Derfor vil prinsesse Märtha beholde tittelen

Slik svarer prinsessen på kritikken

Om den sårbare tiden

Kongefamiliens reaksjoner

Prinsesse Märtha Louise har måtte kjempe for å forene seg
selv med prinsesse-tittelen, og nå er det uaktuelt å kvitte seg med den – uansett hva kritikerne mener.

Kristine Hellem Aanstad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Fredag ga prinsessen ut boken «Stemmen eller støyen», sammen med Elisabeth Nordeng. I boken tar prinsessen opp at det er viktig å være sann mot seg selv og vise hvem man virkelig er.

De siste årene har det blitt skrevet mye om selvutviklingsskolen Astarte Education, bedre kjent som Engleskolen, og flere har ment at prinsessen har utnyttet tittelen sinfor å skape oppmerksomhet rundt arbeidet sitt. Det aviser hun overfor VG, og forteller at der ikke er aktuelt å kvitte seg med tittelen.

– Det vi jobber med er å være et helt menneske. Jeg er en del av kongefamilien og det kan jeg faktisk ikke gjøre så mye med. Kongen og dronningen er min mor og far, og det er en del av den personen jeg er. På skolen vår lærer vi bort at man skal være et helt menneske, sier hun og fortsetter:

– Hvis jeg plutselig skal kutte bort hele den delen, så sier jeg til alle at de skal være seg selv helt og fullt, men ikke hvis du er prinsesse. For meg er det helt naturlig å være den jeg er og jeg føler ikke at det er noe motstridende.

Prinsesse Märtha Louise tror ikke arbeidet med Engleskolen hadde blitt noe enklere om hun kvittet seg med den kongelige tittelen.

– Jeg kan uansett ikke ta bort en så stor del av meg selv. Jeg må heller tørre å stå for hvem jeg er – både familiært og personlig. Jeg må integrere de to delene i jobben min.

GIR UT BOK: Prinsesse Märtha Louise sammen med Elisabeth Nordeng. Duoen er aktuell med boken «Stemmen eller støyen» Foto:Roger Neumann,VG

– En sårbar tid

Slik var det ikke for prinsessen da hun var i tenårene. I forordet til boken kommer det frem at selv om prinsesse Märtha Louise har vært synlig hele livet, har hun likevel vært taus: Hun har nemlig vært livredd for å skape debatt:

«Alt jeg sa i mediene var nøye planlagt. Intervjuer ble forberedt i detalj. Spørsmålene ble gjennomgått på forhånd så jeg kunne være tryggere. Talene ble skrevet av andre. Selv skalv jeg alltid i knærne bak talerstolen. Tenk om jeg sa noe feil! Sa jeg noe en journalist kunne henge seg opp i, fikk jeg nemlig høre det.»

– Det var en ganske sårbar tid for meg, og jeg opplevde det som om jeg ikke hadde noe sted som var trygt eller helt privat. Og det føltes som om jeg mistet kontrollen over livet mitt. De siste årene har jeg begynt å tenke på hva som gjør at det er så utrygt for meg, og hvordan jeg kan snu dette til noe positivt. For situasjonen jeg er i kommer ikke til å endre seg, ergo må jeg endre noe inne i meg selv for at situasjonen skal bli levelig i dag.

Endringen i livet kom med samarbeidet med Elisabeth Nordeng, og etter hvert med spaltene i VG Helg.

– Det har vært involvert en stor frykt i å ta ordet og pennen i egen hånd og skrive for VG Helg. Men samtidig har det vært utrolig flott å få frem mine egne ord og temaer jeg synes har vært viktige, for ofte har pressen forvaltet mine ord og da vent, vridd og plukke ut temaer som de synes er viktige.

MØTTE PRESSEN: I 2007 ble det kjent at prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng startet Astarte Education, bedre kjent som Engleskolen. Her er de utenfor de tidligere lokalene til skolen. Foto:Richard Eriksen,VG

Også for Nordeng har arbeidet med spaltene, og nå boken, vært en positiv reise.

– Det har vært fint å jobbe med disse tekstene og kunne bruke så mye personlig fra livet vårt. Det har også vært svært fint å skrive på en måte slik at flere forstår oss. Det er fort at det jeg og Märtha holder på med kan oppleves som litt svevende og uhåndgripelig for mange.

Handler om hvor man lytter

Duoen har blitt kalt kvakksalver, yppersteprestinne og lignende i media, men de mener det går ikke inn på dem.

– Jeg forstår at det er lett å lage slike overskrifter fordi man ikke vet helt hva dette handler om og forstår det. Men det har på et sted blitt litt utenfor oss selv, så vi identifiserer oss ikke med det, sier Nordeng og får støtte fra prinsessen:

– Det handler om hvor man lytter: vil man lytte til støyen eller din egen stemme. Det er en avveiing ethvert menneske må ta.

– Hvordan oppleves det å se «kvakksalver» om seg selv i avisen?

– Det handler om hva du har lyst til å lytte til den dagen. Jeg kan heller gå ut i naturen og lytte til hvor vakker den er, eller jeg kan velge å gå inn i det, sier prinsessen.

Kongen ikke alltid enig

I september stormet det nok en gang rundt prinsessen og Nordeng – da i forbindelse med samarbeidet med det verdenskjente selverklærtemediumet Lisa Williams.

– Vi hadde en syv timers workshop med Lisa, og den inneholdt mye mer enn det pressen valgte å fokusere på. Noe ble slått opp sterkt og det ble mye kritikk, men den siste tiden ble det mye mer balanser og nyansert debatt. Så det var spennende å følge med på prosessen, sier Nordeng og får bekreftende nikk fra prinsessen.

– Flere eksperter mente at kongen burde gripe inn ettersom dette kunne være skadelig for kongehuset. Hva tenker dere om det?

Forfriskninger serveres kongefamilien på slottsbalkongen. Kong Harald, dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon på Slottet på Slottsplassen for å se barnetoget lørdag i forbindelse med 17 mai toget i Oslo. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

– Det sies veldig mye i pressen som folk har rett til å snakke om og ha en mening om, men som vi ikke på nåværende tidspunkt tar noe stilling til, sier Nordeng.

– Hvilken reaksjon har prinsessen fått fra familien?

– Min far kongen har jo uttalt at han ikke alltid er enig i hva hans barn foretar seg, men at han er veldig glad i oss likevel. Det synes jeg er fint.

Vil påvirke

Boken «Stemmen eller støyen» er en tekstsamling av prinsessen og Nordengs spalter som tidligere har stått på trykk i VG Helg. Nå håper de to at samlingen kan få en innvirkning på personene som leser den.

– Jeg håper leserne får en liten undring, at den kan inspirere, gi nye tanker, større bevissthet eller at de kanskje har blitt litt provosert, sier Nordeng.

– Ønsker dere å provosere med denne boken?

– Nei. Jeg tror at alt du reagerer på, om det er positivt eller negativt, berører noe i deg. Om man bare synes dette er tull og gjør det med litt engasjement så er det ofte fordi det ligger noe under der som man burde ha være litt nysgjerrig på.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder