fra Henrik Langeland

  Aftenposten
 6. Bokanmeldelse: På sitt beste et svært personlig møte med gutten, mannen og forfatteren Saabye Christensen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no