Hemingways gamle mann er død

BOK

Gregorio Fuentes, fiskebåtkapteinen som inspirerte Ernest Hemingway til å skrive romanen "Den gamle mannen og havet", døde søndag i en alder av 104 år.

  • NTB
Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:25

Fuentes ble født i 1897 i fiskerlandsbyen Cojimar, rett øst for Havana, der han også levde til sin død. Her tok han også første gang Hemingway om bord i sin båt "Pilar".

-Mann av folket

-Han var en ydmyk mann av folket, som behersket havets kunster til fulle, og som etterlot seg en arv av vennskap som er et eksempel for oss alle, sier Escrich.

Hemingway skrev "Den gamle mannen og havet" i 1952, og la aldri skjul på hvem som hadde vært forbildet til hovedperson og historien om fiskerens kamp for å hale i land sitt livs største fisk. Dype arr

-Den gamle mannen var tynn og mager, med dype rynker på halsen. Skjoldene rant ned langs sidene av ansiktet hans, og hånden hadde dype arr etter å ha halt opp tunge fisker på snøret. Men ingen av disse arrene var ferske. De var like gamle som erosjonen i en fiskeløs ørken, åpnet Hemingways roman som la grunnlaget for at han mottok Nobelprisen i litteratur to år senere.

Det siste tiåret ble den evig sigarrøykende Gregorio Fuentes en turistattraksjon på Cuba, der en jevn strøm av tilreisende oppsøkte ham i hjemmet i Cojimar, blant dem utallige journalister.