KAMERATER: Per Christian Ellefsen spilte Elling, og Sven Nordin spilte Kjell-Bjarne i filmatiseringen av Ambjørnsens suksessbøker. Foto:,UIP og Foto Fabrikken v/ Terje Rygg og Anne-Lise Flavik

Det kommer fire nye Elling-bøker!

16 år etter at den siste romanen ble gitt ut, er det klart: Det kommer nye bøker om Elling.

Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I fjor skrev VG at Ingvar Ambjørnsen lover en ny og femte bok om Elling etter 15 års stillhet. Nå varsler forfatteren minst fire nye bokprosjekter om sin mest kjente karakter, skriver Tønsbergs Blad fredag.

– Jeg sitter nå med Elling på heltid, sier Ambjørnsen til avisa.

MANNEN BAK SUKSESSEN: Ingvar Ambjørnsen er mannen bak de fire bøkene om udiagnostiserte Elling. Nå varsler han fire nye romaner om den populære karakteren. Foto:Roger Neumann,VG

Elling og kameraten Kjell-Bjarne ble udødeliggjort gjennom fire bøker på 1990-tallet, og den påfølgende filmtrilogien «Elling», «Mors Elling» og «Elsk meg i morgen». Den siste boken om Elling, «Elsk meg i morgen», ble gitt ut i 1999, og nå, 16 år senere, er en ny runde om den sosialt avvikende, og mulig autistiske – men populære romanfiguren på gang.

På egen Facebook-side skriver forfatteren at han kikker tilbake på tekstene han skrev for over 20 år siden.

«Jeg har aldri lest noen av mine egne bøker etter korrektur. Nå er jeg tvunget til det siden jeg roter i Ellings barndom. En underlig opplevelse å oppholde seg i en tekst jeg skrev i 1992. Og til min forundring: Det dukker ikke opp et eneste forstyrrende bilde fra film eller teater. Jeg er i nøyaktig det samme litterære rommet som den gang.»

Har du lest?Ingvar Ambjørnsen tar farvel med romanen i ny bok

Her er materialet Ambjørnsen og Ellings fanskare kan glede seg til, ifølge avisen:

• Det første bokprosjektet har arbeidstittelen «Unge år».
– Dette vil være Ellings erindringer og bestå av korte fortellinger, sier forfatteren til avisen.

• Han har ideer til de to neste Elling-bøkene.
– De to romanene vil utspille seg fremover i tid. Altså etter at Elling og jeg har bikka 60.

• Elling har det siste året publisert en rekke blogginnlegg som ikke er publisert på annen måte enn gjennom forfatterens egne opplesninger.
– Bloggsamlingen jobber jeg på innimellom andre prosjekter, og det er meningen at også den etter hvert skal bindes sammen til en slags bloggroman.

Både romanene og filmene om Elling ble svært populære her til lands, og også i utlandet. I tillegg til den norske filmatiseringen, hvor Per Christian Ellefsen spiller hovedrollen, har bøkene blitt satt opp som teaterstykker flere steder i verden, og for noen år tilbake ble Elling en Broadway-forestilling.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder