FÅR SKRYT: Jo Nesbø roses for sine fortellerevner av britiske bokeksperter. Foto: Fredrik Solstad/VG

Britisk bokekspert: - Ingen matcher Nesbø

Derfor har Jo Nesbø suksess i Storbritannia

(VG Nett) Forfatteren Jo Nesbø (50) er en av de mest populære forfatterne i Storbritannia for øyeblikket. Britiske bokeksperter mener det er flere grunner til det.

Halstein Røyseland
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Nordmannen ligger for øyeblikket på andreplass på de britiske bestselgerlistene, etter at han gikk helt til topps på listene for to uker siden.

Les også: Nesbø topper i Storbritannia

- Når det gjelder spenning, tror jeg ikke det er noen som kan matche Nesbø, sier den britiske bokeksperten Paul Binding, som anmelder bøker for The Independent, til VG Nett.

- Feilfritt mesterverk

Binding sier han beundrer Jo Nesbø for hans fantastiske fortellerevner og kraft i språket.

- Det første krever en evne til å skifte mellom ulike fortellerstemmer, presentasjon av nøkkelstoff og varierte personer og steder. Det andre går på evnen til å holde leserne på tå hev, og få de til hele tiden å lure på hva som skal komme til å skje, forklarer Binding, som trekker frem «Rødstrupe» som sin personlige Nesbø-favoritt.

- Det er et feilfritt mesterverk i både spenning og psykologi, sier han.

BOKEKSPERT: Paul Dunn er bokanmelder i den engelske avisen The Times. Foto: Privat

Paul Dunn er bokanmelder i den engelske avisen The Times. Han er også imponert over Nesbøs forfatterevner, selv om Dunn påpeker det kan være vanskelig å bedømme språket til en forfatter, når man bare har lest den oversatte versjonen.

Mener svensker banet vei

- «Snømannen» var rask, og lett å lese. Plottet grep meg med en gang, men dessverre var det litt for lett å avsløre hovedtvisten ganske tidlig. Noen av de andre vendingene i boken var skikkelig smarte, og jeg kommer garantert til å lese flere av bøkene til Nesbø, sier Dunn til VG Nett.

De britiske bokekspertene mener suksessen til de svenske forfatterne Henning Mankell og avdøde Stieg Larsson har vært med på å bane vei for Nesbø.

- Hvis vi ser på den suksessen som Henning Mankells «Wallander» har hatt i Storbritannia, er jeg ikke overrasket over at Nesbø har vunnet hjertene til britiske lesere, forklarer Binding.

Binding påpeker at samfunnene i Storbritannia og Norden har mange fellestrekk, både i styresett, økonomi og infrastruktur.

- Appetitt for nordisk krim

- Britene setter generelt pris på en underdog, personen med både feil og svakheter, mens også mange sterke sider. Sånn sett treffer Hole godt, med sitt alkoholproblem, samtidig som han utviser mot, tror Binding, og får medhold av Dunn.

- Jeg tror vi setter pris på ødelagte og melankolske politimenn i Storbritannia, se bare på Ian Rankins «Rebus», eller Michael Dibdins «Zen», for eksempel. Harry Hole er definitivt en del av den tradisjonen. Suksessen til Henning Mankell og Stieg Larsson har vært med på å skape en appetitt for nordisk krim, mener Dunn.

PROFESSOR: Forfatter Tore Rem har skrevet flere bøker om Jens Bjørneboe. Foto: Bjørn Thunæs/VG

Tore Rem, forfatter og professor i engelsk litteratur ved Universitetet i Oslo, forteller at skandinavisk krim har stått sterkt i Storbritannia en stund. Dette har vært med på å skape en plattform for Nesbø, tror Rem:

- Det er en lengsel for en ny skandinavisk stemme, som kan følge opp Stieg Larsson og Henning Mankell, blant annet. Hvis han klarer å innfri i forhold til det, så kan det ta av, sier Rem til VG Nett.

Treffer planken

- Nesbø har tydeligvis truffet planken. Jeg tar av meg hatten for det, sier han.

- Hvorfor er skandinavisk krim populært i Storbritannia?

- Det er en gammel fasinasjon hos britene for «The North», som helt sikkert slår inn, i tillegg til sjangeren. Det er noe eksotisk ved Norden, sier Rem.

Rem tror kombinasjonen av snø og kulde, og den norske velferdsstaten er en bra cocktail for en krimroman.

- Med Nesbø tror jeg du får litt av begge deler, både spenning, og skyggesidene i velferdsstaten. Bøkene har noen lette, politiske dimensjoner i tillegg til at det er en «pageturner», sier Rem.

Følg journalist Halstein Røyseland på Twitter
Les flere nyheter på Rampelys-forsiden
Følg Rampelys på Facebook

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder