LIDENSKAPELIG: Erika Leonard, bedre kjent som E L James, blir irritert når kritikere mener «Fifty shades of Grey» setter likestillingen tilbake. Foto: Pontus Orre

«Fifty shades»-forfatter til VG: - Skriver på ny erotisk roman

- Kvinner må da ha lov til å tenne på å bli bundet og pisket, sier E L James

STOCKHOLM (VG Nett) «Fifty shades of Grey» brakte forfatter Erika Leonard (49) nærmere ektemannen. Nå jobber hun med nok en dampende het, erotisk roman.

Martine Lunder Brenne
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det er hektiske tider for forfatteren som har erobret verden med «Fifty shades»-trilogien om BDSM-avhengige Christian Grey og hans hete forhold med den jomfruelige Anastasia Steele.

- Har du brukt egne erfaringer?
- Absolutt.

- Hva da?
- Privatlivet mitt er privat. Mannen min kan nok kjenne det igjen i boken¿ Nei, nå sier jeg ikke mer! Det er privat, smiler forfatteren.

LES HELE INTERVJUET MED E L JAMES I DAGENS PAPIRUTGAVE AV VG.

SE HVA FORFATTEREN SVARTE VGs LESERE

- Hva synes mannen din om at du skriver erotiske romaner med detaljrike sexskildringer?
- «Fifty shades of Grey» har gjort forholdet vårt mye bedre. Nå tør vi i større grad å snakke om tabubelagte temaer og sex, og sånn sett har jeg fått et mer åpent forhold til både mannen og sønnene mine.

Erikas sønner har ikke lest bøkene, noe hun er glad for.

- Er du helt sikker på at de ikke har tatt en sniktitt?
- Hundre prosent! Jeg vil ikke at de skal lese dem heller, det blir så flaut. Jeg skal aldri nekte dem det hvis de vil, men det virker ikke som om de er interessert. De leser generelt ikke bøker, men det får jeg ikke lov til å si, ler forfatteren.

- Tror du bøkene dine har blitt så populære fordi kvinner savner mer spennende sex?
- Ja! Kvinner liker sex når det gjøres bra. Det er ikke rakettforskning at kvinner fascineres av at det kommer en mann som Christan og trykker på alle de riktige knappene. Jeg tror kvinner liker å lese om het sex, og hvorfor skulle ikke det være lov?

Mens «Fifty shades of Grey» har overgått Harry Potter-bøkene i salgstall, har den fått variert mottakelse hos kritikerne. «En kalkun ribbet for fjær», skriver Aftenposten, «Dårlig skrevet, stillestående samtaler og irriterende slutt» skriver amerikanske Huffington Post, mens VGs anmelder mener boken ikke er bemerkelsesverdig velskrevet.

- Hva tenker du om kritikken som går på at boken ikke er godt skrevet?
- Den bryr jeg meg ikke om i det hele tatt. Jeg leser sjeldent anmeldelser, og har ikke skrevet bøkene for å tilfredsstille anmelderne. Jeg gjør jo noe riktig også, ettersom jeg har solgt 40 millioner bøker.

ANMELDELSE: «Vanilje-SM for alle penga»

- At Christian vil være Anastasias dominant og at hun skal underkaste seg han - setter den historien likestillingen tilbake?

- Nei, nei! «Fifty shades of Grey» er frigjørende, den gjør det greit å lese om sex. Når det gjelder innholdet er det ren fiksjon, og kvinner er ikke så dumme at de ikke klarer å skille mellom realitet og fantasi.

- Har du tid til å skrive noe mer akkurat nå?
- Ja, for tiden jobber jeg med å skrive en ny erotisk roman. En lidenskapelig kjærlighetshistorie. Det er en omskriving av en av de første bøkene jeg skrev som aldri ble gitt ut, sier E L James, som ikke kan røpe når boken er ferdig.

Se hva E L James svare på VG-lesernes spørsmål her!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder