SLET MED DEPRESJONER: Karl Ove Knausgårds kone Linda Boström Knausgård, her på bokbadet i Jølster i fjor sommer. Ektemannen Karl Ove Knausgård med ryggen til. Foto: Tor Erik H. Mathiesen

Kona møtte veggen mens Knausgård skrev «Min Kamp 6»

Innlagt på psykiatrisk sykehus

Derfor ble «Min Kamp 6» utsatt

Under arbeidet med «Min kamp 6» ville Karl Ove Knausgårds kone Linda Boström Knausgård ta sitt eget liv og hun ble innlagt med depresjoner og mani. Nå utleverer Knausgård alt.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Knausgård utleverer hele sykdomshistorien til kona Linda Boström Knausgård ned til minste detalj i den siste boken i romanserien «Min kamp».

Les anmeldelsen av «Min kamp» 6 her!

Les kronikk fra Knausgårds onkel: Hilsen fra «onkel Gunnar»

Akutt depresjon

I forbindelse med utgivelsen av bind 5 og skriveprosessen av bind 6, ble Boström rammet av akutt depresjon og mani, ifølge «Min Kamp 6». Det førte til flere måneder sengeliggende med depresjon hjemme i leiligheten i Malmö, etterfulgt av en innleggelse på psykiatrisk sykehus med tvangstanker om selvmord, tung medisinering og mani.

Les også: Knausgård-brødrene fikk trusselbrev

Dette skal også være grunnen til at siste bok nå kommer ett år på etterskudd.

«Under alt sammen lå den ikke uttalte bebreidelsen at det var på grunn av det jeg hadde skrevet at Linda lå oppløst der inne. Jeg følte den hele tiden. Den kom både fra meg og henne. Hun lå der inne, og jeg holdt Ingrid (Lindas mamma, red.anm) unna henne. Det var en forferdelig følelse. Den var fylt av mørke, for det var jeg som hadde gjort slik at hun hadde havnet der, i sengen på rommet. Jeg hadde ikke tatt meg av henne» skriver Knausgård i boken.

Oppløst i tårer

FULLFØRTE ROMANPROSJEKTET: Karl Ove Knausgård utgir «Min kamp 6» i dag. Foto: Simen Grytøyr

Knausgård skriver om Lindas reaksjon etter hun for første gang fikk lese det han skrev om henne. Oppløst i tårer opplevde 39-åringen psykoselignende vrangforestillinger om det Knausgård hadde skrevet. Karl Ove måtte sykmeldes for å ta hånd om barna.

VG har sendt flere forespørsler til Linda Boström Knausgård i forbindelse med bokens tema. Via forlaget sier hun at hun ikke vil kommentere det som står skrevet, men at hun forstår at mannens historier vil bli videreformidlet.

Linda Boström Knausgård skal ikke ha sett manuset mens det ble skrevet. Først på sin egen bursdag begynte hun å lese det.

«Selv om mye av det som står der i «Min kamp 6» er så privat at man kan tenke at det bør forbli hos oss, så er det ikke farlig», skrev Boström Knausgård i sin KK-spalte i forrige uke.
Knausgård skriver også i «Min kamp 6» at Linda ba ham om å være ærlig i det han skrev om hennes liv:

«Det er ingenting å være redd for. Jeg tåler hva det skal være, så lenge det er sant».

Da hun ble rammet av depresjon mens Knausgård jobbet, konkluderte han med at ærligheten likevel var mer enn hun tålte:

«Det rammet henne der hun var som mest sårbar, i spørsmålet om henne egen identitet, hvem hun var. Speilet satte jeg opp, og ikke bare så hun seg selv der, men alle andre så henne også», skriver Knausgård.

Alberte Bremberg er journalist i litteraturavisen Svensk Bokhandel og er venninne av Linda Boström Knausgård. Hun forteller at Linda ser ektemannens nye verk fra et forfatterperspektiv.

- Hun har jo sitt eget forfatterskap og ser derfor Karl Oves nye bok fra et slikt perspektiv. Hun var godt forberedt på detaljene om henne som kommer frem i boken, og hun og ektemannen har et like sterkt forhold nå. Hun blir veldig utlevert i boken, men det har ikke vært noe problem for henne, sier hun til VG.

Nesten uten språk

I boken skriver Knausgård at Linda lå hjemme i sengen uten forstyrrelser fra radio, TV, barna eller familien under depresjonen.

Hans mor Sissel Hatløy og Lindas mor Ingrid Boström kom til leiligheten i Malmö for at hverdagen skulle gå rundt. Etter lang tid ble Linda bedre.

Til tross for at Linda ble innlagt på psykriatisk klinikk, fungerte verken medisineringen eller behandling på den 40 år gamle forfatteren. Under oppholdet på klinikken får Linda innvilget sporadiske permisjonspauser der hun kan besøke barna og Karl Ove:

- Det var fantastisk å se barna. Men jeg klarer det ikke så lenge av gangen. Det er noe som trekker i meg. Det er så store krefter, jeg klarer ikke å stå imot dem, sier Linda til Karl Ove når hun er hjemme på pause.

I sommer var Lindas psykiske tilstand tilbake til det normale, ifølge boken.

«Jeg kommer aldri til å tilgi meg selv for det jeg har utsatt dem for, men det har jeg gjort, og det må jeg leve med» skriver Knausgård mot slutten av boken.

Psykolog: Familien kan ta skade

Willy-Tore Mørch, psykolog ved Universitetet i Tromsø, sier Karl Ove Knausgårds utleveringer kan påvirke kona Lindas sykdomsbilde og skape angst og usikkerhet hos deres barn.

- Hvis dette utgis uten at hun har vært involvert i, akseptert det, eller vært inneforstått med det hele, ser jeg ikke bort fra at det kan påvirke og få konsekvenser for sykdomsbildet, sier Mørch som likevel understreker at kommentarene er prinsipielle og ikke myntet på Knausgårds kone eller barn.

Les også

 1. Knausgård-brødrene fikk anonymt trusselbrev etter «Min kamp»

  (VG Nett) Karl Ove Knausgård, hans bror Yngve og hans datter fikk anonyme trusler i posten etter de første bøkene i «Min…
 2. Bokanmeldelse: Kampen fortsetter

  Han er en mann full av skam, en forfatter uten grenser, en struts uten sand.
 3. Forfatterstjerner raser mot Knausgård

  Forfatterkolleger og eksperter reagerer på at Karl Ove Knausgård i «Min kamp 6» setter likhetstegn mellom de følelsene…
 4. Knausgård (42) fikk ultimatum før mest sexy-kåring

  (VG) Karl Ove Knausgård (42) ble kåret til årets mest sexy mann i Elle i 2010.
 5. Han er Norges mest sexy mann

  (VG Nett) «Torsdag kveld fra Nydalen»-komiker Odd-Magnus Williamson (31) var imot hele «Mest sexy»-kåringen.
 6. Knausgårsds kone: - Føler meg helt snudd på hodet

  (VG Nett) Linda Boström Knausgård (39) hevder i sin bladspalte at hun ikke kommer til å lese noe av det som skrives om…
 7. Eksperter tror Knausgård-avskjeden er PR-stunt

  (VG Nett) Flere kommunikasjonseksperter er overbevist om at Karl Ove Knausgård bløffer når han sier at han vil trekke…
 8. Knausgård gir seg som forfatter

  (VG Nett) Karl Ove Knausgård legger bort pennen for godt etter sjette bind i serien Min Kamp.
 9. Knausgård: - Gråt så mye at jeg ikke kunne se tastaturet

  (VG Nett) Karl Ove Knausgård (43) har stått opp klokken 04.00 hver dag siden jul for å fullførte «Min Kamp»-prosjektet.
 10. Nyklipt Knausgård kaller bok-slutten «veldig privat»

  (VG Nett) Karl Ove Knausgård forteller at han måtte kutte 400 sider av «Min kamp 6».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder