KRENKER? Familien til Vigdis Hjorth (bildet) har kommet med krav og varsel om søksmål mot Den Nationale Scene i Bergen fordi de mener teaterstykket basert på Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» krenker privatlivets fred.

Familien til Vigdis Hjorth varsler søksmål mot Den Nationale Scene

Den Nationale Scene i Bergen er varslet om søksmål for oppsetningen «Arv og Miljø» basert på Vigdis Hjorths roman. Oppsetningen krenker privatlivets fred, mener Inger Hjorth, Vigdis Hjorths mor.

Publisert:
Artikkelen er over tre år gammel

Det skriver BA i dag. Ifølge BA kommer kravet og varslet om søksmål på vegne av Inger Hjorth og hennes avdøde mann, altså Vigdis Hjorths far. Han døde før romanen «Arv og miljø» kom ut - og søsteren Helga Hjorth har tidligere uttalt at «Arv og miljø» var et et hardt slag mot faren som var død og ikke hadde mulighet til å forsvare seg.

Romanen «Arv og miljø» tar opp temaer som familie, arvestrid og incest - og utløste en stor debatt om virkelighetslitteratur da den kom i 2016, men Vigdis Hjorth har selv avkreftet at romanen er selvbiografisk. Boken fikk femmer av VGs anmelder.

Husker du? Skrev hevnroman om søsteren Vigdis Hjorth i hemmelighet

Teatersjef Agnete Haaland ved Den Nationale Scene (DNS) i Bergen bekrefter at de har mottatt et varsel om søksmål og et krav om erstatning fra Hjorth-familien.

– De skriver også at kravet kan gjelde andre i familien. Vi avviser dette kravet fullstendig, sier teatersjef ved Den Nationale Scene (DNS) Agnete Haaland til VG.

Les VGs anmeldelse av teaterstykket her: Maratonløp av et familiedrama

Teatersjef: - Veldig overraskende

Teatersjefen forteller at hun mottok brevet i forrige uke - og at dette kom svært overraskende:

– Begrunnelsen for Hjorth-familiens varsel om søksmål er at de mener stykket er en krenkelse av privatlivets fred. Det var veldig overraskende, og noe jeg ikke hadde forventet i det hele tatt. Vi har dramatisert en veldig god roman, så dette kravet kom som lyn fra klar himmel. Stykket omhandler en veldig relevant og rystende historie, som har fått veldig god respons fra publikum, sier hun.

Les også

Vigdis Hjorth i ny bok: Brøt med familien for 30 år siden

Nå snakker Vigdis Hjorth (58) ut om konflikten med søsteren Helga og familien.
PÅ SCENEN: Kjersti Elvik spiller hovedrollen i oppsetningen av «Arv og Miljø» som hadde premiere 21. november på Den Nationale Scene i Bergen.

Det er advokatfirmaet Elden som fremsetter kravet overfor DNS. Kravet skal hittil være på 500.000 kroner, 250.000 kroner per fornærmet. Elden opplyser i brevet til DNS at et eventuelt utbetalt erstatningsbeløp vil gis til et humanitært formål.

– Belastende situasjon

Inger Hjorths advokat, Tony A. Vangen, skriver i en tekstmelding til VG at de ikke ønsker å kommentere saken slik den står i dag - fordi Inger Hjorth har behov for ro.

– Av hensyn til henne og hennes behov for ro i en svært belastende situasjon ønsker jeg ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt. Jeg har også anmodet DNS om å behandle saken med verdighet og respekt, sier Vangen til VG.

Han utelukker ikke at det vil komme flere krav fra andre familiemedlemmer, men sier at det må han komme tilbake til dersom det blir aktuelt.

Vangen understreker overfor VG at det kun er teateret som har mottatt varslet om søksmål. Det betyr altså at forfatter av boken, Vigdis Hjorth, ikke har mottatt et varsel.

Les også

Helga Hjorth svarer Vigdis: – Handler ikke om å ta noen

Vigdis Hjorth mener søsteren Helga Hjorths roman «Fri vilje» bærer for stort preg av å skulle ta storesøsteren, men…

Kravet og varslet om søksmålet er bare en ny runde i striden mellom forfatter Vigdis Hjorth og familien etter «Arv og miljø». Allerede før Vigdis Hjorths roman kom ut, ba søsteren Helga Hjorth om et møte med Cappelen Damm i håp om at de ville justere ting og tenke seg om.

Bakgrunn: Helga Horth ba forlaget om å justere «Arv og miljø»

Familien følte seg utlevert

Årsaken var at familien følte seg utlevert i romanen.

Da forlaget og Vigdis Hjorth ikke hørte på innvendingene og ga ut romanen, valgte Helga Hjorth å skrive en motroman for å gi sin versjon av historien.  «Fri vilje» slo ned som en bokbombe høsten 2017, og utgangspunktet for romanen var at Helga Hjorth følte seg og familien utlevert i søsterens roman.

Helga Hjorth sa til VG den gangen det var umulig å forsvare seg hvis man blir gjort til romanfigur mot sin vilje - og at hun derfor valgte å svare med en egen roman.

Les også

Helga Hjorth om å bli romanfigur: – Umulig å forsvare seg

Helga Hjorth, søsteren til Vigdis Hjorth, mener det er umulig å forsvare seg hvis man blir gjort til romanfigur mot sin…

Konflikten fortsatte i bokform da Vigdis Hjorth senere høsten 2017 i boken «Vigdis, del for del» (skrevet av Kaja Schjerven Mollerin) der Vigdis Hjorth sa at hun syntes Helga Hjorths roman «Fri vilje» bar for stort preg av å skulle ta storesøsteren.

Vigdis Hjorth i ny bok: Brøt med familien for 30 år siden

Men Helga Hjorth slo tilbake med at det ikke handlet om å ta noen, men om å komme med en korrigering av det bildet som var skapt av deres familie i «Arv og miljø». Hun sa til VG at de hadde fått en ro etter motromanen kom ut:

– Dét har vært viktig både for meg og andre i familien og for våre venner og bekjente, som med boken har fått en slags ro. Nå håper jeg alle i familien kan få det bedre og se fremover, sa Helga Hjorth.

Men med teaterstykket, med Kjersti Elvik i hovedrollen, ble denne roen igjen brutt. Stykket høstet god kritikk og fikk en femmer i VG.

«Hun bruker hele scenerommet på Den Nationale Scene til å uttrykke alt som er av sinne, fortvilelse, usikkerhet og angst i rollen som Bergljot i Vigdis Hjorths mye omtalte roman «Arv og miljø», skrev VG.

Hverken Vigdis Hjorth eller hennes forlag Cappelen Damm vil kommentere kravet som er kommet mot DNS etter oppsetningen basert på Hjorths roman.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no