EVIG SKRIVEKLØE: - Du bør helst ha begynt på noe nytt når du gir ut en bok. Så har du noe å jobbe med når viraken har gitt seg, sier Per Petterson. Foto: LINN CATHRIN OLSEN

Petterson kåret til forfatter av tiårets beste norske bok

Forfatteren til VG: - Et eventyr!

Ros, storsalg og utmerkelser til tross: Per Petterson (57) er fortsatt sjenert, nøysom - og usikker på det han skriver.

  • Lena Storvand
  • Sølvi Wærhaug
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- I all verden, er det mulig? Nå ble jeg litt målløs. Det er jo fantastisk morsomt, sier Per Petterson.

Han har skrevet boken som VG mener er tiårets beste norske: «Ut og stjæle hester». Den kom i 2003.

SE HELE VGs TOPP TI LISTE I BUNNEN AV ARTIKKELEN!

STEM PÅ DIN NORSKE BOKFAVORITT

- Siden har det vært et eventyr hele tiden. Det er science fiction det som har skjedd. Jeg er ganske målløs, jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre med det, humrer Petterson.

- Helt vilt

Han synes han har snakket særdeles mye om romanen, som også er blitt en stor suksess utenlands.

- Å få veldig, veldig mange gode kritikker i USA, fra New York Times og bortover, det er jo helt vilt.

LES OGSÅ: DU KÅRER TIÅRETS BESTE NORSKE LÅT, ALBUM, FILM OG BOK

Men noen ganger blir Petterson litt nummen.

- Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, for jeg har brukt opp alle fine ord som «åh, jeg er så lykkelig» og sånt. Jeg tenker: «har jeg ikke sagt det før?».

Frykter anmeldelser

Petterson har ikke lest så mye norsk samtidslitteratur de siste årene.

- Men så vidt jeg oppfatter det, er vi inne i en ganske god periode i norsk skjønnlitteratur i disse ti årene. Vilkårene for norsk litteratur har vært ganske gode; forfattere kan bruke ganske mye tid på det de gjør. Forfattere skal jo slite litt, men innkjøps- og stipendordninger har gjort det mulig for folk å utvikle seg.

All ros til tross, Petterson frykter alltid kritikernes dom.

- Jeg er så usikker på meg selv, på det jeg skriver, og tenker «herregud, den neste kan jo ikke bli like bra». Jeg må alltid begynne på nytt. Jeg kan ikke flyte på «Ut å stjæle hester».

Han har sluttet å lese anmeldelser.

- For det er så ekkelt. Hvis det kommer en eneste negativ setning, husker jeg det til evig tid.

- Var alltid blakk

Suksessen har sørget for romslig økonomi.

- Nå er det sånn at folk sjekker meg på ligningen og sånt. Det er klart jeg har mer penger enn jeg hadde før. Men jeg har ikke brukt så mye. Jeg har fikset på huset, og gjort sånne ting jeg ikke fikk gjort før, for jeg har nesten alltid vært blakk, sier han.

- Og her om dagen gikk jeg rett inn i en butikk og kjøpte en frakk. Den kostet tusen kroner. Det var en frakk jeg trengte, og jeg synes den kostet mye, men nå vet jeg at jeg har den tusenlappen.

STEM PÅ DIN NORSKE BOKFAVORITT HER

VGs 10 på topp - norske bøker

1 Per Petterson: UT OG STJÆLE HESTER (2003)
Per Pettersons roman er en usedvanlig fengslende og rik leseropplevelse. Historien er skildret i et så jordnært, autentisk og ujålet språk som samtidig formidler så presist, vart og vakkert oppvekstårenes tragedie - da alle de vakre, umulige drømmene må bli knust. Dette er en stor prestasjon.

2 Merete Morken Andersen: HAV AV TID (2002)
En enestående flott roman. Merete Morken Andersen makter å skrive vakkert, klokt og med senket pekefinger om noe så sjokkerende og naturstridig som en ungjentes selvmord. Hun skildrer alle foreldres grusomste mareritt med et finslipt språk, hjerte, ømhet og klokskap.

3 Lars Saabye Christensen: HALVBROREN (2001)
En fantastisk roman, full av overraskelser og mysterier. Med boblende villskap og mørke undertoner pensles historien om fire generasjoner ut, fra et fiskevær nordpå i mellomkrigstiden til neste årtusen. Halvbrødrene Fred og Barnum som vokser opp i Kirkeveien i Oslo er romanens sentrale skikkelser.

4 Dag Solstad: 16.07.41 (2002)
Dag Solstad forteller om seg selv og hvorledes det gikk til at han ble forfatter. Leseren får følge ham på reiser til og fra Berlin, og til hans fødeby Sandefjord. En dypt gripende bok der han med åpne øyne går inn i den siste fasen i forfatterskapet; Livsoppgjøret. Avslutningen.

5 Thure Erik Lund: URANOPHILIA (2005)
Språksterkt, morsomt og drøyt! En utforskende avslutning på den firebind store romansyklusen om åndsmennesket Tomas Olsen Myrbråten og hans arbeide med å lage en egen verdensteori. De tre første bøkene i verket er Grøftetildragelsesmysteriet, Compromateria, Elvestengfolket.

6 Carl Frode Tiller: INNSIRKLING (2007)
Innsirkling er en intens leseropplevelse. Alle karakterene i romanen famler etter en uavklart lengsel og ønsker seg bort fra noe fastlåst og vanskelig. Uansett ståsted skriver Carl Frode Tiller med en sjelden glød og har et sylskarpt blikk for mellommenneskelige konflikter.

7 Karl Ove Knausgård: MIN KAMP 1 (2009)
Første bok i Karl Ove Knausgårds gigantprosjekt om seg selv, som skal utgjøre hele seks svære bøker. Han går over livet sitt med lupe. Det er nært og opprivende, med passasjer som er helt ufattelig godt skrevet. Første bok handler om forholdet til faren og farens død.

8 Margaret Skjelbred: GULLDRONNING, PERLEDRONNING (2004)
En utrolig vakker bok om et jenteliv med en nesten dødelig destruktiv start. Etterfulgt av en nydelig, klok, kjærlig og nennsom helbredelsesprosess regissert av hennes morfar. Et bevegende portrett av forholdet mellom en gammel mann og hans barnebarn.

9 Roy Jacobsen: VIDUNDERBARN (2009)
En vidunderlig barndomsskildring og oppvekstsroman som utspiller seg på Årvoll i Oslo på 1960-tallet. En vakker, lavmælt fortelling, full av sødme, temperament og vemod. Vidunderbarn har berøringspunkter med Roy Jacobsens kjempesuksess fra 1991 - Seierherrene.

10 Anne B. Ragde: BERLINERPOPLENE (2004)
Medrivende roman om et dramatisk oppgjør som utspiller seg på gården Neshov. Lag for lag avdekkes hemmeligheter og mørke drivkrefter i familielivet som involverer tre generasjoner. Anne B. Ragde har en særegen evne til å se mennesker og hun møter dem med stor følsomhet.

FLERE UNDERHOLDNINGSNYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder