Har alltid valium i veska

Har lovet barna i ikke reise på et år

Solgte mest i Norge for tredje år på rad

FØR OG ETTER: Jojo Moyes (46) tenker fortsatt at hun kommer til å våkne opp fra den lykkelige drømmen hun lever midt oppe i nå. Bare i Norge har hun solgt over én million bøker. tac13b17 Foto: Nina Eirin Rangøy , VG

Jojo Moyes om sukessen: – Livet lettere å leve nå

SAFFRON WALDEN (VG) Jojo Moyes (46) innrømmer gjerne at livet er lettere å leve nå som hun selger millioner av bøker og pengene strømmer inn på kontoen.

  • Camilla Norli
  • NINA RANGØY (foto)

Artikkelen er over fire år gammel

– Livet har ikke forandret seg så mye, starter «Et helt halvt år»-forfatteren da VG spør om nettopp det, men så ler hun:

– Jo da, livet ér lettere nå. Jeg bekymrer meg mye mindre, og jeg og mannen min krangler omtrent ikke lenger. Det er mye mindre press og hverdagskamp: Vi har ordnet oss med vaskehjelp og en handyman som fikser for oss, og jeg setter meg heller ned med barna enn å lage den perfekte kaken eller middagen. Å slippe alt det gamle presset om å få ting til å gå rundt, har gjort oss mer lykkelige, sier Jojo Moyes da VG treffer henne til te på en julepyntet pub midt i den lille byen Saffron Walden i Essex.

Bestselger: Jojo Moyes-feber i Norge

Hun bor i et stort 1700-tallshus med mannen, barna på ti, 15 og 17 år, to hunder og flere hester på en gård «in the middle of nowhere» en halvtimes tid unna. Men der slipper ikke pressen inn.

Jojo Moyes er stjerne nå. Hun har solgt ti millioner bøker på verdensbasis, og én hel million bare her i Norge. Vi nordmenn får simpelthen ikke nok av Jojo som har solgt mest bøker i Norge de siste tre årene.

FRA LEVRA: Jojo snakker gjerne direkte og ærlig – og mener hun kaster bort tiden til folk om hun ikke er seg selv. Foto: Nina Eirin Rangøy , VG

– Det er helt ufattelig, jeg har egentlig ventet på at interessen skal gi seg helt siden uke tre på topp. Dere må huske på at jeg var en lite suksessfull forfatter i lang tid. Hver morgen ser mannen min og jeg på hverandre og bare, hæ, skjer dette på ordentlig, sier Jojo.

For hun var en forfatter som først skrev tre bøker uten å bli antatt, og deretter ga ut åtte bøker uten å selge noe særlig – og hun måtte kjempe for å gi ut bok nummer ni: «Et helt halvt år» om Will Traynor som ikke lenger vil leve etter å ha blitt lam i en ulykke.

Hør bokpodden Pocket: Alt om Jojo Moyes «Etter deg» – oppfølgeren til «Et helt halvt år»

Ferdig som forfatter

– Forlaget mitt likte ikke ideen. En fyr i rullestol som ville ta livet av seg. Nei, de hadde ikke troen, og de ville ikke gi meg kontrakt. Jeg prøvde et annet forlag og fikk beskjed om at jeg ikke kunne reddes. Akkurat slik sa de det: Jeg var ferdig som forfatter.

På bussturen hjem fra dette forlagsmøtet tenkte hun for alvor på å gi opp.

– Jeg så ut av vinduet på en ridende politikvinne og tenkte kanskje det var noe for meg. Samtidig innså jeg at det eneste jeg kan er å skrive. Og følte meg skikkelig langt nede. Jeg var ferdig.

Fikk du med deg denne? Bokanmeldelse av «Den ene pluss en»

Hun og mannen bestemte seg for å bygge på et ekstra rom på huset for å leie ut, og de måtte kutte ut ekstratimer og fritidsaktiviteter for barna. Spesielt plaget det henne at hun ikke kunne gi yngstesønnen, som er født døv, alt det han trengte av tilpasset undervisning.

– I tillegg til at jeg var veldig lei meg fordi jeg og mannen min ikke klarte å gi barna våre det samme som vi hadde fått da vi vokste opp, så følte jeg veldig på at jeg skrev bøker ingen ville lese. Jeg trodde jeg hadde noe å fortelle, men det var ikke interessant. Jeg var 40 år og mislykket.

Men: Innen ekstrarommet var ferdig bygget, hadde hun til slutt fått gitt ut «Et helt halvt år» – boken som tok alle med storm og som lå over et helt år på toppen av den norske boklista. Det sa bare klikk.

I HJEMBYEN: VG møtte Jojo Moyes i hjembyen Saffron Walden i Essex. Hun bor på en gård like utenfor. Foto: Nina Eirin Rangøy , VG

– Det tok meg faktisk 18 måneder før jeg ikke tenkte at dette bare er et blaff. Da «Den ene pluss en» kom ut, følte jeg meg endelig mer trygg. Én bok på toppen kunne jo bare være flaks, men to bøker, da har du kanskje en stemme som folk vil høre.

Quite hard to enforce a No Dogs On Sofas rule when said dog is big enough just to park her bottom on it.

Massasjestol og duftlys

Det første Jojo kjøpte seg etter at hun ble nummer én, var en gigantisk og ekstremt dyr massasjestol som hun en gang hadde prøvd hos en tannlege.

– Den var så fantastisk at jeg ikke ville dra hjem, og jeg bestemte meg for at en sånn skal jeg ha en gang. Nå står den på skriverommet mitt, stor og stygg, men OMG, den har forandret livet mitt. Jeg elsker den like mye som en person, sier Jojo som ellers sier at hun har utviklet en duftlys-vane etter at hun fikk bedre økonomi.

– Jeg er blitt helt Elton John og har alle duftlysene du kan få tak i, ler hun.

Les også: Jojo Moyes vant over angsten

Det er bare tre og et halvt år siden livet forandret seg totalt for Jojo Moyes og familien. Nå har hun også fått sin yngste sønn inn på en spesialskole som gir ham den beste oppfølgingen som døv, og selv har Jojo akkurat tatt et tøft valg på det punktet hun er i livet som suksessrik forfatter.

– Jeg har lovet barna å ikke reise på et år. For dem har det vært ganske tøft at jeg har vært så mye borte. Dette er også siste året på college for eldstedatteren min, så jeg vil være her for henne og ikke gå glipp av noe. Det beste rådet jeg har fått er: Du kan bare gjøre to ting bra. I tillegg til å gjøre jobben min bra, vil jeg være en god mamma, sier Jojo.

Ett unntak fra reiseregelen må hun ha: For i mars har Hollywood-filmen om Will og Louisa, «Me before you», premiere – med Sam Claflin og Emilia Clarke (dragemoren i «Game of Thrones») premiere i Los Angeles. Jojo har selv skrevet manus og var på settet i hele innspillingsperioden.

Her et bilde fra Jojo Moyes instagramkonto – sammen med Emilia Clarke som spiller Lou i filmen:

– Det blir en opplevelse for livet, så jeg håper kanskje jeg kan ta barna ut av skolen slik at de kan være med meg.

Har idé til bok tre

Boken som nå troner øverst på den norske boklisten, «Etter deg», skulle egentlig aldri ha blitt skrevet for Jojo hadde aldri tenkt å skrive en oppfølger til «Et helt halvt år». Men til slutt var det ikke til å unngå.

– Jeg fikk så mange henvendelser fra folk som lurte på hva som skjer videre med Louisa. Siden jeg hadde begynt å jobbe med filmen, så var karakterene i hodet mitt – og jeg tenkte mye på hva som skjer med en person som har vært med på noe så hjerteskjærende. Louisa kunne jo liksom ikke bare ri lykkelig inn i solnedgangen i Paris.

Istedenfor åpner hun bok to med at Louisa faller ned fra en bygning. Og hun bringer en vilter 16-åring inn i livet hennes på en måte som gjør henne nødt til å ta ansvar. Moyes forteller at hun brukte ekstremt mye krefter på denne boken.

– Jeg trodde den skulle bli veldig lett å skrive, istedenfor var det en kamp. Det var mye press og kritiske røster, og jeg ville jo ikke at folk skulle tro at jeg ga ut en bok bare fordi den første ble en suksess.

– Og nå er du i gang med nummer tre?

– Hehe, jeg har en idé om en bok tre i det som nå er bestemt skal være en trilogi. Men jeg starter nok ikke før et år eller to, jeg er ikke helt der ennå. Så i mellomtiden skal jeg skrive en annen frittstående bok, røper Jojo.

«Etter deg» har Jojo dedisert til bestemoren Betty McKee. Da VG møter Jojo er det bare noen dager siden familien var samlet i bestemorens begravelse.

– Hun ble 93 år gammel. Hun var en fantastisk kvinne som kom hit fra Australia for å gifte seg med min bestefar i 1943 – og jeg kan ikke huske at hun en eneste gang klagde eller sutret for noe. Da jeg sto der med familien min rundt graven, så fikk det meg til nok en gang å tenke: Hva er det som er viktig her i livet? Det er ikke ting, det er familien – og nå skal jeg ta med meg alle sammen på ferie for første gang. Det gjør meg glad.

Budskapet i flere av bøkene hennes, kanskje spesielt bøkene om Will og Louisa, ganske enkelt:

Lev livene deres, folkens! Noe hun selv også prøver hardt på.

– Jeg var en skikkelig reddhare, spesielt i perioden jeg hadde små barn. Jeg klarte ikke å fly uten å begynne å skjelve så mye at jeg måtte ta to-tre valium. Fortsatt har jeg med valium i vesken, bare i tilfelle, sier hun og drar opp et brett fra vesken.

– Men å skrive om noen som ikke kunne leve livet slik de ville lenger, har fått meg til å våkne. Nå flyr jeg hele tiden, jeg har tatt dykkerlappen og lært meg å bokse. Jeg fant ut at en av tingene jeg er skikkelig god på er å slå virkelig hardt. Jeg slår som en mann. Jeg prøver hele tiden å gjøre ting som skremmer meg, dette året har jeg lært meg å kjøre stor lastebil.

– Lastebil – som i lastebil?

– Ja, for det synes jeg faktisk er mer skummelt enn å dykke. Men her om dagen flyttet jeg hele lasset til noen av venner av meg som flyttet til nytt hus. Så glamorøst er livet mitt, smiler hun og snakker videre om hvorfor folk elsker romanfiguren Louisa så mye.

– Louisa har mange feil, men hun er aldri slem. Det er viktig å huske på dette, for det er nå en gang slik at mange kvinner setter hverandre opp mot hverandre, sier Jojo og nærmest roper ut sin egen leveregel nummer 1.

– Don't be a dick.

Ikke vær en kødd.

Quite hard to enforce a No Dogs On Sofas rule when said dog is big enough just to park her bottom on it.

Her er Jojo Moyes siste anskaffelse: Hun og familien reddet en hund fra et hundehjem, en kjempehund av rasen Pyreneerhund som har fått navnet Nanook.

Les også

Flere artikler

  1. Jojo Moyes til VG: – Ville ikke være som «Fifty shades»-forfatteren: Her er «Et helt halvt år»-filmtraileren

  2. «Et helt halvt år» den mest solgt boken de siste ti årene: Jojo Moyes til VG: – Denne scenen savner jeg i filmen

  3. Jojo Moyes klar med ny «Et helt halvt år»-oppfølger

  4. Her er årets mest solgte bøker

  5. Romantikkens mester! Bokanmeldelse: Jojo Moyes: «Jenta som ble igjen»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder