Hemingway er Aris helt

- Ernest Hemingway er en av de viktigste grunnene til at jeg ble fanget av litteraturen, sier Ari Behn (31).

Publisert:
Artikkelen er over 18 år gammel

- «Trist som faen» var jo helt klart en hyllest til den type litteratur som Hemingway sto for. Det er korte fortellinger uten overflødige ord.

- Mange påstår at jeg har lært å skrive enkelt av ham, men det synes jeg er et banalt utsagn. Det ligger ekstremt komplekse arbeidsprosesser bak bøkene hans.

«Kort fortalt» er den mest komplette samlingen av Hemingways noveller som har kommet på norsk. På gårsdagens boklansering satt Behn og forfatteren Per Petterson i panelet. Begge var skeptiske til machomytologien rundt Hemingway.

- Machomytene blir karikaturen av Hemingways liv, og de var han også selv med på å skape mot slutten. Før han døde var han en patetisk utgave av seg selv, sier Behn.

- Livet hans og litteraturen hans var på en måte to sider av samme sak. Derfor ble det ekstremt mange myter rundt ham.

- Sett utenfra kan det av og til se ut som om du etterstreber noe av den samme myteomspunnetheten?

- Hahaha! Det er dine ord. Hemingway dro tidlig til Paris for å møte kunstnerne som inspirerte ham. Det er på en måte noe av det jeg gjorde da jeg dro til Tanger og møtte beatforfatteren Paul Bowles. Hemingway hadde en genuin nysgjerrighet og var levende opptatt av andre folk og kulturer. Det er noe jeg kjenner meg igjen i.

I 1954 fikk Hemingway Nobelprisen i litteratur for romanen «Den gamle mannen og havet».

Ny Ari-roman

- Hvis jeg skulle vært en av hans figurer, ville jeg ønsket å være den gamle mannen. Han kjemper i tre dager for å fange den største sverdfisken i havet, men da han kommer til land har fisken blitt spist opp av hai, og det er nesten ingenting igjen av den. Men han tok den største fisken!

- Det viktigste er å gå for det du tror på. Selv når man ikke kommer hjem med full pott.

Ari Behn jobber for tiden med en ny roman, men vil ikke si så mye om hva den skal handle om.

- Jeg er veldig opptatt av karakterer som faller mellom alle stoler. Som kjemper for en sak, men blir misforstått i alle leirer.

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no