Jojo Moyes til VG: – Ville ikke være som «Fifty shades»-forfatteren: Her er «Et helt halvt år»-filmtraileren

Bestselger-forfatter Jojo Moyes (46) involverte seg sterkt i filmatiseringen av «Et helt halvt år» – og hadde som mål å ikke være like kranglefant som «Fifty Shades»-forfatter E.L. James.

  • Camilla Norli

Artikkelen er over fire år gammel

– Hei Norge – og alle mine norske fans. Jeg er så glad for å dele den første traileren til filmen «Et helt halvt år» med dere – og jeg gleder meg til den kommer på kino senere i år, hilser Jojo Moyes til norske fans i forbindelse med slippet av den første traileren til filmen, som er basert på den vanvittige boksuksessen «Et helt halvt år».

Bestselger: Jojo Moyes-feber i Norge

«Et helt halvt år» handler om Will Traynor som ikke lenger vil leve etter å ha blitt lam i en ulykke. Og om Louisa Clark som tar jobben som hans assistent og får livet snudd på hodet. Sam Claflin og Emilia Clarke (dragemoren i «Game of Thrones») spiller hovedrollene i filmen som har fått ny premieredato, 3. juni i år.

Jojo Moyes opplever en eventyrlig suksess om dagen. Hun har solgt over 10 millioner på verdensbasis, og en hel million bare i Norge. I fjor knuste hun alle – og hadde tre bøker blant de fem mest solgte bøkene her i landet – uansett sjanger.

Årets mest solgte bøker: Se hele listen her!

Nå er det store forventninger til filmen «Et helt halvt år», og det ligger an til å bli en av årets store grine-filmer. Jojo har selv skrevet manus og var på settet i hele innspillingsperioden.

– Å dra til Hollywood har vært det mest morsomme som har skjedd meg. Jeg tenkte da jeg satt i en stor svart bil i Beverly Hills: Hva har skjedd med livet mitt? Er dette meg? forteller Jojo Moyes til VG da vi møtte henne rett før jul i hjembyen Saffron Walden – på landsbygda i England.

Her et bilde fra Jojo Moyes instagramkonto – sammen med Emilia Clarke som spiller Lou i filmen:

Moyes forteller at hun oppførte seg «barnslig» og overbegeistret da hun besøkte filmstudioet første gang.

– Da jeg kom inn, så sto det en lang rekke Oscar-statuetter utstilt, og jeg bare wow! Jeg spurte om de kunne ta bilder av meg, og resepsjonisten sendte meg dét blikket. Men jeg tenker: Om man ikke synes det er kult, så er det noe galt, og jeg er heller ikke redd for å være ukul, sier Jojo som opplevde at det er mange som har sterke meninger som er involvert i en Hollywood-filminnspilling.

Hør bokpodden Pocket: Alt om Jojo Moyes «Etter deg» – oppfølgeren til «Et helt halvt år»

– Jeg fant fort ut at jeg måtte prøve å jobbe uten ego, for alle har så sterke meninger. Jeg prøvde å være diplomatisk da jeg måtte kjempe for mine ting, vi briter er jo kjent for å være mer direkte enn LA-folk. Heldigvis hadde vi ganske likt syn på hvordan det skulle bli, for det ville vært hjerteskjærende å se at dette hadde blitt til noe jeg ikke kjente igjen. Jeg måtte inngå noen kompromisser, jeg mistet noen scener, noen linjer, men jeg vant også mange slag, forteller Jojo – som hadde satt seg et mål om å hele tiden være hyggelig uansett.

Hun ville nemlig ikke være som den britiske «Fifty Shades»-forfatteren E.L. James – som endte med å krangle heftig med regissøren underveis da de filmatiserte «Fifty Shades of Grey».

– Hehe, den E.L. James-greia var jo egentlig bra for meg, for det fikk meg til å fremstå veldig hyggelig og diplomatisk. Jeg tenkte at jeg skulle i alle fall ikke være en sånn person. Filmfolkene slappet av etter den første dagen på settet, de skjønte at jeg ikke var E.L. James, ler Jojo Moyes.

STORT INTERVJU: Jojo Moyes om suksessen: – Livet lettere å leve nå

Om traileren sier hun:

– Jeg skjønte plutselig at dette var ekte. Å se mitt navn på skjermen var helt utrolig, sier forfatteren – som før suksessen med boken «Et helt halvt år» følte seg mislykket og ferdig som forfatter.

For øyeblikket topper Jojo Moyes fortsatt den norske boklisten – med oppfølgeren til «Et helt halvt år», «Etter deg». En tredje og siste bok er under planlegging.

– Hehe, jeg har en idé om en bok tre i det som nå er bestemt skal være en trilogi. Men jeg starter nok ikke før et år eller to, jeg er ikke helt der ennå. Så i mellomtiden skal jeg skrive en annen frittstående bok, røper Jojo.

Les også

Flere artikler

  1. «Et helt halvt år» den mest solgt boken de siste ti årene: Jojo Moyes til VG: – Denne scenen savner jeg i filmen

  2. Jojo Moyes klar med ny «Et helt halvt år»-oppfølger

  3. Forlag om tidenes bestselger: Ingen slår «Et helt halvt år»

  4. Fifty Shades-forfatteren med ny erotisk roman

  5. Filmanmeldelse: «Et helt halvt år»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder