NORSK STJERNELAG TIL NY: Festivalsjef Frode Saugestad skal selge Ari Behn til amerikanerne.

NORSK STJERNELAG TIL NY: Festivalsjef Frode Saugestad skal selge Ari Behn til amerikanerne. Foto: Trond Solberg , VG

Tror USA kommer til å digge Ari Behn

Ari om Knausgård: Som å møte Gandalf

Frode Saugestad er mannen Karl Ove Knausgård takker for den utrolige USA-suksessen - og mannen som har fått ting til å skje for Dag Solstad i USA. Nå tar han med seg Ari Behn og flere norske forfattere han tror på til New York.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Og Frode Saugestad (41) er overbevist om at da kommer de amerikanske forlagene til å stå i kø for å gi ut Ari Behns bøker.

– Da er det bare et spørsmål om hvilket forlag vi skal velge, sier han skråsikkert da VG møter ham på Dagligstuen på Hotel Continental i Oslo.

Ari Behn (43) har ikke kommet ennå, og Frode Saugestad, bok-Norges bakmann og magiker, forteller hvorfor Behn er en av forfatterne han i mai tar med seg til den norsk-amerikanske litteraturfestivalen han arrangerer i New York for tredje året på rad:

– Ari skriver fantastiske små noveller. Men det er jo dessverre slik at han blir behandlet så dårlig her hjemme. Når han kommer med bok, så er det typisk at anmelderne sier: Nå skal vi ta boka, ikke mannen, men så ender de alle med å ta mannen likevel, sier Saugestad som mener at nordmenn ikke klarer å se forfatterskapet hans uten å se mannen som er gift med prinsesse Märtha Louise.

– Problemet hans er at folk ikke leser tekstene hans, bare navnet på omslaget. Ari er en av de beste novelleforfatterne vi har. Han er for eksempel den eneste norske forfatteren som har fått med tekster i prestisjesamlingen Best European Fiction. Og der er det bare en ting som teller: Kvalitet, sier Saugestad.

Bakgrunn: Mannen som satte Kultur-Norge på verdenskartet

– Dessuten skriver jo Ari i en amerikansk tradisjon og er tydelig inspirert av amerikanske forfattere som Hemingway og Carver. De kommer til å digge Aris tekster der borte.

– Står i veien for meg selv

– Det blir som å komme hjem, tror Ari Behn selv. Han er på plass, etter en liten bomtur innom Hotel Bristol, og bestiller en kanne grønn te.

BLYGOG SATT UT: Ari Behn ble satt ut da politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten sto opp for ham på kommentarplass nylig. Foto: Trond Solberg , VG

– Jeg er veldig glad for å få være med på dette! Det engelskspråklige markedet er vanskelig å komme seg inn på, og det Frode har fått til for norske forfattere der, er helt spesielt. Vi snakker jo toppnavn i det litterære establishmentet. Frode bare gjør det, bare får ting til å skje, sier Behn - som lett kjenner seg igjen i det Saugestad mener:

– Det er jo åpenbart at jeg selv står i veien for meg selv. Men heldigvis har jeg kommet lenger med meg selv, og jeg kjenner meg veldig fri. Derfor var det også veldig fint å lese det Harald Stanghelle skrev her om dagen, sier Ari Behn og viser til en kommentar fra Stanghelle i Aftenposten med tittelen «Ari Behn er fortsatt seg selv. Det er en undervurdert prestasjon».

– Jeg blir blyg og litt satt ut. Jeg er ikke vant til godord på den måten. Det hjelper å få medvind innimellom. Jeg er dessuten blitt eldre, det hjelper også. Men det Stanghelle skriver er så presist, sier Ari - og Frode Saugestad legger til:

– Det Stanghelle skriver som er mest treffende, er at Ari fremstår som den samme personen i dag som for 20 år siden - på tross av den meget spesielle livssituasjonen. Det er jo en bragd når man tenker på alt rundt, på press og forvetninger. Det er tvers igjennom ren integritet. Ferdig snakka. Bare tenk på den unge fyren som kjører truck i Moss og drømmer om å bli forfatter. SÅ skriver han denne boken «Trist som faen» og møter kjærligheten i livet - og alt blir snudd på hodet. Likevel har han klart å holde på kjernen i seg selv. Det er bemerkelsesverdig at det ikke skjer noe med selvbildet, sier Saugestad.

– Jeg ber om juling

– Nåja, ler Ari. – Det har skjedd mye underveis. Det har kostet. Jeg har hele tiden holdt fast på skrivingen og litteraturen, men ah ... det har vært så mye annet. Men jeg har fått mange fine historier fra det jeg har opplevd. Novellen «Tiger i hagen» er et bilde på all den støyen jeg hele tiden føler. Jeg føler ikke jeg trenger å si så mye mer enn det. Novellen er en takknemlig sjanger. Det holder med noen få ord, sier Behn som innrømmer at han ofte kan takke seg selv:

– Det dras i meg fra alle kanter, og jeg er jo ikke vond å be når det gjelder å gjøre morsomme ting som skaper enda mer støy. Jeg ber jo om det. Jeg ber om juling. Sånn sett bryter jeg kanskje litt med det norske, og jeg kjenner en tilhørighet når jeg kan møte amerikanerne som forfatter og snakke om litteratur og forfatterskapet mitt. Det er det viktigste for meg, sier Behn.

Ari Behn om sangdebuten: – Det beste jeg har opplevd!

NORDISK RÅD-NOMINERT: Geir Gulliksen, som denne uken ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris, er også an av forfatterne Frode Saugestad har invitert med til festivalen i New York i år. Foto: Mattis Sandblad , VG

Inviterer til fest

19. mai er han på plass i New York sammen med Maja Lunde, Kristine Næss, Helga Flatland, Geir Gulliksen, Johan Harstad, Cathrine Knudsen og Arne Lygre - med Frode Saugestad som festivalsjef og Karl Ove Knausgård som «bjellesauen som skal åpne dører». Knausgård selv har uttalt at 90 prosent av hans suksess skyldes nettopp Saugestads norsk-amerikanske litteraturfestival - som for første gang ble arrangert i Oslo i 2012.

Det var fordi The New Yorkers stjerneanmelder James Wood skulle delta der at han leste Knausgård og skrev en lang og omfattende artikkel om «Min kamp» der han blant annet skrev: «Selv når jeg kjeder meg, er jeg interessert.»

– Nå er Knausgård større stjerne enn de fleste nordmenn skjønner i USA. Han er ti ganger større i litteraturverdenen enn det A-ha var i musikkverdenen, sier Saugestad som beskriver det han gjør som å invitere til fest:

Du går ikke på en fest med masse dølle folk, men om du vet at det kommer masse interessante personer på festen, så kommer du. Så jeg tenker: Hvem vil jeg ha med på festen, hvem vil de andre møte? Og så sørger jeg for at de kommer, og sier bare: Dans, sier Saugestad.

Nedlagt strippeklubb

Rykter i litteraturkretser ute i verden sier at Saugestad er en steinrik arving som bare «splæsjer» ut millioner av kroner på litteratur.

– Hehe, istedenfor er jeg en bondegutt som har vokst opp med gutta i D.D.E, ler han. Vi kan tilføye at han er mye mer: litteraturforsker, forlegger - og atlet. I 2012 syklet han hele Tour de France på VGTV.

Les også: Frode skal fullføre Tour de France alene

I det litterære miljøet snakkes det fortsatt om den noe absurde seansen Saugestad fikk i stand på en nedlagt strippeklubb i New York under fjorårets festival, der Dag Solstad, som ikke snakker engelsk, møtte James Wood og den anerkjente forfatteren Lydia Davis. Davis som attpåtil har lært seg norsk ved å oversette Solstads «Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1896» til engelsk.

– Jeg var der. Det var veldig spesielt. Helt spesielt, sier forlagssjef i Aschehoug, Mads Nygaard.

Første nordmann i historien

Nå er det er i ferd med å ta av for 74-årige Dag Solstad i USA. I hele karrieren har han utgitt tre bøker på engelsk, to uker etter denne opptredenen var to bøker til kjøpt opp. I tillegg skal Paris Review ha ham som profil i prestisjeintervjuet Art of ficiton. Det blir første nordmann i historien. De hadde også overvært den nevnte seansen i New York.

– Frode Saugestad har en egen evne til å insistere på hvor gode norske forfattere er, og klarer å bringe dem ut til lesere i dette store markedet. Det er fascinerende og imponerende. Og festivalen har blitt en kul greie som samler mennesker i det amerikanske kulturlivet som er helt sentrale, vi snakker kremen av kulturpersoner. Dette betyr mye for norsk litteratur som helhet, ikke bare de heldige som blir invitert med, sier Mads Nygaard.

– Som å møte Gandalf

Ari Behn møtte i høst Karl Ove Knausgård for første gang på mange år - i forbindelse med Oslo-versjonen av festivalen. De to har fulgt hverandre siden de debuterte i henholdsvis 1999 og 1998.

– Det var et utrolig fint møte: det var litt som å møte Gandalf, hehe. Han har litt den samme auraen, sier Ari - som godt husker den offentlige litterære feiden de to hadde sommeren 1999:

– Knausgård sa noe sånt som at jeg sagde over grenen jeg sitter på, og det var trist å se meg falle. Mens jeg svarte at jeg var et helt tre på egen hånd. I dag tenker jeg at begge to fikk rett. Jeg meldte meg ut - slik han mente. Samtidig ble jeg på en måte en egen sjanger i meg selv. Det er ikke så mange som har gått den løypa jeg har, sier Ari.

Foreløpig vet han ikke akkurat hva han skal gjøre når han kommer til New York i mai. Men Saugestad har en klar oppfatning:

– Han skal bare komme og være den stjernen han alltid er. Akkurat nå ser den litterære verden inn vinduet til vår norske stue - og vi skal vise dem alt vi har i stua. I to, maks tre år, så er det over, mener Saugestad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder