Jojo Moyes til VG: – Ville ikke være som «Fifty shades»-forfatteren: Her er «Et helt halvt år»-filmtraileren

Bestselger-forfatter Jojo Moyes (46) involverte seg sterkt i filmatiseringen av «Et helt halvt år» – og hadde som mål å ikke være like kranglefant som «Fifty Shades»-forfatter E.L. James.

 • Camilla Norli

Artikkelen er over fire år gammel

– Hei Norge – og alle mine norske fans. Jeg er så glad for å dele den første traileren til filmen «Et helt halvt år» med dere – og jeg gleder meg til den kommer på kino senere i år, hilser Jojo Moyes til norske fans i forbindelse med slippet av den første traileren til filmen, som er basert på den vanvittige boksuksessen «Et helt halvt år».

Bestselger: Jojo Moyes-feber i Norge

«Et helt halvt år» handler om Will Traynor som ikke lenger vil leve etter å ha blitt lam i en ulykke. Og om Louisa Clark som tar jobben som hans assistent og får livet snudd på hodet. Sam Claflin og Emilia Clarke (dragemoren i «Game of Thrones») spiller hovedrollene i filmen som har fått ny premieredato, 3. juni i år.

Jojo Moyes opplever en eventyrlig suksess om dagen. Hun har solgt over 10 millioner på verdensbasis, og en hel million bare i Norge. I fjor knuste hun alle – og hadde tre bøker blant de fem mest solgte bøkene her i landet – uansett sjanger.

Årets mest solgte bøker: Se hele listen her!

Nå er det store forventninger til filmen «Et helt halvt år», og det ligger an til å bli en av årets store grine-filmer. Jojo har selv skrevet manus og var på settet i hele innspillingsperioden.

– Å dra til Hollywood har vært det mest morsomme som har skjedd meg. Jeg tenkte da jeg satt i en stor svart bil i Beverly Hills: Hva har skjedd med livet mitt? Er dette meg? forteller Jojo Moyes til VG da vi møtte henne rett før jul i hjembyen Saffron Walden – på landsbygda i England.

Her et bilde fra Jojo Moyes instagramkonto – sammen med Emilia Clarke som spiller Lou i filmen:

https://www.instagram.com/p/3BkKjQKsxQ/

Moyes forteller at hun oppførte seg «barnslig» og overbegeistret da hun besøkte filmstudioet første gang.

– Da jeg kom inn, så sto det en lang rekke Oscar-statuetter utstilt, og jeg bare wow! Jeg spurte om de kunne ta bilder av meg, og resepsjonisten sendte meg dét blikket. Men jeg tenker: Om man ikke synes det er kult, så er det noe galt, og jeg er heller ikke redd for å være ukul, sier Jojo som opplevde at det er mange som har sterke meninger som er involvert i en Hollywood-filminnspilling.

Hør bokpodden Pocket: Alt om Jojo Moyes «Etter deg» – oppfølgeren til «Et helt halvt år»

– Jeg fant fort ut at jeg måtte prøve å jobbe uten ego, for alle har så sterke meninger. Jeg prøvde å være diplomatisk da jeg måtte kjempe for mine ting, vi briter er jo kjent for å være mer direkte enn LA-folk. Heldigvis hadde vi ganske likt syn på hvordan det skulle bli, for det ville vært hjerteskjærende å se at dette hadde blitt til noe jeg ikke kjente igjen. Jeg måtte inngå noen kompromisser, jeg mistet noen scener, noen linjer, men jeg vant også mange slag, forteller Jojo – som hadde satt seg et mål om å hele tiden være hyggelig uansett.

Hun ville nemlig ikke være som den britiske «Fifty Shades»-forfatteren E.L. James – som endte med å krangle heftig med regissøren underveis da de filmatiserte «Fifty Shades of Grey».

– Hehe, den E.L. James-greia var jo egentlig bra for meg, for det fikk meg til å fremstå veldig hyggelig og diplomatisk. Jeg tenkte at jeg skulle i alle fall ikke være en sånn person. Filmfolkene slappet av etter den første dagen på settet, de skjønte at jeg ikke var E.L. James, ler Jojo Moyes.

STORT INTERVJU: Jojo Moyes om suksessen: – Livet lettere å leve nå

Om traileren sier hun:

– Jeg skjønte plutselig at dette var ekte. Å se mitt navn på skjermen var helt utrolig, sier forfatteren – som før suksessen med boken «Et helt halvt år» følte seg mislykket og ferdig som forfatter.

For øyeblikket topper Jojo Moyes fortsatt den norske boklisten – med oppfølgeren til «Et helt halvt år», «Etter deg». En tredje og siste bok er under planlegging.

– Hehe, jeg har en idé om en bok tre i det som nå er bestemt skal være en trilogi. Men jeg starter nok ikke før et år eller to, jeg er ikke helt der ennå. Så i mellomtiden skal jeg skrive en annen frittstående bok, røper Jojo.

Les også

 1. Jojo Moyes om sukessen: – Livet lettere å leve nå

  SAFFRON WALDEN (VG) Jojo Moyes (46) innrømmer gjerne at livet er lettere å leve nå som hun selger millioner av bøker og…
 2. Spoileralert: Ikke lurt å lese videre om du ikke har lest «Et helt halvt år»: Bokanmeldelse: Jojo Moyes: «Etter deg»

  Hun kaver med livet, Louisa Clark, etter at hennes elskede Will tok sitt liv.
 3. Her er årets mest solgte bøker

  Suksessforfatteren Jojo Moyes knuser all motstand på bestselgerlistene med tre bøker blant de fem mest solgte her til…
 4. Forlagssjef: – Boklisten er lureri!

  Lars Mytting og Jon Michelet solgte i forrige uke flest bøker i…

Flere artikler

 1. «Et helt halvt år» den mest solgt boken de siste ti årene: Jojo Moyes til VG: – Denne scenen savner jeg i filmen

 2. Jojo Moyes klar med ny «Et helt halvt år»-oppfølger

 3. Forlag om tidenes bestselger: Ingen slår «Et helt halvt år»

 4. Fifty Shades-forfatteren med ny erotisk roman

 5. For tynt av Jojo Moyes: Bokanmeldelse: Jojo Moyes: «Paris for en»

Fra andre aviser

 1. «Et helt halvt år:» Luremus-film

  Aftenposten
 2. Bare kjærlighet og død

  Fædrelandsvennen
 3. Se hva som skjer

  Fædrelandsvennen
 4. «Fifty Shades Darker» er sexpositiv og opptatt av at kvinnene skal like å ha sex

  Bergens Tidende
 5. Jojo Moyes var mest populær

  Fædrelandsvennen
 6. Ghostbusters-regissøren: - Den verste form for kvinnefiendtlighet jeg har opplevd i mitt liv

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no