Håper lynet slår ned under boklanseringen

Mener forfattere bør beskytte seg juridisk

SINT: Eva Gabrielsson, Stieg Larssons samboer gjennom tredve år, har i en årrekke kjempet mot at en ny bok i «Millennium»-serien skal utgis, men torsdag er slaget tapt. Foto:Jonathan Nackstrand,Afp

Eva Gabrielsson til VG om den nye «Millennium»-forfatteren: Stieg Larssons samboer: – Lagercrantz burde ha respekt for Stieg

Stieg Larssons samboer gjennom tredve år, Eva Gabrielsson (63), håper lynet slår ned under lanseringsfesten av David Lagercrantz' fortsettelse av «Millennium»-trilogien torsdag.

Artikkelen er over fire år gammel

– Akkurat nå lurer jeg om uværet over Stockholm varer til i morgen, da lanseringsfesten åpenbart skal finne sted på Södermalm. Et lynnedslag fra Stieg hadde vært på sin plass, skriver Gabrielsson i en e-post til VG onsdag kveld.

Eva Gabrielsson var samboer med Stieg Larsson i tredve år, men havnet i en bitter strid med resten av familien etter Larssons død. Hun mener blant annet at forlaget Norstedts og Larsson-familien har beriket seg grovt på bøkene til hennes samboer.

VG +: Ekslusiv titt på den omdiskuterte Millennium-fortsettelsen: Kapittel 9(krever innlogging)

– Burde respektere Stieg

Torsdag, nøyaktig ti år etter at den første boken kom ut, gir Nordstedts forlag i samarbeid med Larssons far og bror ut oppfølgeren: «Det som ikke dreper oss». Forfatteren som fikk i oppgave å skrive den fjerde boken i Millennium-serien, David Lagercrantz, sier til VG at han ikke angrer et sekund på at han tok på seg å skrive den omstridte boken. Det er bare et skår i gleden, nemlig at Gabrielsson er rasende.

– Det eneste jeg bekymrer meg over er at Eva Gabrielsson er så sint. Jeg har den dypeste sympati for Gabrielsson, og det hun har gått gjennom. Selv tenker jeg jo at dette er bra for Stieg Larssons forfatterskap, nå løftes hans livsverk opp igjen – og en ny generasjon finner veien til hans bøker, sa Lagercrantz til VG kvelden før den store presselanseringen i Stockholm denne uken.

VG+: Bli bedre kjent med Lagercrantz i stort intervju: – Jeg følte meg verdiløs!

Gabrielsson på sin side mener at Lagercrantz er respektløs når han tar på seg å fortsette på en annen forfatters verk.

– Jeg bryr meg ikke om Lagercrantz' forsvarstale. Han er voksen og burde ha moral for å vite hva som er rett og galt. Han burde ha respekt for Stieg. Om ikke annet, burde han ha selvrespekt nok til ikke å akseptere et forslag om å fortsette en annen persons verk, skriver Eva Gabrielsson i e-posten.

Så du denne? «Millennium»-arvtager David Lagercrantz snakker ut om kritikken

SPENT FORFATTER: David Lagercrantz synes det er «fryktelig» at Gabrielsson er så sint, man angrer ikke et sekund på at han sa ja til å skrive den mye omdiskuterte boken. Foto:Magnus Sandberg,VG

Det er ikke bare Gabrielsson som har reagert på at en annen enn Stieg Larsson selv viderefører de populære karakterene fra «Millennium»-trilogien. Også norske krimforfattere som Unni Lindell, Hans Olav Lahlum og Tom Egeland reagerte svært sterkt da nyheten ble kjent om at Lagercrantz skulle videreføre trilogien med en fjerde bok.

– Folk som er enige i at det er galt å fortsette Stiegs «Millennium»-serie, er sinte på egne vegne. Jeg har ikke påvirket dem. Og det er bra at folk som ikke kan mistenkes for å ha personlig gevinst å si hva de mener. Debatten synes å fortsette. Og forfattere bør verne seg juridisk slik at ikke deres egne verk rammes av den samme mishandlingen som er blitt Stiegs «Millennium» har blitt, skriver Eva Gabrielsson.

Hun legger til at hun ikke har lest noe av boken, og at hverken hun eller Stieg Larsson noensinne traff David Lagercrantz. Hun vil lese «originalforfattere, ikke kopister», som hun skriver.

VG +: Ekstremt vakthold rundt den fjerde boken(krever innlogging)

Bør beskytte seg

Gabrielsson mener at andre forfattere bør beskytte seg mot at samme ting skjer mot dem.

– De bør beskytte seg juridisk slik at deres verk ikke møter samme type mishandel som Stiegs «Millennium» har gjort.

Én som har gjort nettopp det er Hans Olav Lahlum. I et intervju med NRK forteller han at han har skrevet et testamente der han gjør rede for hva som vil skje med hans forfatterskap.

– Det er mye på grunn av det som skjedde med Stieg Larsson og hans samboer og historien videre der, at jeg har lagt igjen klare instruksjoner for hva som skal skje videre med mitt forfatterskap og hvem som kan bestemme hva i tilfellet av min død, sier Lahlum.

Ifølge statskanalen har Jon Michelet («En sjøens helt») også tenkt tanken på å skrive testamente.

Larssons manus forblir gjemt

Eva Gabrielsson har heller ikke glemt den bitre striden med resten av familien Larsson. Hun mener at både familien Larsson og forlaget Norstedts har beriket seg grovt på suksesslitteraturen til hennes tidligere samboer.

På spørsmål om hun fastholder at dette kun er business for David Lagercrantz, Norstedts og familien Larsson, svarer hun:

– Siden når ble Norstedts, Lagercrantz og familien Larsson idealister? Hadde de vært det, så hadde de kunnet gi Expo (det antirasistiske tidsskriftet som Stieg Larsson var med å stifte i 1995, red.anm.) hundretalls millioner allerede. Og samtlige hadde kunnet støtte Expo i tiden da Stieg levde. Eller til og med støtte Stieg selv. Men nei. Null. Ingenting.

IKKE LETT AVGJØRELSE: Stieg Larssons bror og far, Joakim og Erland Larsson sier til VG at de holdt igjen i flere år før de sa ja til en fjerde bok. Foto:Camilla Norli,VG

– Bryr oss ikke

Larssons far og bror sier til VG at det er gjort flere forsøk på å komme til enighet med Gabrielsson. I 2009 skal hun blant annet ha takket nei til 20 millioner kroner og en plass i selskapet Mogliden som forvalter rettighetene til Larssons forfatterskap.

– De som er kritiske får stå for det de mener. Selv har vi hørt så mye negativt opp gjennom årene, at vi ikke bryr oss lenger. De får si hva de vil, sier pappa Erland som selv håper at David Lagercrantz vil skrive en femte bok.

– Dette er jo ikke diskutert, men jeg håper det kommer flere. Jeg synes den fjerde boken er fantastisk. Så bra at jeg ikke skjønner hvordan David skal klare å følge opp, sier Erland, som sammen med bror Joakim Larsson var til stede under presselanseringen i Stockholm.

Selv hevder Eva Gabrielsson å sitte på et påbegynt manus av en fjerde «Millennium»-bok fra Stieg Larssons egne hender og hode. Den kommer aldri til å se dagens lys, skal vi tro henne.

– Stieg slapp aldri fra seg uferdige saker til trykkeriet, og slik er det med den påbegynte fireren også. Den skal ikke trykkes, det var slik han ville hatt det.

Stieg Larsson døde av et hjerteinfarkt i 2004, bare 50 år gammel, rett før den første boken «Menn som hater kvinner» skulle lanseres.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder