VANT OSCAR: Torill Kove hentet i 2007 hjem Norges første Oscar på 55 år (da Thor Heyerdahl vanti 1951), og hun har vært nominert hele tre ganger for sine kortfilmer. Nå er hun ute med ny kortfilm og ny bildebok, «Tråder» - som handler om å vite i hjertet hvordan det føles å være glad i noen og at noen er glad i deg. Foto: Scanpix Reuters

Sterk barnebok fra norsk Oscar-vinner: Bokanmeldelse: Torill Kove: «Tråder»

Den norske Oscarvinneren Torill Kove er ute med ny bildebok som berører både voksne og barn.

Gabriel Michael Vosgraff Moro
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL
VG:s terninger viser 5 prikker

Noen få norske forfattere har kanskje en Brage-statuett på skrivebordet eller et trykk fra Nordisk råd på veggen. Torill Kove er derimot så heldig å ha en skinnende Oscarstatuett. Den prisbelønte animasjonskunstneren og bildebokforfatteren vant Oscar for kortfilmen «Den danske dikteren» i 2007 og har vært nominert hele tre ganger til Oscar for beste animerte kortfilm.

Det sier mye om Koves evne til å røre ved grunnleggende menneskelige følelser, på tvers av land og kulturer.

Til topps! Les anmeldelsen av «Bukkene Bruse begynner på skolen» her

Denne uken deltar Kove på kortfilmfestivalen i Grimstad med «Tråder» - og dette er bokversjonen av den nye filmen. I boken er det lett å dra kjensel på tegnestilen fra forfatterens tidligere arbeider, selv om den lune, underfundige humoren denne gang er erstattet av et inderlig alvor.

Siste: Sophie Elise skriver bok om å være håpløst forelsket

Dette er en poetisk bildebok nesten uten tekst. En kvinne følger en rød tråd som leder henne langt avgårde til et fremmed sted. I den andre enden av tråden sitter det et ensomt barn.

«Noen må passe på deg og være glad i deg», tenker kvinnen og tar på seg rollen som barnets mor. Barnet lærer å leke, finne venner og oppdage alt det fine i verden. Til slutt blir tråden til et lite nøste de begge bærer med seg i hjertet.

Siste: Sjekk hvem som trippet til topps på boklista og danket ut Jo Nesbø

Er så dette en fortelling om adopsjon? Ja, muligens. Men innsiktene som formidles er gyldige for alle trygge relasjoner mellom voksne og barn. At mennesker som er glade i hverandre er forbundet av tråder, er et fint og presist bilde på vår avhengighet av andre og vårt behov for å bli elsket og tatt vare på.

Min snart to år gamle datter, som egentlig er litt for ung til denne boken, fulgte konsentrert og oppmerksomt med under høytlesningen. Med fingeren fulgte hun den røde tråden på sidene og kommenterte enkelte detaljer i tegningene.

Fikk med deg? Kronprinsesse Mette-Marit: – Fikk lyst til å bli gravid igjen

Forhåpentligvis fikk hun også med seg noe av budskapet: Å vite i hjertet hvordan det føles å være glad i noen og at noen er glad i deg.

Anmeldt av: Gabriel Michael Vosgraff Moro

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder