HARRY HOLE-PRIS: I dag ble det klart at skuespiller og samfunnsdebatanten Marte Wexelsen Goksøyr ble utnevnt til Årets ålreite dame av Jo Nesbø og Harry Hole-stiftelsen. Hun fikk gleden av å dele ut én million kroner til Unicef - her representert ved Vibecke Østby (t.h). Foto: Mariam Butt NTB scanpix

Marte er Jo Nesbøs ålreite dame

Jo Nesbø og Harry Hole-stiftelsen synes Marte Wexelsen Goksøyr er årets mest «ålreite dame» - og hun gir én Nesbø-million til Unicefs TV-aksjon.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Hvert år før jul inviterer Jo Nesbø og Harry Hole-stiftelsen til karbonadesmørbrød på Harry Holes stampub Restaurant Schrøder for å utnevne «Årets ålreite» fyr eller dame.

I år falt valget på Marte Wexelsen Goksøyr for hennes engasjement i problemstillinger rundt menneskeverd.

– Marte er ei ålreit dame som forsvarer alle menneskers rett til å være annerledes. Hun er modig og tør å snakke høyt og tydelig om noe som mange andre og mange politikere ikke vil snakke om. Hun er et forbilde for mange mennesker som trenger gode forbilder, sier Jo Nesbø om årets «ålreite dame».

Les Martes kommentar: – Samfunnet prøver å utrydde folk med Downs syndrom

Wexelsen Goksøyr er skuespiller, samfunnsdebattant og forfatter, og i oktober i år hadde hun premiere på teaterstykket «Hva er problemet?» som hun selv har skrevet og spiller i. Goksøyr har Downs syndrom - og stykket setter fokus på sorteringssamfunnet.

FORFATTERE: Marte Wexelsen Goksøyr synes det var hyggelig å høre at Jo Nesbø synes hun er ei ålreit dame. Her mottar hun utmerkelsen på Restaurant Schrøder i Oslo. Foto: Mariam Butt NTB scanpix

Selv synes hun det var en ære å få dele ut prisen.

Vil at alle skal bli akseptert

– Og så er det hyggelig å høre de fine ordene fra Jo Nesbø. Det som også er kult, er at både Jo og jeg er forfattere. Jeg har ikke lest noe av ham ennå, for jeg leser ikke så mye krim, men nå vurderer jeg å lese noe av ham, sier Marte Wexelsen Goksøyr - som gjerne ville få frem sitt eget budskap:

– Jeg er opptatt av at alle mennesker skal bli akseptert i Norge, og at ingen skal dømmes ut fra hvordan de ser ut, sier hun til VG.

Fikk med deg? Jo Nesbø fjernet som «Snømannen»-produsent etter eget ønske

Prisbeløpet er på 1.000.000 kroner, og sammen med styret i stiftelsen har Wexelsen Goksøyr bestemt at pengene går til Unicefs TV-aksjon. Harry Hole-stiftelsens formål er å gi barn i utviklingsland grunnleggende lese- og skriveferdigheter - og siden inntektene fra årets TV-aksjon skal brukes på å gi utdanning til barn rammet av krig og konflikt, var det helt i tråd med stiftelsens formål.

Dobler prisbeløpet

Forøvrig opplyste Jo Nesbø under tirsdagens prisutdelingen at siden stiftelsens økonomi er så god, vil prisbeløpet fra og med neste år øke til to millioner kroner.

Engasjert: Marte stoppet statsministeren med abortspørsmål

Harry Hole-stiftelsen ble etablert i 2008 da Jo Nesbø overførte alle rettigheter og inntekter fra romanen «Hodejegerne» til stiftelsen. Senere er også rettighetene til Jo Nesbøs bøker «Blod på snø» og «Mere blod» overdratt til stiftelsen. «Hodejegerne» er solgt til 33 land, mens de to sistnevnte krimbøkene er solgt til 28 land.

Fjorårets ålreite: Azra Gilani for synspunktene på pakistanske foreldres oppdragelse

I 2015 mottok Harry Hole-stiftelsen nesten 12 millioner kroner i royalties for de tre bøkene, og i dag utgjør stiftelsens kapital cirka 55 millioner kroner. I 2016 hadde Jo Nesbø selv en inntekt på 37,1 millioner kroner.

Styret i Harry Hole-stiftelsen består av Jo Nesbø, Kristin Clemet, Morten Gjelten, Erik Holst, Adele Matheson Mestad, Kari J. Spjeldnæs og Trygve Åslund. Henrik Mestad er varamedlem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder