KJENDISKOKKER: Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen mener god pizza handler om en solid bunn og få, men gode råvarer. Foto: Mattis Sandblad

Relansering av folkefavoritt: «Familiekokeboka» i ny grønn drakt

Fokuset er grønnsaker, grønne retter og mindre kjøtt når kjendiskokkene Ole Martin Alfsen og Tom Victor Gausdal kommer med ny versjon av bestselgeren «Familiekokeboka».

«Familiekokeboka» har solgt over 150.000 eksemplar siden den kom ut for ti år siden. Suksessen var langt fra forventet.

– Boken har solgt jevnt og godt i hele perioden, som er helt fantastisk, forteller Gausdal.

Forfatterne har begge erfaringer fra andre bokprosjekter, men «Familiekokeboka» er desidert den de to kokkene har hatt mest suksess med. Gaustad vant sølv i Bocuse d'Or, kalt det internasjonale «Kokke-VM», i 2005. Alfsen er mest kjent som TV-kokk, blant annet på TV Norges «Fire stjerners middag».

– Det er det som er så fascinerende med bokbransjen. Vi har jo begge gitt ut kokebøker både før og etter dette her. Det har så mye å gjøre med timing, innpakking og tilfeldighet, egentlig, sier Gausdal.

De grep sjansen og ga boken en makeover da tiårsjubileet nærmet seg.

– Vi brukte anledningen til å gi boken skikkelig oppmerksomhet og kjærlighet.

les også

Ole Martin Alfsen: – Utrolig takknemlig for å bli pappa

Pluss content

En grønnere utgave

Mesterkokkene har arbeidet med den nye versjonen i noen år, med mål om en fremtidsrettet bok pakket med grønne retter. Forfatterne mener det gjør den nye «Familiekokeboka» mer gjeldende for nordmenns matvaner i 2019 enn originalen.

– Hverdagen vår består av mer grønnsaker enn tidligere, mener Alfsen.

For stjernekokkene var det viktig å få en helhetlig følelse i det grønne.

– Vi prøvde å designe grønnsaksretter som er komplette i seg selv. Ikke bare kokte grønnsaksretter, men litt mer heavy. Karamellisert brokkoli med godt med krydder, sant. Det kan stå for seg selv, sier Gausdal.

Siden førsteutgaven har også matmarkedet endret seg betydelig. Gausdal tror fremtiden vil være preget av mer etisk matproduksjon og lokalprodusert mat.

– Mer couscous og quinoa-gryn, sånne ting som er på markedet i de fleste butikker nå, men som ikke var der for ti år siden. Mye mer gryn, bønner og linser, som også har blitt mer tilgjengelig som resultat av at folk ønsker å spise mindre kjøtt, men samtidig å få i seg proteiner, forteller Alfsen.

Inspirert av Midtøsten

Alfsen viser tillit til utviklingen i nordmenns matvaner, og ser frem til å se forandringer i årene som kommer.

– Jeg tror vi kommer til å spise mer grønt og renere, og at folk kommer til å skjønne at vi ikke kan dytte i oss så mye prosessert mat, sier han og fortsetter:

– Jeg tror vi kommer til å fortsette å utforske, og å omfavne nye områder. Kort fortalt, så tror jeg på mer grønt, mer kortreist, mer rent. Og jeg tror veldig på Midtøsten som inspirasjonskilde.

HØY TEMPERATUR: Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen steker helst pizza på høy varme. Foto: Mattis Sandblad

En godt stekt pizza

– Alle lager jo pizza hjemme, sier Gausdal og slenger en klump pizzadeig hardt i benkeplaten.

– Det jeg tror er en folkesykdom, er at folk har en tendens til å denge på for mye. God pizza handler egentlig om ganske lite fyll. En bør heller konsentrere seg om gode råvarer. Så er det meste gjort, forteller Alfsen.

– Det er jo smak og behag. Noen liker en tykkere bunn. Som Ole Martin sier, så har du en god bunn, så er du på god vei, bekrefter Gausdal.

Stjernekokkenes beste pizzatips: Ikke vær redd for å bruke varme.

– Går ovnen til 290, så setter du den på 290. Går den til 350, så setter du den på 350. Jo kortere tid, jo bedre, så lenge du kjører tynn bunn, sier Alfsen.

Gausdal sier seg enig og henter frem en godt stekt pizza fra ovnen.

– Da kan du ha mer delikate ting på pizzaen, du slipper å steke den så veldig lenge, forteller han.

Kokkene ønsker å se nordmenn utvise horisontene sine. Gausdal trekker frem en enkel måte å utfordre smaksløkene på.

– Det er jo ofte denne røde pizzaen med tomatsaus folk går for. Men jeg synes hvit pizzasaus er veldig digg, da får du en helt annen pizzaopplevelse, forteller han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder