RIVERTON-NOMINERT: Forfatter Ingebjørg Berg Holm (f. 1980) debuterte i fjor med historisk krim fra Hurumlandet. Her er hun ved Tronstad gård i Hurum hvor hun har hentet inspirasjon.

Tryglet om slakt - ble Rivertonnominert: − Shit pommes frites!: Her er de nominerte til Rivertonprisen

Nå skal den beste krimromanen i 2015 kåres - og blant de fem nominerte er debutanten Ingebjørg Berg Holm som før debutromanen kom ut tryglet om slakt.

 • Camilla Norli
Publisert:

Artikkelen er over seks år gammel

Rivertonprisen deles ut 10. mars - og på listen over de nominerte er blant annet debutanten Ingebjørg Berg Holm som i fjor gikk ut og nærmest tryglet om slakt da debutromanen «Stjerner over, mørke under» kom ut.

Da VG ringer for en kommentar på at hun er nominert til Norges høythengende krimpris, er hun fortsatt helt skjelven:

– Shit pommes frites! Jeg fikk nettopp telefon fra redaktøren, er helt dirrende fortsatt! Jeg tror ikke jeg klarer å si noe mer intelligent, men jeg er overlykkelig og helt skjelven! Rivertonklubbens anerkjennelse er den beste tilbakemelding det er mulig å få for en krimforfatter, så dette er helt fantastisk, sier Berg Holm til VG.

Bakgrunn: – Gi meg terningkast jeg ikke ville tatovert på rumpa engang.

Istedenfor slakt for debutboken ble det en firer på terningen i VG - og anmelderen skriver at boken «Stjerne over, mørke under» er en «nesten litt rørende annerledes» kriminalroman.

Krimromanen utspiller seg på Hurumlandet. I 1875. På en gård, med en sjarmerende belest og nerdete lensmann som har angst for blod, med koner som tror på de underjordiske, et kvekersamfunn - og selvsagt, et drap. Mysteriet utspiller seg i på en avsidesliggende gård i Hurum - der menneskene helst holder seg for seg selv.

I tillegg til Berg Holm, er også Frits de Bourg, Aurstad&Westberg og de mer garvede Vidar Sundstøl og Kjell Ola Dahl nominert. Dahl er den eneste av årets nominerte som også var nominert til Brageprisen for sin «Kureren». Noe blant annet Riverton-juryformann Hans H. Skei reagerte på, han mente nemlig ikke de Brage-nominerte krimbøkene var fjorårets beste krimbøker.

Kritiserer Brageprisjuryen: – Dette er IKKE de beste krimbøkene i år

VGs krimanmeldere tror Kjell Ola Dahl er favoritt til å vinne årets pris, men de holder også en knapp på debutant på Ingebjørg Berg Holm.

– En interessant trend man kan lese ut av denne nominasjonslisten er at mange norske krimforfattere nå tilsynelatede søker tilbake i tid når de skal finne miljø for bøkene sine. Hele fire av de fem nominerte har handlingen lagt til historisk tid. Kjell Ola Dahl er sikkert å regne som favoritt til å vinne. Kanskje sammen med Sundstøl. Min personlige favoritt er debutanten Ingebjørg Berg Holm, som har en helt egen stemme og stil, sier VG-anmelder Sindre Hovdenakk.

– Nominasjonene viser tydelig hvilke trender som preget det norske krimbokåret i fjor. Vi så en sterk dreining tilbake mot klassisk krim og krimgåter satt i en historisk setting. 2015 var også et år med flere sterke krimdebuter, så det er ikke overraskende at en av dem, Ingebjørg Berg Holm, har blitt nominert. Kjell Ola Dahl nevnes av flere som storfavoritt til å vinne årets pris. Både han og Vidar Sundstøl har dessuten vunnet Rivertonprisen tidligere, sier anmelder Elin Brend Bjørhei.

Her er årets Riverton-nominerte, med jurybegrunnelser:

Ingebjørg Berg Holm: «Stjerner over, mørke under.»

Juryen mener: «Lars Holte, som alle trodde befant seg i Canada, blir funne drept på et mykt leie i skogen. Året er 1875 og vi befinner oss ute på Hurumlandet blant spredte gårder, skog og vann. Debutanten Berg Holm har skrevet en nærmest estetisk vakker kriminalroman, der spenningen ligger mer på det indre plan, i forholdet mellom karakterene, enn på det ytre. Synsvinklene veksler elegant mellom Ole, bror av den drepte, enken Ragnhild, og lensmannen, Thomas Tinnvik som jeg-forteller. En sterk prestasjon av en som skriver sin første roman.»

Les anmeldelse her.

Tore Aurstad og Carina Westberg: «Nattevandreren»:

Juryen sier: «Dette er Aurstad og Westbergs andre roman med fullmektig Theodor Wulfsberg og hans dedikerte betjent, Bernt Nystuen, som hovedkarakterer. Hendelsene utspiller seg i etskittengrått og iskaldt Kristiania, året er 1900. Et dødsfall i Botsfengselet og et varslet mord under en spiritistisk seanse for noen av byens velstående borgere danner opptakten til en etterforskning som skal utvikle seg til et desperat kappløp mellom politifolkene og en grusom morder. Forfatterparet fanger tidsånden på en overbevisende måte.»

Kjell Ola Dahl: «Kureren»:

«I 1942 kommer den jødiske kureren Ester seg over til Sverige, der hun treffer igjen motstandsmannen Gerhard Falkum som har rømt fra Gestapo, og som også er mistenkt for drap på sin kone. Falkum blir borte og erklært død, men dukker opp i Oslo i 1967. Ester må handle, både for å bringe klarhet i det som hendte i 1942, og for at vi som lesere skal forstå betydningen av bokens åpning som er lagt til 2015. Vår nære historie utnyttes elegant og med stort alvor i en uhyre velskrevet spenningsroman.»

Les anmeldelsen her!

10 krimbøker du kan glede deg til i vår

Vidar Sundstøl: «Djevelens giftering»:

«Max Fjellanger, en pensjonert eks-lensmann, begynner nærmest av vanvare å etterforske dødsfallet til en gammel kollega, og oppdager spor av gammel ondskap som kan går tiår, for ikke å si tusenår tilbake. Djevelens giftering er en nervepirrende og godt gjennomført krim fra det indre av Telemark, fortsatt preget av av den intelligente, poetiske språkføringen til Sundstøl. Og Max Fjellanger og hans sidekick, den aparte bibliotekar med sprengt frisyre, er et radarpar vi gjerne møter igjen.»

Vidar Sundstøl vant i 2008

Gjør krimkupp på Mammut-salget

Frits de Bourg: «Dødens elv:

«Den tredje romanen fra Frits de Bourg med handling fra 50-tallets Drammen holder det høye nivået fra de to foregående, og er en stilbevisst, velskreven hyllest til den hardkokte privatdetektiven. Wolff er en skarp og sympatisk forteller, selv om han her går lenger enn de fleste i å bruke de kriminelles metoder mot dem. Forfatteren gjør en god jobb med å overbevise leseren om at Drammenselva tilhører samme vassdrag som Styx.»

Forårets Riverton-vinner: Karin Fossum

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Vidar Sundstøl fikk Rivertonprisen

  (VG Nett) Forfatter Vidar Sundstøl (45) fikk den prestisjetunge utmerkelsen med «Drømmenes land».
 2. Krimanmeldere: – Skandinavisk krim holder høyt nivå

  VGs krimanmeldere er ikke helt enig med krimforfatter Jens Lapidus som blir irritert av å lese skandinavisk krim.
 3. Jens Lapidus blir irritert av skandinavisk krim

  STOCKHOLM (VG) Den svenske bestselgerforfatteren Jens Lapidus (41) blir bare irritert av å lese skandinavisk krim – og…
 4. Kritiserer Brageprisjuryen: – Dette er IKKE de beste krimbøkene i år

  Suksessforfatter Jo Nesbø er blant de nominerte, men krimeksperter og bokanmeldere slakter juryen som har valgt ut…
 5. Rivertonprisen til Karin Fossum

  Karin Fossum (60) er tildelt Rivertonprisen for beste krim i 2014 for boka «Helvetesilden».

Flere artikler

 1. Han skrev fjorårets beste norske krim

 2. Bokanmeldelse: Ingebjørg Berg Holm: «Barføtt over isen»

 3. Vårens krimguide: Ti krimbøker å merke seg i vår!

 4. Pluss content

  VGs krimeksperter: Dette leser vi i påsken

 5. Norske krimforfattere: Her er tidenes fem beste krimromaner

Fra andre aviser

 1. Mammapermisjonen var rolig og harmonisk. Så hun begynte å skrive om mord.

  Bergens Tidende
 2. Rivertonprisen til nykommer Sven Petter Næss

  Aftenposten
 3. «Barføtt over isen»: Klassisk krim med skeiv vri

  Bergens Tidende
 4. Dette er krimfavorittenes egne favoritter

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no