GOD BOK: VGs anmelder har sansen for Jakob Wegelius bok «Morderens ape».

Suverent fortalt: Bokanmeldelse: Jakob Wegelius «Morderens ape»

Spennende miks av reiseskildring og detektivhistorie med en apekatt i hovedrollen som kommer til å endre synet ditt på apekatter for alltid.

Publisert:
Artikkelen er over seks år gammel
VG:s terninger viser 5 prikker

Sally Jones setter seg ned for å skrive sannheten om mordet på portugiseren Alphonse Morro på skrivemaskinen sin. Hennes bestevenn og arbeidskamerat, finnen Henry Koskela, er arrestert og dømt for mordet. Det blir opp til den herreløse apekatten, som verken kan snakke eller blir tatt særlig på alvor, å bevise hans uskyld.

Opprullingen av mordet og den helt spesielle livshistorien til Alphonse Morro har mange avstikkere og bifortellinger. Romanen er suverent fortalt, men krever lesere med god utholdenhet og lesekondisjon. Til gjengjeld bugner den av interessante tema og personer. Her finnes bifortellinger som kunne fungert som egne bøker – eller tv-serier for den del.

Få boktips og ferske bokanmeldelser her!

For eksempel reisen Sally Jones foretar seg til maharajaen av Bhapur i Punjabi-området i India. Den er like fantastisk og gripende som den er underfundig. Jeg grubler fremdeles, og ønsker meg en egen bok om maharajaen. Og om fadosangerinnen Ana Molina. Eller om instrumentmakeren Luigi Fidardo.

Dette har nok sammenheng med de nydelige portrettene av hovedpersonene og illustrasjonene som innleder hvert kapittel. Det er forfatteren som står for dem. De er detaljrike, og fulle av melankoli og humor. Det føles som om leseren blir enda bedre kjent med personene i boka takket være tegningene. Sally Jones ensomhet og sårbarhet blir svært tydelig i dem.

Hovedpersonen er avhengig av velvilje og hjelp av personene hun møter. Ofte opplever hun svik og ondskap. Etter hvert går det rutine i at så snart en fiende er unngått eller ufarliggjort, dukker det opp en ny.
Har du lest? Linnéa Myhre skriver om kjærlighetssorgen

Boka har en klar moral: ingen går det så dårlig med som dem som er opptatt av gods og gull. Sally J. og vennene hennes fører enkle liv og er lykkelige når de får dyrke vennskap og skjøtte arbeidet sitt. Hovedpersonen er blottet for dårlige egenskaper og gjør alltid det moralsk riktige i enhver situasjon. Personutformingen av hovedpersonen er litt ensidig, men det hindrer ikke leseren i å ønske inderlig hele tiden at hun skal lykkes.

«Morderens ape» oppleves aldri som en fantasyfortelling. Sally Jones har menneskelige egenskaper som ikke er utenkelige for en apekatt. Dette gjør ungdomsromanen til en real empativekker. Sally Jones er et menneske i apekattham, men et bedre menneske enn de fleste av oss. Kanskje alle apekatter er det.

Utmerket oversatt av Bodil Engen.

Anne B. Ragde om den fjerde Berlinerpoplene-boken
Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no