Bækkelund med bokbombe

-Saftig sladder om kjendiser og maktmennesker

BOK

Kjell Bækkelund (68) rasler med sablene: Pianisten med klippekort i de mektigste sirkler akter å avsløre dype hemmeligheter i ny bok.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:17

- Ingen kan føle seg trygge! Jeg skal avsløre gode venners dårlige sider. Både ved klaveret og andre steder, sier Bækkelund til VG, og presiserer at dette ikke er den varslede selvbiografi.

«Ramp i klaveret» blir tittelen på boken der kulturpersonligheten skal fortelle sladder og betrodde hemmeligheter fra sitt lange liv i de aller innerste kjendis- og maktkretser. Sladreboken vil få Se og Hør til å fremstå som et menighetsblad, antyder pianisten.

Blant makteliten

Siden han var et lite vidunderbarn har Kjell vanket blant kultur- og makteliten i kongeriket. Og omgangskretsen er ikke blitt mindre med årene!

Ikke tilfeldig at selveste kongehuset og statsministeren var tilhørere på hans siste avskjedskonsert. Og at gallamiddagen etterpå ble betalt av milliardærduoen Kjell Inge Røkke og Rimi-Hagen. Ved bordene satt våre fremste kunstnere og statsråder fra et knippe regjeringer - side om side med blant andre godseier Mille-Marie Treschow, Orkla-Heyerdahl og hans kosmetikkdronning Tove Kvammen Midelfart.

- Endelig får operasjef Bjørn Simensen ønsket sitt oppfylt. Han har mast i fem år om dette. «Du kan ikke gå i graven uten å fortelle om all sladder, lort og faenskap,» har han sagt, forteller Bækkelund, og smiler skjelmsk:

- Og det kommer! Mine lille julaften-selskaper skal selvsagt behandles. De var jo det store hvert år ved siden av Aschehougs hageselskap.

Damehistorier

Simensen har også klekket ut tittelen «Ramp i klaveret», inspirert av Bækkelunds syrlige spalte i VG.

- Selv ville jeg boken skulle hete «Adjø alle sammen», sier pianisten, og antyder dermed bokens tone, før han ramser opp navn som Rimi-Hagen, Kåre Willoch, Jens Chr. Hauge, Haakon Lie og Arve Tellefsen.

- Det blir vel en del damehistorier også ..?

- Å ja da. Ingerid (Vardund, hans eks-kone, red. anm.) skal få pen behandling.

- De andre og?

- Ikke alle! Spørsmålet er om jeg kun skal behandle dem som har hatt ring . . .

- Tar du som gammel sjarmør med alle, blir det vel flere bind?

- Ja, i hvert fall om jeg tar med alle, blunker Bækkelund - gift fire ganger - ubeskjedent.

Gro og Reiulf

Det berømte «paret» Gro Harlem-Brundtland og Reiulf Steen vil bli omtalt av den gamle Ap-pampen fra Kampen.

- Jeg har nok historier om Reiulf som ikke er kjent. For eksempel en snill en om da vi klokken ni om morgenen på Bristol diskuterte pjolterens innhold. Min personlige teori om forholdet mellom Gro og Reiulf kommer også, røper Bækkelund.

- Du frykter ikke drapstrusler etter dette, da?

- Jo. Og skygging. Og egen mappe. Så når lansering nærmer seg, bestiller jeg flybillett til ukjent sted, sier pianisten, før han mer alvorlig betror at han opp gjennom årene har fått høre en del statshemmeligheter.

- Jeg husker jeg spurte daværende forsvarsminister Johan Jørgen Holst om jeg noen gang ville få se mappen min. «Nei, det tror jeg ikke. Men du er i jævla godt selskap,» svarte han. Mens odelstingspresident Gunnar Skaug sier: «Er det noen som skal få lese mappen sin, er det deg!».

Venter med lanseringen

I år kommer Bækkelund med to bøker. Først en om all mulig musikk. Til høsten kommer selvbiografien om musikeren Bækkelund, ført i pennen av Elef Nesheim. Først etter hans 70-årsdag i år 2000 kommer «Ramp i klaveret».

- Hva skal du gjøre på 70-årsdagen, da?

- Vet ikke. Men jeg skal i hvert fall ikke betale middagen selv, bedyrer Bækkelund.

Og svarer dermed på spørsmålet om hvorfor han venter til etter jubileet med å lansere boken . . .