Om å slå seg ut av smerten

DEBUT: Maria Kjos Fonn har en sår og innstendige fortellerstemmen, gjerne med en ung person i hovedrollen, mener VGs anmelder. Foto: NTB scanpix Foto: ,

Bokanmeldelse: Maria Kjos Fonn «Dette har jeg aldri fortalt til noen»

Debutant Maria Kjos Fonn (24) skriver hardtslående og brutalt om å være ung og annerledes.

 • Brynjulf Jung Tjønn

Artikkelen er over seks år gammel

VG:s terninger viser 4 prikker

«Dette har jeg aldri fortalt til noen» består av syv korte og stilsikre historier, som alle inneholder hemmeligheter få ville delt med andre. Historiene handler om personer som har falt utenfor og som kjemper for å finne sin plass i samfunnet, uten å lykkes.

De beste novellene viser et stort forfattertalent. Åpningshistorien, «Edel», er et prakteksempel på en vellykket novelle. Edel har et forhold til en venninne, samtidig som hun også er sammen med bøllen Fransen. Fransen og kameratene hans gjør urovekkende overgrep mot Edels jentekjæreste, som til slutt setter Edel i en mildt sagt vanskelig situasjon.

Gjennom hele historien lykkes Kjos Fonn med å holde på leserens nysgjerrighet, gjennom overraskende vendinger og plutselig brutalitet.

«Alarm» er en annen vellykket novelle. Jeg-personen, en ung emo-jente, forsøker å begå selvmord mens ekskjæresten skal hente tingene sine. Men det går ikke slik som hun har planlagt. Slutten forbauser denne leseren.

Ingvild H. Rishøis forfatterstemme ligger og vaker i bakgrunnen mens jeg leser flere av historiene. Kjos Fonn har noe av den samme såre og innstendige fortellerstemmen, gjerne med en ung person i hovedrollen.

Det er nettopp i historiene med unge hovedpersoner Kjos Fonn er best, og jeg hadde håpet hun hadde rendyrket dette gjennom hele samlingen.

I tekstene med voksne hovedpersoner virker historiene litt mer ordinære. Novellen «Småting» handler om en tobarnsmor og Nav-ansatt som er kleptoman – ideen er god, men historien svinner hen uten å røske ordentlig tak i leseren. Det samme gjelder «Til slutten, så videre», om en kreftsyk mann som bare vil bli elsket en siste gang og må ty til en prostituert. Ideen virker dessverre noe konstruert, og ønsket om å sjokkere er større enn å skrive overbevisende.

Avslutningsnovellen, «Seierskyss», er derimot en god novelle, om en voldelig ung kvinne som søker hjelp i boksesporten. En bokstavelig talt hardtslående tekst, som virkelig ryster.

Det er alltid morsomt å oppdage nye talenter. Til tross for en litt ujevn debut, er det ingen tvil om at Kjos Fonn virkelig har noe å fare med.

Mer om

 1. Bokanmeldelse

Flere artikler

 1. Høstens store debutant-snakkis: Bokanmeldelse: Marie Aubert: «Kan jeg bli med deg hjem»

 2. Gryttens novelle-comeback er knallbra!: Bokanmeldelse: Frode Grytten «Menn som ingen treng»

 3. Bokanmeldelse: «Det skjer nå»: – Friskt og smart om Spice Girls, hijab og #metoo

 4. Mette-Marit-oppdrag provoserte forfatter - skrev tekst om kongens død

 5. VG kårer: Dette er årets beste bøker 2018

Fra andre aviser

 1. Debut med moden innsikt og tilstedeværelse

  Aftenposten
 2. Gunnhild Øyehaug er fortsatt blant våre mest lekne og originale novellister

  Bergens Tidende
 3. Bokanmeldelse: Han har skrevet en skikkelig ekkel bok

  Aftenposten
 4. BOK: Den er rett og slett dørgende kjedelig og blir aldri annet enn oppramsing av selvfølgeligheter.

  Fædrelandsvennen
 5. Ubehagelig roman fra en av Norges beste forfattere

  Fædrelandsvennen
 6. Vil du lese en skikkelig original forfatter? Gunnhild Øyehaug leker seg igjen.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no