SAKSØKT: Jørn Lier Horst er saksøkt av Gyldendal og Lydbokforlaget - som mener han har spilt inn ulovlige kopier av lydbøker de har rettighetene til. Foto: Terje Bringedal

Jørn Lier Horst krever erstatning etter Gyldendal-krangel

For første gang i historien saksøker Gyldendal en av sine forfattere. Nye rettspapirer viser at de krever at en rekke nyinnspilte Jørn Lier Horst-lydbøker forbys og trekkes fra markedet.

Av 

Camilla Norli

Publisert:

I neste uke starter rettssaken mellom Gyldendal/Lydbokforlaget og forfatter Jørn Lier Horst og illustratør Hans Jørgen Sandnes i Oslo tingrett - og striden spisser seg til:

Sluttinnlegget fra Lier Horsts advokat Jon Wessel-Aas viser at mens Gyldendal og Lydbokforlaget vil forby Lier Horst og Sandnes å selge åtte nyinnspilte lydbøker, legger Lier Horsts advokat ned påstand om at forfatterne har lidd et stort økonomisk tap - og krever erstatning fra Gyldendal og Lydbokforlaget.

«Lier Horst og Sandnes anfører at Gyldendal og Lydbokforlaget rettstridig har bestridt en gyldig oppsigelse, og gjennom trusler om erstatningskrav overfor andre aktører i markedet, forhindret dem i å inngå avtaler om distribusjon av titlene. Dette har ført til et stort, løpende inntektstap», heter det i sluttinnlegget som ble oversendt Oslo tingrett i går kveld.

«Piratkopier»

Sakens kjerne er: Jørn Lier Horst har spilt inn nye utgaver av åtte lydbøker som Gyldendal og Lydbokforlaget mener de fortsatt har rettighetene til. Lydbøkene er lagt ut for salg og strømming, men Gyldendal og Lydbokforlaget mener dette er ulovlige kopier av lydbøker.

Derfor går de nå til sak mot sin egen forfatter.

Les: Forlagssjef kaller Jørn Lier Horst-lydbøker piratkopier

I sluttinnlegget fra Gyldendal og Lydbokforlagets advokat John S. Gulbrandsen, kreves det at Jørn Lier Horst forbys å selge åtte bøker: Seks Detektivbyrå nr 2-bøker og to Wisting-krimbøker. De krever også erstatning og at Lier Horst dømmes til å betale sakens kostnader.

– Jørn Lier Horst, som er medeier i Strawberry Publishing, har brutt kontrakten med Lydbokforlaget og Gyldendal etter gjentatte advarsler om at han og flere andre forfattere ikke har rett til «å ta tilbake» de gjeldende rettighetene, sier forlagssjef Ann-Kristin Vasseljen i Lydbokforlaget til VG.

Bakgrunn: Gyldendal og Lydbokforlaget saksøker Jørn Lier Horst

GÅR TIL SAK: Forlagssjef Ann-Kristin Vasseljen i Lydbokforlaget mener Jørn Lier Horst har tatt rettighetene til lydbøkene sine ulovlig. Foto: Lydbokforlaget Foto: Lydbokforlaget

Hun sier at dette er en sak som det er viktig å få en avklaring på - fordi det har stor betydning for bokbransjen og prinsippene rundt normalkontraktene.

– Vi ønsker å få avklart det vi mener er feil i Lier Horst, og andre forfattere på Strawberry, sin forståelse av hvorvidt de kan «ta tilbake» rettigheter, spille dem inn på nytt og utgi dem på et annet forlag. Vi mener som sagt at det er ulovlig praksis og det kan vi ikke tillate.

Saken har vært helt fastlåst fordi Jørn Lier Horst mener han er i sin fulle rett til å selge disse bøkene, mens Gyldendal/Lydbokforlaget på sin side bestrider dette.

Jørn Lier Horst: – Frekt å kalle lydbøkene for piratkopier

– Jeg har skjønt at vi ikke kommer til en løsning, og ser nå fram til å prøve dette i retten. Vi er uenige rundt hvordan avtalen skal tolkes, og slik jeg ser det, er jeg i min fulle rett til å si opp avtalen med Lydbokforlaget, sa Jørn Lier Horst til VG da søksmålet var et faktum.

Historisk sak

MINE BØKER: Jørn Lier Horst har hele veien vært tydelig på at han mener det han har gjort er lovlig - og har uttalt til VG at han synes det er frekt å kalle lydbøkene hans for piratkopier.– Det er jo jeg som har skrevet disse historiene, det er mine åndsverk, og det er rart å omtale det som piratkopier, sa Lier Horst til VG. Foto: Terje Bringedal

I sluttinnlegget fra Jørn Lier Horst - representert ved advokat Jon Wessel-Aas - legges det ned påstand om at Jørn Lier Horst og Sandnes Media AS frifinnes - og krav om både erstatning og dekking av saksomkostnader fra Lydbokforlaget og Gyldendal.

Ifølge Gyldendal er dette første gang i historien at forlaget går til sak mot en av sine forfattere.

Advokat John S. Gulbrandsen i advokatfirmaet Sands, som representerer Gyldendal/Lydbokforlaget, sier til VG at dette er en viktig prinsippsak.

– Det er en prinsippsak. Gyldendal har aldri gått til søksmål mot en forfatter, og sånn sett er det også en spesiell sak. Det er ikke noe man gjør med lyst, men fordi det er viktig å få en avklaring også med tanke på at dette gjelder flere forfattere og forlag, sier Guldbrandsen til VG.

Jørn Lier Horst er nemlig bare én av en gruppe forfattere som har fått spilt inn lydbøkene sine på nytt etter at de har meldt overgang til forlaget Strawberry Publishing Det er Strawberry Publishing som nå hevder å ha rettighetene til de syv forfatternes nyinnspilte lydbøker.

Da VG skrev om saken i høst hadde disse syv forfatterne spilt inn totalt 84 av sine lydbøker på nytt. 21 av disse er Jørn Lier Horst-bøker, og blant titlene finnes også bestselgerserier som Anne B. Ragdes «Berlinerpoplene» og Unni Lindells krimserie om Cato Isaksen.

Bakgrunn: Syv forfattere ut mot storforlagene: Nå er det nok!

– Vi går i første omgang til sak mot Jørn Lier Horst som har vært pådriver i saken – og en rettsavgjørelse rundt disse lydbøkene vil danne grunnlag for behandling av rettighetene til de andre forfatterne, sa Lydbokforlaget-sjef Vasseljen til VG.

300 CD-er står sentralt

Sentralt i striden står en setning i bokbransjens avtaleverk der det heter at lydbokavtalen kan sies opp av begge parter etter at det er gått minst fem år - «med mindre det er solgt minst 300 eksemplarer det siste året».

Dette handler om forlagenes aktivitetsplikt, men siden avtalen er gammel går ordlyden i den på antall solgte lydbøker på CD - og ikke strømming slik lydbøker lyttes til i dag.

Jørn Lier Horsts advokat skriver i sluttpapirene at ingen har bestridt at det var solgt mindre enn 300 eksemplarer av de respektive titlene som lydbok det siste året. Han mener motparten likevel bestrider Lier Horsts oppsigelse av kontrakten fordi de mener avtalen ikke kan tas på ordet. Gyldendal og Lydbokforlaget mener de har opprettholdt sin aktivitetsplikt gjennom en egen avtale om strømming.

Les også kronikk fra Lier Horst og co: Frykt og avsky i norsk bokbransje

«En slik tolking av en opphavsrettskontrakt har Jørn (og de andre forfatterne som innga tilsvarende oppsigelser), avvist som uholdbar. Den er i strid både med Lydbokkontraktens svært klare ordlyd og med prinsippet om tolkning av avtaler om overdragelse av opphavsrettigheter som fremgår av åndsverkloven § 67 (det såkalte spesialitetsprinsippet).» skriver advokat Wessel-Aas i sluttinnlegget.

Tidligere har forlagssjef Ann Kristin Vasseljen uttalt seg slik om akkurat dette sentrale i konflikten:

– De mener de har rett til å heve kontrakten fordi vi ikke har solgt 300 lydbøker på CD i året. Mens vi mener vi i aller høyeste grad har opprettholdt vår plikt. Vi har vært med på å gjøre Jørn Lier Horst til en av de forfatteren som faktisk tjener aller mest i Norge på lydbøker. Det vi synes virker åpenbart nå, er at Strawberry Publishing prøver å sikre seg lydbokrettigheter ved å ta fra andre forlag.

Publisert:

Les også

 1. Fått med deg? Strawberry Publishing la ut lydbøker med robotstemme: – Det gjør vondt å høre på

  Nå reagerer forfattere og konkurrenter sterkt på forlagets metode for å omgå regelverket.
 2. Gyldendal og Lydbokforlaget saksøker Jørn Lier Horst

  Gyldendal og Lydbokforlaget mener Jørn Lier Horst selger ulovlige kopier av lydbøker de har rettighetene til – og går…
 3. Derfor går vi til rettslig skritt mot Jørn Lier Horst

  Vi kan ikke akseptere at det er piratkopier i omløp i den norske bokbransjen.
 4. Maja Lunde om strømmeavtaler i bokbransjen: – På tide at vi skjerper oss

  Maja Lunde, en av Norges mest suksessrike forfattere, mener det er på tide med en opprydning i bokbransjen.
 5. Forfatterkrangel: - De er ute etter mer penger til seg selv

  Anne Holt, Roy Jacobsen, Gunnar Staalesen og Helene Uri kaller blant andre forfatterkollegaene Jørn Lier Horst, Unni…
 6. Ebok om storforlagene: – Vi blir boikottet

  Selv om de har plikt til å levere bøker til alle bokhandlere og strømmetjenester i Norge, er det ingen av de store…

Mer om

Litteratur

Bokbransjen

Jørn Lier Horst

Flere artikler

 1. Jørn Lier Horst ut mot motpartens advokat: - Han formulerte oppsigelsen

 2. Jørn Lier Horst frifinnes i lydboksaken

 3. Cappelen Damm-sjef angriper Strawberry: – Dette er ikke forleggeri, det er sjørøveri

 4. Gyldendals advokat: – Helt uvanlig, veldig aggressivt – og det ser veldig suspekt ut

 5. Jørn Lier Horst raser etter at Gyldendal anker lydboksaken

Fra andre aviser

 1. Forfatter Jørn Lier Horst vant mot eksforlag i retten

  Aftenposten
 2. Gyldendal anker saken mot Jørn Lier Horst: – Overraskende

  Aftenposten
 3. Forlagsdirektør: – Det er lite vi frykter mer enn et Spotify for lydbøker

  Aftenposten
 4. Storytel? Fabel? Ebok? Nextory? Nå kan det være håp for deg som synes lydbøker er dyrt.

  Aftenposten
 5. Gyldendal anker saken mot Jørn Lier Horst

  Aftenposten
 6. Forviklinger i bokbransjen. Hvem taper til slutt?

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no