FIKTIVT INTERVJU: Aftenposten har intervjuet Karl Ove Knausgård, uten å ha snakket med Karl Ove Knausgård. Foto: Faksimile Aftenposten 7. oktober 2010

Forfatterkollega kritisk til fiktivt Knausgård-intervju

... Men Per Edgar Kokkvold skryter av saken

(VG Nett) Gert Nygårdshaug synes ikke noe om at Aftenposten har laget et fiktivt intervju med Karl Ove Knausgård.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Det er bare tull! Jeg skjønner ikke at de gidder å drive sånn. Jeg oppfatter det som en uthenging av Knausgårds måte å skrive på. Det har ingen som helst kjerne eller betydning, tåpelig journalistikk, sier Nygårdshaug til VG Nett om Aftenpostens fiktive Knausgård-intervju.

Forfatter Gert Nygårdshaug har fått mye oppmerksomhet etter at han tok et oppgjør med Karl Ove Knausgård og «Min Kamp». Han skrev et åpent brev i Dagbladet til forfatteren, som han mener er en representant for det navlebeskuende og selvopptatte.

Fiktivt intervju

Aftenposten hadde i dag viet en side til et "intervju" med forfatter Karl Ove Knausgård. Saken har fått tittelen «Nå sier han sannheten». I ingressen presiseres det at dette ikke er et faktisk intervju, men journalisten som har diktet opp svarene fra forfatteren.

- At vi bringer et oppdiktet intervju har med selve den mest problematiske kjernen i Knausgårds omstridte romanprosjekt å gjøre, sier kulturredaktør i Aftenposten, Knut Olav Åmås til Journalisten.

Dette synes Nygårdshaug lite om.

- Du har jo selv vært ganske kritisk til Knausgård og «Min kamp»?

- Ja, men det var ikke personlig. Jeg forsøkte å binde ham opp som en metafor med samtidsliteraturen vi har nå som er personfokusert og navlebeskuende, sier han.

- Kokkvold skryter

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold mener på den annen side at Aftenpostens grep er svært vellykket.

- Det er presseetisk fullstendig uproblematisk. Det kommer tydelig frem at dette ikke er et faktisk intervju, men et grep journalisten selv har gjort, sier Kokkvold til VG Nett.

Kokkvold mener det er et vellykket grep Aftenposten har tatt i bruk for å synliggjøre Knausgård-debatten.

- Det er jo nettopp debatten rundt Karl Ove Knausgårds forfatterskap som tas opp i intervjuet. Det er et lite oppgjør med Knausgård og hans prosjekt, og det er ikke engang gjort ondskapsfullt. Dette må Knausgård tåle, sier Kokkvold, som mener det bare ville vært problematisk å dikte opp et intervju dersom det ikke ble opplyst om det.

- Da ville man lurt leseren, og det skal man ikke gjøre, sier generalsekretæren i Norsk Presseforbund.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SKRYTER: Per Edgar Kokkvold mener Aftenpostens Knausgård-grep er spennende. Foto: Knut Erik Knudsen

- Har du selv lest Knausgårds bøker?

- Jeg har begynt, og kommer nok til å lese dem. Men jeg har en tendens til å vente litt med det alle andre leser, sier Kokkvold.

Synes du det er greit å bruke Karl Ove Knausgårds metoder på ham selv?Bli tilhenger av Rampelys på Facebook og si din mening.

Skaper forvirring

Kulturredaktør Knut Olav Åmås utdyper til VG Nett begrunnelsen for å trykke et fiktivt intervju på følgende måte:

- Dette er et forsøk på å trekke videre den debatten som har pågått, om hvilket etisk ansvar en skjønnlitterær forfatter har for sine omgivelser og den virkeligheten han henter sin historie fra. Det er en viktig debatt som forfattere, forlag og deler av det litterære Norge ikke har tatt på alvor. Vi viser frem det problematiske i det Knausgård gjør ved å kopiere hans egne grep, sier Knut Olav Åmås.

Les også: Knausgårds ekskone snakker ut for første gang

KRITISK: Gert Nygårdshaug er kritisk til Knausgårds metoder, og Aftenpostens fiktive intervju. Foto: Karin Beate Nøsterud

Han sier det var et poeng å presentere intervjuet som en helt vanlig sak i avisen, i stedet for å lage saken som en kommentar og plassere det på debattsidene i avisen.

- Sjangermessig er det et poeng at det skulle ligne på et virkelig intervju, for å skape den lille forvirringen som Knausgård også skaper i sine bøker. Den lille forvirringen mellom hva som er fiksjon og hva som er virkelig. Vi føler vi måtte gjøre det skikkelig, og har utfordret sjangergrensene og lekt litt. Men i bunnen ligger det alvor og et ønske om refleksjon, sier Åmås

Les også:- Knausgård kunne knekt av presset

MIN KAMP-FORFATTER: Karl Ove Knausgård (42). Foto: Tor Erik H. Mathiesen

Oktober Forlag som gir ut «Min Kamp» ønsker ikke å kommentere Aftenposten-intervjuet. Til Journalisten sier forlagssjef Geir Berdahl at han ikke har noen kommentarer utover at han ikke tror Knausgård har lest det oppdiktede intervjuet.

VG Nett-leser:«Akkurat nå begynner jeg i likhet med endel andre å bli overmett selv.»Si din mening!

Populær forfatter

Karl Ove Knausgård har fått mye oppmerksomhet etter at han begynte på sitt storslåtte romanprosjekt «Min Kamp».

Les også:Utsetter siste Knausgård-bok

I den seks bind lange serien skriver han svært utførlig om sin oppvekst, sitt liv og forholdet til familiemedlemmer og venner. Den sjette og siste boken i serien er ventet før jul, etter å ha blitt utsatt flere ganger.

LES FLERE NYHETER PÅ RAMPELYSFORSIDEN

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder