TILBAKE: Tom Egeland er ute med en sjette bok om Bjørn Beltø. Siden Egeland selv er bokanmelder i VG, fikk vi en ekstern anmelder til å vurdere boken - og krimblogger Geir Tangen mener vi møter en ny side av Egeland i «Djevelmasken». En som ikke bare vil gi leseren spenning og mystikk, men som også har en tanke om å si noe viktig om tvil og tro, om livene vi lever, valgene vi tar, og hvilke fatale konsekvenser de kan få.

Egelands maskefall: Bokanmeldelse: Tom Egeland: «Djevelmasken»

De store mysteriene som har gjort nervevraket Bjørn Beltø verdensberømt og myteomspunnet er borte. I «Djevelmasken» er det små menneskers tvil, tro og mørke hemmeligheter som spiller hovedrollen.

Publisert:

Artikkelen er over seks år gammel

VG:s terninger viser 4 prikker

NB! Siden Tom Egeland selv er bokanmelder i VG, har vi fått en ekstern anmelder til å vurdere boken: Geir Tangen - som er mannen bak Norges mest leste uavhengige bokblogg om krim og thrillerlitteratur.

Vi blir tatt med til den lille fiktive bygda Juvdal i Telemark. Tre mystiske dødsfall er bundet sammen. Et i 1708 da en tysk predikant ble funnet død på kirkebakken med demon-lignende øyne og et satanisk pentagram brent inn i håndflatene. Et i 1963 da den lokale presten blir skjøvet ut av kirketårnet av en usynlig kraft etter en gudstjeneste. Og et i 2015 da en ung lokal journalist blir funnet drept på den samme kirkebakken med en demonmaske tredd over ansiktet.

Les: 10 krimbøker å sjekke ut!

Bjørn Beltø blir hentet inn av Kripos for å løse de historiske gåtene og flokene. Et oppdrag han ikke kan si nei til.

«Djevelmasken» er Tom Egelands sjette bok om arkeologen Bjørn Beltø. Den skiller seg ut i sekstetten som en langt mer lavmælt fortelling.

Du kommer nærmere menneskene og mysteriene. Troverdigheten er blitt en bærende faktor, og karakterene er levende individer med sjel og historier å fortelle.

Bokpodden Pocket: Dette er vårens beste krimbøker!

Borte er det grandiose, storslagne og elleville. De pompøse gåtene der Bjørn Beltø rører ved selve navet i vår eksistens, religion og historie. En gammel djevelmaske når ikke Beltøs tidligere oppdagelser til anklene. Funnet av Jesu grav, Moses levninger, Paktkisten fra det gamle testamentet og Biblioteket i Alexandria, bare for å nevne noe.

Er det blasfemisk å si at vi savner gåtefulle glemte munkeordener med terrorplaner og maskingeværer?

Spørsmålet er hva Tom Egeland ønsker med denne romanen? Skal det være en neglebitende spenningsroman? Ønsker Egeland å skremme oss, opplyse oss, underholde oss eller rett og slett bare fortelle oss en god historie på sengekanten? Jeg mistenker ham for det siste.

Egeland går sine egne veier uten å la seg binde opp av sjangerbestemmelser, litterære preferanser eller lesernes forventninger. Han er en historieforteller som vil ha oss til å undre og filosofere. Han leker seg med språk og sjangere, og gjør ofte det motsatte av det vi kritikere presenterer som normer og fasitsvar.

Boksnakkis: Forlag ba forfatter endre «fy faen» til «fy søren»

«Djevelmasken» er en stille og rolig historie der lokal folklore, mystikk, overtro og bygdesamfunnets små hemmeligheter danner fundamentet. En underlig historie der Bjørn Beltø ikke sendes fra den ene historiske metropolen til den andre, men i stedet blir værende i den lille bygda der høye grantrær skygger for tusser, troll og gamle morkne synder. Han møter hverken paver, kardinaler eller myteomspunnede bibelske relikvier på sin vei, men små hverdagsmennesker som hver og en har en historie å fortelle, og en hemmelighet å skjule.

Det er i disse møtene vi aner en ny fortellerstemme hos Egeland. En som ikke bare vil gi leseren spenning og mystikk, men som også har en tanke om å si noe viktig om tvil og tro, om livene vi lever, valgene vi tar, og hvilke fatale konsekvenser de kan få.

Få ferske boktips og anmeldelser her!

Vi ser en forfatter som har satt seg som mål å vise at uløselige drapsgåter og gamle myter som oftest har en triviell og naturlig forklaring. Beltøs oppgave blir ikke å gi nytt liv til mystikken rundt djevler og demoner, men vise oss at det er menneskers fatale valg og gjerninger som er djevelens verk, ikke mørke og overnaturlige krefter i symboler, satan-mynter og en gammel babylonsk djevelmaske.

Vi som elsker Bjørn Beltøs hysteriske oppdagelser og eventyr, undrer oss over hvor det har blitt av tempoet, spenningen og dramaet som utspiller seg i disse bøkene. Hvor er motoren som skaper spenning?

Som spenningsroman svikter «Djevelmasken» på mange nivåer, men Egeland har aldri bedt om å bli plassert i den båsen. Han skriver historier. Mørke historier, mystiske historier og gode historier. Det er få som kan den kunsten bedre enn ham.

GEIR TANGEN

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Han skrev fjorårets beste norske krim

  Rivertonprisen for beste krimbok i 2015 går til Kjell Ola Dahl (58) for «Kureren».
 2. Krimanmeldere: – Skandinavisk krim holder høyt nivå

  VGs krimanmeldere er ikke helt enig med krimforfatter Jens Lapidus som blir irritert av å lese skandinavisk krim.
 3. «Piken på toget» knuser britisk bokrekord

  «Piken på toget» av Paula Hawkins har ligget på toppen av bestselgerlisten i England i 20 uker – det er lengst av alle…
 4. Tom Egeland ny Rivertonpresident

  Forfatter og VG-anmelder Tom Egeland (55) ble i kveld valgt til ny president for Rivertonklubben.
 5. Fargerik original: Bokanmeldelse: Lene Lauritsen Kjølner «Dakota rød»

  Lene Lauritsen Kjølners krimromaner likner ikke på noe annet i det norske krimlandskapet.
 6. Kadra Yusuf: «Vi må snakke mer om mensen»: Bokanmeldelse: «Mensen»

  Finnes det noe mer normalt enn mensen? Som samtidig er så fortiet?

Mer om

Bokanmeldelse

Litteratur

Flere artikler

 1. Tornefull thriller

 2. Utmerket underholdning: Bokanmeldelse: Tom Egeland: «Lasaruseffekten»

 3. Fantasieggende Bjørn Beltø-krim - Bokanmeldelse: Tom Egeland: «Sølvmyntene»

 4. Pluss content

  Tom Egeland: – Ikke verdens undergang om du tabber deg ut

 5. Tom Egeland: – Jeg er ferdig med Beltø

Fra andre aviser

 1. Bokanmeldelse: Tom Egeland har sendt Bjørn Beltø til Telemark

  Aftenposten
 2. Dette er krimfavorittenes egne favoritter

  Bergens Tidende
 3. Bergen fortjener bedre enn dette

  Bergens Tidende
 4. Påskekrim-guide: Dette bør du se, lese og lytte til

  Aftenposten
 5. Disse bøkene gleder vi oss til å lese i høst

  Aftenposten
 6. Bokanmeldelse: Klossete krimplott fra Faldbakken

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no