ÅRETS BESTE, 9–1 TIL KVINNENE: Alle som jobber i norske bokhandlere har stemt frem disse bøkene til årets Bokhandlerpris.

Norske bokhandlere: Her er årets beste bøker 2019

Norske bokhandlere har nominert det de mener er årets ti beste bøker til Bokhandlerprisen 2019 - og det er kvinnenes bokår: Ni av ti nominerte bøker er skrevet av kvinner.

Publisert:
Artikkelen er over tre år gammel

På listen over bøkene norske bokhandlere har nominert til prisen for årets beste bok, finner vi blant annet boken som akkurat nå selger mest i Norge: Lisa Aisatos bok «Livet - illustret». Se hele listen nederst i saken.

Sjekk fjorårets vinner her!

Lisa Aisato regjerte også bestselgerlistene de siste månedene av 2018 med suksessen «Snøsøsteren» sammen med Maja Lunde, men nå er det hennes eget prosjekt «Livet - illustrert» som gjør det skarpt på den norske boklista. Fredag gikk hun helt til topps foran storbestselgerne Jussi Adler-Olsen og Jojo Moyes. Og i dag kom nominasjonene til Bokhandlerprisen:

Les VGs anmeldelse av boken her: Praktfullt om livet!

– Dette er jo bare fantastisk moro! Det er en stor ære å bli nominert til Bokhandlerprisen, og selvsagt er det stas å ligge på bestselgerlista. Det har vært helt overveldende å få så mange rørende tilbakemeldinger på boka mi, og jeg følte både på  stolthet og ydmykhet da jeg fikk vite at boka var nominert til pris. Det er utrolig gøy at noe man sitter alene med etter hvert når ut til så mange mennesker, og at det treffer og berører, sier Aisato til VG.

NOMINERT: I fjor ga de ut årets mest solgte bok sammen, «Snøsøsteren. I år er Maja Lunde (t.v) nominert til bokhandlerprisen for «Przewalskis hest» og Lisa Aisato for «Livet - illustrert».

Sterkt bokår for kvinnene

Hun er imponert over at ni av ti nominerte bøker er skrevet av kvinner.

– Kvinner har vel vind i sine litterære seil om dagen! For meg er det uansett et helt fantastisk selskap av sterke og dyktige kvinnelige forfattere å være en del av, sier Aisato.

Flere av de nominerte forfatterne markerer seg på den norske boklista: Nina Lykke imponerer med en 4. plass med sin nye bok «Full spredning», mens Anne B. Ragde, Maja Lunde og Agnes Ravatn har ligget på listene i mange uker.

Her er listen over de ti nominerte bøkene:

Lisa Aisato: «Livet - illustrert» (Kagge)

Marie Aubert: «Voksne mennesker» (Oktober)

Lars Saabye Christensen: «Byens spor: Skyggeboken» (Cappelen Damm)

Helene Flood: «Terapeuten» (Aschehoug)

Maja Lunde: «Przewalskis hest» (Aschehoug)

Nina Lykke: «Full spredning» (Oktober)

Anne B. Ragde: «Datteren» (Oktober)

Agnes Ravatn: «Dei sju dørene» (Samlaget)

Linn Strømsborg: «Aldri, aldri, aldri» (Flamme)

Kristin Valla: «Ut av det blå» ( Kagge)

2019: Kvinnene leser mest, og skriver best!

VGs bokanmelder Sindre Hovdenakk synes det er oppsiktsvekkende mange kvinnelige forfattere på listen.

– Det er oppsiktsvekkende at det er bare én mann nominert, og ni kvinner, men det viser jo at ikke bare leser kvinnene mest, de skriver også de bøkene som folk gjerne vil lese. Det er også stilig at det er to ferske navn her, Helene Flood og Linn Strømsborg, men dersom jeg skal peke på en favoritt, så må det kanskje bli Nina Lykke - som virkelig har nådd ut de siste årene med «Nei, atter nei» og en helt ny roman nå som har fått knallkritikker, sier Hovdenakk.

Administrerende direktør Trine Stensen i Bokhandlerforeningen heier på kvinnene:

Ja, 2019 ser ut til å være kvinnenes år! Det er veldig gøy og bidrar til å rette opp kjønnsbalansen i nominasjonshistorikken vår, sier Stensen til VG.

Psst! Bokhandlerprisen deles ut 19. november på Litteraturhuset i Oslo 

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no