UENIGE: Arve Juritzen avviser Trygve Hegnars spekulasjoner om at han blir presset av de store forlagene som eier andre bokhandlere enn Boklageret. Foto: Frode Hansen / Krister Sørbø / VG

Hegnar og Juritzen i bitter bokkrangel

Hegnar raser over at Jurtizen vil trekke tilbake bøker

Juritzen: - Jeg er personlig såret og opprørt

Trygve Hegnar mener Arve Juritzen er dobbeltmoralsk etter at han skal ha krevd en bokhandelkjede Hegnar er medeier i til å stoppe billigsalg av bøkene fra Juritzens forlag.

  • Camilla Bjørn
  • Martine Lunder Brenne
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Krangelen dreier seg om billigbokhandelen Boklageret, som Trygve Hegnar nylig kjøpte seg inn i. Kjeden selger bøker til svært lave priser i hele landet.

Boklageret har kjøpt bøker fra Arve Juritzens forlag i over to år, men i dag morges kom beskjeden om at han ikke lenger vil samarbeide med bokhandelen.

Grunnen er at Boklageret vil selge bestselgerene «Hõla Maria» av Cecilia Samartin og «Skyggerom» av Jan-Erik Fjell til 199 kroner, mot veiledende pris 369 kroner. Det mener Juritzen er altfor billig og brudd på av avtale mellom forlaget og Boklageret.

Det faller ikke i god jord hos Trygve Hegnar.

- Selvmotsigende
- Arve Juritzen har i lang tid gått ut mot de store forlagene og krevd lave priser, og når det da kommer en bokhandlerkjede som selger lavere enn han kunne tenke seg, så vil han stoppe hele greien.

Juritzen skal ha forlanget at Boglageret stopper å selge bøkene til dagens utsalgspris fredag morgen, sier Hegnar som eier 25 % av bokkjeden.

- Jeg må bare le! Faktisk. Hvis det skal være slik i Norge at det skal bli forbudt å selge bøker billig. Juritzen har fått sin pris for bøkene, det er Boklageret som tar til takke med en lavere margin. Dette er unge og entusiastiske mennesker som vil selge bøker billig til hele landet, legger Hegnar til.

Spekulerer i pressHan spekulerer i følgende motiver bak Juritzens handlinger:

- Jeg tror ikke at Juritzen er så prinsippløs, jeg tipper heller han er blitt presset av de andre store forlagene som eier konkurrerende bokhandlerne. De har vel sagt noe som «hvis ikke du stopper Boklageret til å selge bøkene dine billig, slutter vi å selge bøkene dine».

Arve Juritzen selv avviser dette på det sterkeste.

- Jeg har ikke blitt presset av noen i det hele tatt. Jeg er skjønner imidlertid at de store bokhandlerne ikke er interesserte i våre forfattere, når bøkene selges så billig hos Boklageret. Det blir ødeleggende for forfatterne våre, sier Juritzen.

Såret
Han mener Boklageret og Trygve Hegnar driver med sabotasje av hans forlags opplegg rundt den kommende bokfestivalen.

Juritzen holder fast på at hans forlag hadde en håndfast avtale med Boklageret om at prisene på de to bestselgerne ikke skulle dumpes med mer enn 12,5 prosent.

- Jeg er for priskonkurranse, men å dumpe prisene på denne måten er ikke greit. Det er brudd på en avtale, fortsetter han.

- Dette er vennene mine, og jeg er personlig lei meg og føler meg utnyttet. Jeg er såret. Dette er ren sabotasje for våre forfattere, sier Juritzen, som ikke er nådig i sin kritikk av Trygve Hegnar:

- Han er vel sint fordi han er ute etter å redde sparepengene sine. Hvis vi nå trekker ut alle våre bøker fra Boklageret sitter de ikke igjen med så mye, og det er jo kjedelig for Hegnar, sier Juritzen.

Avviser avtale
Administrerende direktør i Boklageret Christian Kalander mener på sin side at det ikke eksisterer noen avtale om bokpriser mellom hans selskap og Juritzens forlag.

- Vi har aldri hatt en sånn avtale. 199 kroner for en bestselger er ganske standard for oss, sier han.

Kalander synes det er trist hvis Juritzen velger å avblåse hele samarbeidet.

- Vi synes dette er leit. Vi har jobbet sammen i over to år, så dette kom som en stor overraskelse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder