MISLIKER BOK NUMMER FIRE: Jørn Lier Horst kunne ha godtatt at Stieg Larssons ufullendte manus ble brukt til en fjerde bok i Millennium-serien, men mener det er smakløst at dette blir en selvstendig bok. Foto: Roger Neumann

Jørn Lier Horst: - Smakløst

Misliker sterkt den fjerde Millennium-boken

Jørn Lier Horst har allerede pekt ut hvem som skal ferdigstille hans egne verker om han plutselig skulle gå bort.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Nyheten om at den fjerde boken i Stieg Larssons Millennium-serie blir en selvstendig bok istedenfor en videreføring av det Larsson selv rakk å skrive før han døde i 2004, møtes med hoderysting også av Jørn Lier Horst, i likhet med norske krimkolleger som Tom Egeland, Unni Lindell og Hans Olav Lahlum.

- Dette er enda et trist kapittel i en bitter strid som har vart i mange år, sier Jørn Lier Horst til VG.

Han bruker ordet smakløst for å beskrive det han kaller en ren spinoff av en kommersiell suksess.

- Hadde det vært snakk om ferdigstillelse av den såkalte fjerdeboka, der Stieg selv har skrevet ferdig tre fjerdedeler, ville jeg bifalt dette. Ellers kunne han like gjerne ha skrevet en selvstendig kriminalroman, gjerne i Stieg Larssons ånd, men med nye karakterer, sier Jørn Lier Horst.

Det ble tirsdag klart at David Lagercrantz, forfatteren bak den internasjonale suksessen «Jag är Zlatan Ibrahimovic», har fått i oppdrag av forlaget Norstedt å skrive en fjerde Millennium-bok.

Jørn Lier Horst presiserer likevel at videreføring av litterære karakterer har skjedd tidligere.

- James Bond ble jo videreført etter Ian Flemings død, uten at jeg kjenner til om det var noen strid rundt dette den gangen.

Selv har Jørn Lier Horst alltid uferdige litterære arbeider liggende og har klare tanker om hvem som eventuelt skal bringe hans verker i mål - og hvordan det skal gjøres - om han plutselig skulle gå bort.

Hans krimhelt William Wisting og journalistdatteren Line skal ikke falle i uønskede forfatterhender, selv om Jørn Lier Horst ikke ønsker å oppgi navn på hvem han har i tankene som skrivehjelp.

- Jeg har gitt klare instruksjoner til mine nærmeste om jeg skulle falle fra like brått som Stieg - et litterært testamente der jeg har pekt ut hvem som skal spørres om å ferdigstille mitt uferdige arbeid.

- Er det for å unngå at det oppstår en lignende bitter strid rundt dine egne etterlatte verker?

- Det er vel mer et resultat av å ha jobbet tyve år i politiet. Jeg har mange ganger sett hvor brått døden kan komme, hvor uforberedt man er. Det er viktig å ta sine forholdsregler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder