Bobbie Peers' «Luridiumstyven» er solgt til 31 land

SKRIVER PÅ KJØKKENET: Her på kjøkkenet i huset på Sotra er boken «Luridiumstyven» blitt til. Bobbie Peers (41) er snart ferdig med bok to i serien om William Wenton som er solgt til hele 31 land.

Sikret verdenssuksess!: Norsk barnebokserie kan bli nye Harry Potter

SOTRA (VG) Det er bare å merke seg navnet William Wenton først som sist.

Av 

Camilla Norli

 og 

Publisert:

Artikkelen er over fem år gammel

– Interessen for Bobbie Peers barnebok om William Wenton er gigantisk rundt om i verden, og vi har solgt ham til 30 land på kort tid. En utrolig start på Bobbie Peers forfatterskap, sier hans agent Julia Angelin i Salomonsson Agency til VG.

For dette er historien om den norske Gullpalmevinnende filmskaperen Bobbie Peers (41), som skrotet sitt eget filmmanus fordi det ville bli en altfor dyr film, men som istedenfor gjorde det om til barnebok og ble forfatter. Det gjorde han så godt at boken likevel ender opp med å bli film – med selveste Hollywood-regissør Morten Tyldum i spissen.

– Det er jo veldig merkelig. At jeg skrev bok istedenfor, og nå blir det en potensiell film. Men det passer meg perfekt. Nå kan jeg skrive videre på det som skal bli en bokserie på til sammen syv bøker, mens Morten Tyldum kan lage film.

Bokpodden Pocket: Tiårets beste barnebøker

For etter å ha testet de første 50 sidene av boken på sin egen datter Michelle som da var ni år, og fått spørsmålet «hvor er resten?» – så googlet Bobbie Peers «norske forlag» og sendte bokmanuset til de fem største.

Allerede uken etter begynte telefonen å ringe: Først ringte Aschehoug, og deretter de fire andre forlagene. Så ringte Jo Nesbøs agent, og til slutt var altså Morten Tyldum på tråden og ville lage Hollywood-film.

– Ja, som jeg har sagt en stund nå: Dette går jo over all forventning, ler Bobbie Peers da VG møter ham hjemme på Sotra utenfor Bergen der han bor med samboer og tre barn i alderen 4–12 år. Selv er han halvt engelsk, men har bodd i Norge siden han var halvannet år.

CANNES-VINNER: Bobbie Peers er eneste nordmann som noensinne har vunnet Gullpalme på filmfestivalen i Cannes. Han vant for beste kortfilm med filmen «Sniffer» i 2006.

Boken «Luridiumstyven» om 12 år gamle William Wenton – verdens beste kodeknekker – ble utgitt på norsk tidligere i høst. Og nå er boken solgt til utrolige 31 land. I USA er det storforlaget Simon & Schuster som skal gi ut boken, og engasjementet rundt serien er stor hos alle forlagene rundt om i verden.

– De kommer til å satse steinhardt på William Wenton, og jeg vet at både UK, USA og alle andre land vil legge ned mye energi i dette, sier Julia Angelin som jobber i det svenske agentbyrået som også representerer Jo Nesbø.

De har ikke sett noe lignende:

– Jeg tror aldri en skandinavisk barnebokdebutant er solgt direkte til Hollywood, og at 30 land har kjøpt de første tre bøkene i seriene er utrolig og fantastisk. Bobbie Peers kommer til å underholde barn rundt om i verden i mange bøker fremover. Og selvsagt har vi forhåpninger om at William Wenton skal bli den nye Harry Potter eller Percy Jackson, sier hun.

William Wenton altså: Han er en gutt på 12 år som er noe helt for seg selv. Han bor med familien i Norge under dekknavn, men han vet ikke hvorfor. Han har en bestefar som ble sporløst bortet for åtte år siden, men hva var det egentlig skjedde? William vet at han er annerledes, men absolutt ikke hvor annerledes. Men da han en dag løser Umulighetskoden – verdens vanskeligste kode – skjer det dramatiske ting som gjør at han etter hvert oppdager sannheten om seg selv og bestefaren.

– William kunne vel vært litt meg selv på den alderen, sier Bobbie.

– Jeg tegnet og skrev historier. William liker koder, og han er ikke som alle andre – han har et mysterium i seg. Jeg dedikerer egentlig boken til alle som føler seg litt annerledes. Og mitt arbeidstema er at uansett hvor annerledes du føler deg, så finnes det et sted også for deg. Et sted hvor du kan blomstre, vokse og finne andre som er lik deg selv, sier Bobbie.

VGs anmelder om boken: Super spenning, slapt språk

Selv fant han dette stedet i London der storesøsteren jobbet som skuespiller.

– Hun bodde i kunstnerkollektiv og var omgitt av film- og TV-folk, og for meg så var det en magisk verden. Det var der jeg skjønte at jeg ville holde på med film, forteller Bobbie som etter hvert begynte på filmskole i London og endte opp i Oslo som manusforfatter uten å lykkes noe særlig i starten.

– Det var vanskelig, ingen av manusene ble til film, så til slutt tok jeg saken i egne hender og lagde en kortfilm for å vise at jeg kunne regi.

FRA FILM TIL BOK TIL FILM: «Luridiumstyven» var først et filmmanus, men Bobbie gjorde det om til bok fordi det vokste og vokste og ville bli for dyrt å filmatisere, men nå vil Morten Tyldum lage Hollywoodfilm av boken. Her er Bobbie sammen med manusforfatter Bjørn Olaf Johannessen på settet til «Dirk Ohm - illusjonisten som forsvant» - som er Peers første spillefilm.

Den filmen heter «Sniffer» og vant Gullpalmen på filmfestivalen i Cannes i 2006. Dette er fortsatt Norges eneste Gullpalme.

Les også: Gullpalmevinneren ingen kjenner

– Alle de norske journalistene hadde dratt hjem da kortfilmprisen ble delt ut, og jeg tok alle på sengen. Journalistene ringte og spurte: Hvem er du? For meg åpnet dette selvsagt dører, men jeg har også brukt en del år på å jobbe meg ut av stempelet som smal og merkelig kortfilmregissør, forteller Bobbie som ikke har forlatt manus og regi for godt:

– Jeg har blant annet en stor amerikansk TV-serie på gang. Det er egentlig livsprosjektet mitt som jeg har holdt på med i 15 år – og som har løsnet nå. Mer kan jeg ikke si om det foreløpig.

Se trailer: Peers spillefilmdebut «Dirk Ohm»

Men tilbake til kodeknekker William. Han havner på Institutt for posthuman forskning utenfor London som en av flere unge kodeknekkingskandidater. Det er lett å sammenligne instituttet med Harry Potters skole Galtvort. Istedenfor tryllestaver har de en orb, en slags høyteknologisk Rubiks kube der du skal kodeknekke deg frem til stadig høyere nivå.

– Istedenfor magi som i Harry Potters verden, handler det her om den mest avanserte teknologien du kan tenke deg. Min fantasiverden er mye større enn Harry Potter-universet. Her skal vi frem og tilbake i tid, ut i hele verden, ja, ut i universet og til flere parallelle verdener, sier Bobbie.

Glad i fantasy: Hør fantasy-spesial i bokpodden Pocket!

Snart skal denne gutten erobre verden. Men hjemme på Sotra sitter Bobbie og skriver på bok to som kommer ut på norsk neste høst. Og barna holder ham nede på jorda.

– Hvis jeg jubler over at jeg er solgt til USA eller et nytt land, så får jeg kanskje bare et spørsmål tilbake om de kan oppdatere Clash of clans. Men samtidig er de jo midt i målgruppen for bøkene, og det er veldig deilig. Før har pappa bare vært en sånn som lager filmgreier for voksne, men nå er de med på prosessen. De vil også vite hvordan det går med William Wenton.

Publisert:

Les også

 1. August Diehl i «Dirk Ohm - Illusjonisten som forsvant»: Iskald tysk filmstjerne på sitt livs eventyr

  Tyske August Diehl har spilt mot Angelina Jolie og blitt regissert av Quentin Tarantino.
 2. Bokanmeldelse: Bobbie Peers: «Luridiumstyven»

  Historien om 12 år gamle William Wenton, verdens beste kodeknekker, kunne vært en fantastisk fortelling.
 3. Tiårets 10 beste barnebøker!

  Her er barnebokekspert Guri Fjeldbergs Topp ti-liste over de beste barne- og ungdomsbøkene de siste ti årene.
 4. Gullpalmevinneren ingen kjenner

  (VG Nett) Torsdagens kanskje mest celebre gjest var regissør Bobbie Peers (31), men han holdt seg likevel litt i…
 5. «Sniffer» fikk Gullpalmen-pris

  CANNES(VG Nett) Den norske kortfilmen «Sniffer» fikk prisen for beste kortfilm under Gullpalmen i Cannes.

Mer om

Litteratur

Flere artikler

 1. Pluss content

  Sikret verdenssuksess

 2. Les utdrag fra «Luridiumstyven» her!: 10.000 barn mener dette er årets beste barnebok

 3. Actioneventyr for barn i 110 km/t: Bokanmeldelse: Bobbie Peers: «Orbulatoragenten»

 4. 10.000 barn mener Iben Akerlie har skrevet årets barnebok

 5. Gråt seg gjennom skrivingen – og nå vil «alle» ha Maja Lundes julekalenderbok

Fra andre aviser

 1. Bergensbok til Hollywood

  Bergens Tidende
 2. Gullpalmevinner fra Sotra gjør suksess som forfatter

  Bergens Tidende
 3. Vil ha Sotra-bølge i Hollywood

  Bergens Tidende
 4. Bobbie Peers bygget månebil til 500.000 kroner og dro til Island med en Hollywood-kjendis

  Bergens Tidende
 5. Han skal hjelpe bergenskunstnere ut i verden

  Bergens Tidende
 6. Teknologien trumfer følelseslivet

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no