VANT PISTOL: Tom Egeland (50) med den gylne pistolen under dagens overrekkelse av Rivertonprisen i Oslo. Foto: Morten Holm, Scanpix

Tom Egeland fikk Rivertonprisen

(VG Nett) Tom Egeland (50) er belønnet med Rivertonprisen for fjorårets beste norske kriminalroman.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
Tom EgelandTom EgelandRivertonprisen

Oslo-forfatter Tom Egeland fikk prisen for romanen «Lucifers evangelium», melder NTB.

Rivertonprisen deles hvert år ut til forfatteren som Rivertonklubben, Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen mener har skrevet årets beste norske krim- eller spenningsroman. «Lucifers evangelium», som handler om et tusen år gammelt manuskript som utløser en serie med kidnappinger og drap i vår egen tid, høstet også en sekser på terningen fra VGs anmelder.

Hvilken krimforfatter er DIN favoritt?Bli medlem av Rampelys på Facebook og diskuter krim og hva du har tenkt å lese i påsken

Egeland, som også er kjent som journalist fra en rekke medier, debuterte i 1988 med grøsseren «Stien mot fortiden». Han fikk sitt store gjennombrudd mye senere - i 2001 med «Sirkelens ende» - en bok mange har spekulert i kan ha vært til inspirasjon for Dan Browns berømte «Da Vinci-koden», som ble lansert i 2003. Egeland selv har i flere intervjuer benektet at den britiske forfatteren har kopiert ham.

Egeland, som forøvrig er oldebarnet til folkedikteren Jon Flatabø, har totalt skrevet ni bøker og fått dem oversatt til 20 språk.

Gyllen revolver

Rivertonprisen består av en gyllen revolver, og ble første gang delt ut i 1972. Da gikk prisen til Sigrun Krokvik for «Bortreist på ubestemt tid».

I fjor var det Vidar Sundstøl som fikk Rivertonprisen med romanen «Drømmenes land». Blant de andre forfattere som har blitt belønnet med den pristisjetunge hederen, er Jon Michelet, Gunnar Staalensen, Ingvar Ambjørnsen og Anne Holt.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder