Nobelpris til Naipaul

Mannen som har fått årets nobelpris i litteratur, Vidiadhar Surajprasad Naipaul, er både romanforfatter og reisebokforfatter. Han er flerkulturell og omstridt. Rik i sin formidlerkunst, og har en vid horisont for kultur- og menneskekunnskap.

  • NTB
Publisert:

-Han sto på den listen jeg hadde laget meg av forfattere som kunne få årets litteraturpris, sier Janneken Øverland som er redaksjonssjef for oversatt litteratur i Gyldendal Norsk Forlag til NTB.

Gyldendal har allerede gitt ut 9 bøker av Naipaul, og den tiende kommer ved juletider. Den bærer den engelske tittelen "Half a life" - eller på norsk: "Et halvt liv".

-Fortjener prisen

-Jeg synes Naipaul fortjener prisen. Han er en stor forfatter, selv om han ikke er så veldig kjent i Norge. Markedet for utenlandsk litteratur er ikke så stort her hjemme. Det er årsaken til at så få kjenner navnet hans her hjemme. Men i utlandet er han godt kjent, sier Øverland.

I Svenska akademiens begrunnelse heter det at Naipaul belønnes "for å ha forenet lydhør fortelling og ubestikkelig iakttagelse i verk som tvinger oss til å se den bortgjemte historiens nærvær", ifølge TT.

Naipaul blir regnet som en grunnstøtte i det britiske kulturlivet, men er også et symbol på moderne rotløshet. Han ble født i Trinidad i 1932, som sønn av en indisk embetsmann, men har bodd i England siden 1950-årene og studerte litteratur ved universitetet i Oxford. Han har tilbrakt mesteparten av sitt liv på reisefot. Naipauls forfatterskap gjenspeiler denne brokete bakgrunnen.

Mange av hans verker handler om postkolonialt samfunn i endring, og vanskelighetene dette medfører. Han har evnen til å trenge under huden på kulturkonfliktene. Dette er konflikter som ikke minst er aktuelle akkurat nå, med terroren i USA og bombingen av Afghanistan.

Noen mener vi som bor i den vestlige delen av verden har godt av å få en dose av Naipauls virkelighetsbilde, som ikke alltid passer helt med vårt eget.

Kritiserer islam

Nobelprisvinneren har blant annet latt sin vrede gå ut over alt fra korrupsjon i indisk politikk til Vestens kyniske behandling av sine tidligere kolonier, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Nylig skapte han brudulje ved å sammenligne islam med kolonialismen. Naipaul, som har reist rundt i den muslimske verden i forbindelse med arbeidet med boken "Among the Believers and Beyond Belief" hevder at islam både har slavebundet og forsøkt å utslette andre kulturer, ifølge den britiske avisen The Guardian.

-Islam har hatt en katastrofal effekt på de omvendte. For å konvertere må du ødelegge din fortid, ødelegge din historie. Du må trampe på den og si "mine forfedres kultur eksisterer ikke, den er betydningsløs", sa Naipaul, og la til at han mener dette er mye verre enn kolonialismens ødeleggende effekt på identiteter.

Naipaul har gitt ut et tjuetall bøker, romaner, reiseskildringer og reportasjebøker. Reiseskildringene hans dekker store deler av en ukjent verden for de fleste av oss. Han har reist i India, i Øst-Afrika og naturligvis i det karibiske området der Trinidad er sentral. Det han registrerer er aldri enkelt og endimensjonalt, men spekket av mangfold, motsetninger og paradokser.

I 1971 ble Naipaul en av de første som vant Booker-prisen, som i dag Storbritannias ledende litteraturpris. I 1990 ble han slått til ridder av dronning Elizabeth.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder