VET IKKE HVEM FERRANTE ER: Regissør Saviero Costanzo med Lila (t.v) og Elena under innspillingen av HBO-serien «My brilliant friend». Han sier til VG at han ikke aner hvem Ferrante er, selv om de to har skrevet hundrevis av e-poster til hverandre.

Ferrante-regissør: − Som å jobbe med et spøkelse

CASERTA (VG) Regissør Saviero Costanzo (43) jobbet tett med den mystiske Elena Ferrante om HBO-serien «My brilliant friend» – basert på hennes enorme boksuksess – men han møtte henne aldri, og beskriver det som et rent mareritt.

 • Camilla Norli
Publisert:

Artikkelen er over tre år gammel

– Det var som å jobbe med et spøkelse, sier Costanzo til VG da vi møtte ham på settet i Caserta utenfor Napoli i sommer.

Les VGs anmeldelse av TV-serien her: Terningkast 6!

Den påkostede TV-serien har premiere på HBO mandag og er basert på den første boken i Napoli-kvartetten skrevet av den italienske forfatteren som ingen helt vet hvem er, som ikke vil at noen skal vite hvem hun er - og som skriver under pseudonymet Elena Ferrante.

DIAMANTER: Regissør Saviero Costanzo (i midten) beskriver jentene som spiller Elena og Lila som diamanter. - Jeg ble forelsket i dem alle sammen, sier han. Her med halvt norske Elisa del Genio som spiller Elena som barn.

Bakgrunn: Mysteriet Ferrante

Den italienske regissøren, som tidligere har regissert flere langfilmer, beskriver det å jobbe med en anonym person som et mareritt.

– Det er forferdelig. Jeg har drømt mye om natten om personer uten ansikt. Ferrante er en krevende person å jobbe med, og hun kan få meg til å føle meg svak. Men samtidig har vi hatt et klart og tydelig forhold. Hun sier ikke så mye, men har veldig tydelige ideer og har gitt gode råd underveis, sier Costanzo.

Fått med deg? Slik fikk norske Elisa (11) rollen som Elena i HBO-serien «My brilliant friend»

Whatsappet hverandre

Han begynte å jobbe med Ferrante for to år siden, men han føler det nesten som helt liv siden. De har kommunisert på e-post via Ferrantes forleggere, og etterhvert fikk de også whatsappet hverandre - også det via forlaget.

– Jeg måtte ha kjapp tilgang, og sendte en melding på Whatsapp til forleggeren som så whatsappet Ferrante som svarte forleggeren - som så svarte meg. Alt gikk via forleggeren. Vi har nok skrevet hundrevis av e-poster til hverandre på denne måten, forteller Constanzo som innrømmer at han har spekulert mye, slik det også har vært spekulert i media. For eksempel rundt Ferrantes kjønn.

– I starten tenkte jeg at det er hun, etter hvert begynte jeg å tenke ham, og så et vi - at det er et par som skriver sammen. Men tro meg, vi vet ingenting om henne. Og helt ærlig: Jeg bryr meg ikke. Jeg tror på virkeligheten i bøkene hun skriver. For den virkeligheten er veldig ekte.

Ferrantes ektemann? Her er forfatteren som er gift med kvinnen mange mener er Ferrante

LILA: Ludovica Nasti spiller den unge Lila - og VG fikk høre at hun bare ble kalt «The Boss» på settet. Selv gjennomgikk hun cellegiftbehandling på grunn av leukemi som fireåring, og regissør Constanzo mener hun og de andre jentene som spiller Elena og Lila har lært ham å bli en bedre mann.

Røyker Ferrante?

Men én ting lurte han veldig på:

– Jeg spurte henne aldri om noe personlig, helt til en dag jeg bare måtte spørre om hun røyker. Jeg fikk til svar at hun røkte før, ler regissøren.

Bokserien om venninnene Elena og Lila skapte Ferrante-feber i store deler av bokverdenen og er også blitt en kjempesuksess her i Norge. Hele tre av de fire bøkene fikk terningkast 6 i VG - og serien har et totalopplag på 400.000 eksemplarer.

VG fikk være med på det som ifølge HBO var «første og siste» innspillingsbesøk utenfor Napoli - der de har bygget opp et sett på over 65.000 kvadratmeter på et nedlagt fabrikkområde. Vi blir vist rundt i Elena og Lilas rione - deres fattige bydel i Napoli - der alt er malt i en nøye planlagt gråtone inspirert av Picassos Guernica.

Alt er grått-i-grått, etterhvert er planen at det skal bli lysere og mer farger. For det er planlagt fire sesonger av TV-serien, én for hver bok.

FORAN ELENAS HUS: VG møtte på sett-designer Giancarlo Basili, som selv bodde i Rione Luzzatti i Napoli i en uke før han rekonstruerte Elena og Lilas bydel på en stor nedlagt glassfabrikk i Caserta, 45 minutter utenfor Napoli.

– Det er så langt vi vet det største filmsettet i Europa nå. Her har vi bygget det som mange mener er Rione Luzzatti i Napoli, den eneste bydelen som har både har jernbanestasjon, utsikt til Vesuv - og den etterhvert så berømte tunnelen der Lila og Elena går ut av bydelen for første gang, forteller designeren på settet, Giancarlo Basili, til VG.

Tunnelen har de også bygget, samt 14 eksteriører til leilighetsbygg. Inne i den ene fabrikkbygningen, som er rundt 100 meter lang, har de også bygget seks innvendige leiligheter.

Valentino designet brudekjolen

Vi får etter mye om og men lov til å SE, men ikke røre, eller ta bilder av Lilas brudekjole. Designet av Valentinos sjefsdesigner Pierpaolo Piccioli, må vite. Og det berømte skoparet som spiller en stor rolle mot slutten av første bok, er også Valentino. Det ligger mye prestisje i denne samproduksjonen mellom HBO, Rai Fiction og TIMvision - og ikke minst i det faktum at serien er på italiensk.

BAR SOLARA: VGs utsendte fikk servert Aperol Spritz på selveste Bar Solara - fra Ferrantes univers - på settet til TV-serien «My brilliant friend».

Til slutt ender vi opp på Bar Solara, der det blir servert Aperol Spritz - og vi får møte regissør Saviero Costanzo og to par skuespillere: Tenåringsutgaven av Lila og Elena og den unge Lila og Elena, sistnevnte spilt av halvt norske Elisa del Genio som har norsk mor og italiensk far.

Les historien om hvordan norske Elisa landet hovedrollen

– Disse karakterene er jo blitt ikoner, så vi hadde et stort press på oss for å finne de riktige til å spille dem. Vi lette blant 8000 jenter og måtte bare følge instinktet og tro på egen smak underveis i castingen. Jeg ble forelsket i disse fire momentant, forteller Costanzo.

Og det var én ting Elena Ferrante selv var helt klar på at måtte være med i serien:

– Hun var veldig opptatt av bryllupet på slutten. Vi foreslo at det hele kunne ende i kirken istedenfor på restauranten som i boken, men Ferrante ville ha tilbake den opprinnelige banketten på restauranten. Og så var hun opptatt av begynnelsen, at vi måtte få inn en stemme som fikk frem noe av sinnet, for uten det kunne vi ikke forstå at alt henger sammen med hevn. Ikke hevn av hat, men av kjærlighet, forteller regissør Costanzo som har en historie med Ferrante.

Fått med deg? Krigsveteran Ragnar Ulstein om Michelet: – Alvorlig tillitsbrudd

TENÅRINGER: Her er Gaia Girace (f.v), som spiller Lila, og Margherita Mazzucco som spiller Elena. Foto: HBO Nordic

– Er Ferrante moren min?

Allerede i 2007 skrev han til Ferrante for å høre om filmrettighetene til boken som på norsk har fått navnet «Den dunkle dottera» - og fikk ja.

– Selv om hun på det tidspunktet hadde sagt at hun aldri ville gjøre noe mer film, svarte hun: OK, men bare med deg. Så kanskje Ferrante egentlig er moren min, ler Costanzo.

Han jobbet med prosjektet i seks måneder, men måtte til slutt skrive til Ferrante og si at han ikke fikk det til. Så gikk det mange år. Og for to år siden pekte Ferrante på ham for å ta Napoli-kvartetten til skjermen.

– Min første tanke var: Oh my god. Det er jo et eventyr. Jeg hadde akkurat lest den fjerde boken, og jeg var veldig engasjert. Men jeg hadde egentlig lovet meg selv å ikke ta noen bokadaptasjoner mer, for det er så smertefullt for meg å slåss med leserne. Men så er dette noe mer enn bare en bestselger. Det er en del av min historie, det føltes som et kall, sier regissøren.

Etter alle disse månedene er fortsatt Ferrante et mysterium for Saviero Costanzo:

– Jeg vet ikke en gang hva mysteriet er, men det er og blir et mysterium. Jeg tror det har noe med hva alle har inne i seg. Ferrante setter ord på følelser vi alle har inne i oss.

Psst! «My brilliant friend» består av åtte episoder, og den første episoden kan du se på HBO Nordic fra mandag 19. november. De første to episodene av «My brilliant Friend» ble vist under filmfestivalen i Venezia til stående applaus - og fikk skryt i blant annet Hollywood Reporter og Variety.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Umulig å gi Ferrante noe annet enn terningkast 6

  Det er rett og slett umulig å gi Elena Ferrante noe annet enn terningkast 6.
 2. «Snøsøsteren»-feberen: Tjener millioner bare på noen uker

  Bokhandlere melder om lange ventelister på Maja Lunde og Lisa Aisatos julekalenderbok «Snøsøsteren» – som nå har et…
 3. Norske bokhandlere: Her er årets beste bøker 2018

  Norske bokhandlere har nominert det de mener er årets ti beste bøker til Bokhandlerprisen 2018.
 4. Lest ferdig Napoli-kvartetten? Sjekk denne: Som hun kan skrive, Elena Ferrante!

  Som hun kan skrive, Elena Ferrante, og som en kjærlighetssorg kan svi.
 5. Elena Ferrantes ektemann?

  La oss bli med på spekulasjonene om at Domenico Starnone er mannen til hun som bruker pseudonymet Elena Ferrante - og la…
 6. Norske Elisa spiller Elena i Ferrantes nye store HBO-serie

  Etter ni måneders leting blant 9000 barn og 500 voksne, er rollene som Elena og Lila i TV-serien som er basert på Elena…
 7. Norsk bok ble årets mest solgte i Tyskland i 2017

  Maja Lunde danket ut Dan Brown og alle andre: Hennes roman «Bienes historie» ble årets mest solgte bok i Tyskland i 2017.
 8. Gråt seg gjennom skrivingen – og nå vil «alle» ha Maja Lundes julekalenderbok

  FRANKFURT/OSLO (VG) Maja Lunde (43) og Lisa Aisato (37) har tyvstartet julen i forlagshus verden rundt med…
 9. Gyldendal trykker falske «seksere» på krimbok

  Gyldendal gir denne uken ut det de mener er høstens store krimsensasjon, og trykker en rekke «seksere» fra store danske…
 10. Rått og briljant: «Mi briljante venninne»

  Å lese «Mi briljante venninne» er som å ligge tett inntil pulsåren til Napoli og kjenne på skrekkblandet fryd.

Flere artikler

 1. Slik fikk norske Elisa (11) rollen som Elena i HBO-serien «My brilliant friend»

 2. TV-anmeldelse: «My Brilliant Friend»: Jublende bevis på god historiefortelling

 3. Pluss content

  - Blei ofte straffa for løgnene mine

 4. Ferrantes syvende terningkast 6! Bokanmeldelse: Elena Ferrante: «Frantumaglia. Tankar, brev og intervju»

 5. Ferrante med sin åttende (!) sekser! Bokanmeldelse: Elena Ferrante: «Dei vaksnes løgnaktige liv»

Fra andre aviser

 1. Norsk-italienske Elisa (11) har hovedrollen i HBOs nye storsatsing «Mi briljante venninne».

  Aftenposten
 2. «My Brilliant Friend» er blitt en briljant serie

  Aftenposten
 3. Den mystiske Elena

  Aftenposten
 4. «My Brilliant Friend»: Vold, vennskap og fengslende drama

  Aftenposten
 5. Elena Ferrantes Napoli-bøker blir teater i Oslo

  Aftenposten
 6. Nytt fra Elena Ferrante på norsk

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no