REAGERER PÅ FORFATTERFORENINGEN: Forfatter Roy Jacobsen reagerer på at Forfatterforeningen støtter oppropet til Norske Dansekunstnere.

Roy Jacobsen melder seg ut av den norske Forfatterforeningen

Roy Jacobsen melder seg ut av Forfatterforeningen (DnF) på grunn av oppropet i forbindelse med Ytringsfrihetskommisjonen.

Publisert:
Artikkelen er over ett år gammel

– Det er støtten til dette oppropet som fikk meg til å reagere. Jeg setter ytringsfriheten høyt. Kunstfeltet kan ikke beskytte seg selv mot kritikk, harselas eller latterliggjøring, sier forfatter Roy Jacobsen.

I slutten av juni inviterte Ytringsfrihetskommisjonen mannen bak den omdiskuterte Facebook-profilen Sløseriombudsmannen på kommisjonens innspillsmøte for kunstnere.

Det ble møtt med hard kritikk.

Blant dem som reagerte var kommisjonsmedlem Begard Reza, som valgte å trekke seg i protest mot Sløseriombudsmannens deltagelse på innspillsmøtet.

– Må bli en åpen og fri debatt

Også forbundet Norske Dansekunstnere var sterkt imot Sløseriombudsmannens deltagelse. De skrev derfor et innspillsbrev til Ytringsfrihetskommisjonen og Kulturdepartementet, hvor forbundet uttrykte bekymring over kommisjonens arbeid.

15 kunstnerorganisasjoner støttet oppropet, deriblant den norske Forfatterforeningen.

Og det er dette Roy Jacobsen nå tar avstand fra.

– Jeg er tilhenger av en stat som er raus på kulturfeltet, men forutsetningen er at det må bli en åpen og fri debatt.

– Oppropet prøver å legge begrensninger på den frie debatten. Jeg kan ikke være medlem av en forening som støtter budskapet om å beskytte kunstnere mot kritikk og harselas.

TAR AVSTAND: Roy Jacobsen mener den norske Forfatterforeningen burde ha unnlatt å skrive under på oppropet.

Leder i DnF, Heidi Marie Kriznik, sier til VG at det er veldig beklagelig at Jacobsen velger å melde seg ut.

– Vår intensjon med innlegget var å stille solidarisk med kunstnere som opplever å få sitt ytringsrom begrenset på grunn av hets og trakassering.

– Jeg håper han kan revurdere utmeldelsen og at vi får anledning til å fortsette debatten, blant annet på medlemsmøtet i høst der nettopp tilgang til ytringsrommet er tema, legger hun til.

– Ikke med lett hjerte

Jacobsen på sin side mener DnF burde ha unnlatt å skrive under på oppropet og fremholdt betydningen av aktiv bruk av ytringsfriheten.

Derfor har han nå meldt seg ut. Han understreker at valget var langt fra lett.

– Det er ikke med lett hjerte jeg gjør dette. Jeg har hatt stor glede av Forfatterforeningen, sier Jacobsen som har vært medlem i 36 år.

Han har ikke snakket med andre forfattere om de tenker å gjøre det samme.

DnF ble etablert i 1893, og jobber for å fremme norsk litteratur og ivareta norske forfatteres interesser. Karl Ove Knausgård, Tom Egeland og Nina Lykke er blant medlemmene.

Jacobsen er blant Norges fremste forfattere. Han debuterte med novellesamlingen «Fangeliv» i 1982.

Siden har han skrevet en rekke kritikerroste bøker. Blant annet var han den første nordmannen til å bli nominert til den prestisjetunge prisen The Man Booker International Prize for boken «De usynlige» i 2017.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no