Nesbø: - Dette skal ikke toppes

Stjerneforfatteren hemmelighetsfull om fortsettelsen

SE BILDENE: Fans og kjendiser hyllet Jo Nesbø på Rockefeller i Oslo

ROCKEFELLER (VG Nett) Henrik Mestad, Ivar «Ravi» Johansen og Heikki Holmås ser alle litt av seg selv i Harry Hole. Forfatter Jo Nesbø svarer kryptisk på om «Politi» markerer slutten for antihelten.

 • Theis Roksvåg Pedersen

Artikkelen er over syv år gammel

Krimromanen, med den finurlige tittelen «Politi» - den tiende Harry Hole-boken i rekken - ble sluppet natt til torsdag, til enorm interesse. Boken kommer i et rekordopplag på 270.000 eksemplarer, og anmelderne kappes om å gi 53-åringen de mest applauderende superlativene.

VGs anmelder mener Nesbø med «Politi» beviser at anmelderterningen har for få øyne.

Torsdag kveld ble forfatteren, og den alkoholiserte politietterforskeren han har skapt, hyllet på utgivelsesfest på konsertscenen Rockefeller i Oslo sentrum.

- Føler du deg litt som en popstjerne?

- Hva mener du?! Jeg er popstjerne, utbryter en opplagt hovedperson til VG.

- Hvordan skal du toppe dette oppstyret?

- Dette skal ikke toppes. Jeg vet ikke hvordan det skal gjøres, svarer Nesbø.

- Betyr det at denne boken er den ...?

- Jeg vil verken love eller utelukke noe som helst om Harry Hole, avbryter han.

Kvelden på Rockefeller bestod hovedsakelig av konserter med Harry Hole Band, The Yum Yums og britiske Robin Hitchcock, samt gjesteartister som Lars Lillo Stenberg og Unni Wilhelmsen.

Jo Nesbø selv ankom feiringen på sykkel.

- Denne kvelden er absolutt ikke bare for meg, men også for alle de fantastiske folkene jeg jobber med. Dette er personer som brenner for å jobbe med litteratur. Jeg var ferdig med «Politi» for et halvt år siden - det siste halvåret er det de som har gjort jobben, skryter han av kollegaene i Aschehoug.

Forlaget måtte tirsdag ta affære, da det viste seg at flere dagligvarebutikker har solgt «Politi» to dager før utgivelsesdatoen.

- Hva tenker du om mottakelsen boken har fått?

- Å få gode anmeldelser er akkurat så kult som du tror det er, og å få dårlige anmeldelser er akkurat så kjipt som du tror det er.

PÅ TOPP: - Dette skal ikke toppes. Jeg vet ikke hvordan det skal gjøres, sier forfatter Nesbø kryptisk om Harry Hole-fortsettelsen.


Skuespiller Henrik Mestad var blant gjestene på torsdagens slippfest.

- Jeg går rundt og tror at jeg er Harry Hole. Det er i hvert fall en drøm. Jeg føler med ham på det røffe, men ikke så mye på det kompliserte. Og så liker jeg verdisynet hans, men også feilene, sier Mestad.

Utviklingsminister Heikki Holmås kom sammen med sin kone Sunniva Pettersen Eidsvoll. SV-statsråden leste alle Harry Hole-romanene - etter hverandre - i fjor sommer.

- Jeg anbefaler å begynne å lese dem kronologisk. Det er interessant å følge utviklingen hans, mest av alt siden det går så i dass som det gjør.

- Finnes det noen likhetstrekk mellom deg og Hole?

- Det mest slående er vel at vi har "h" i begynnelsen av begge navnene våre. Dessuten gir han aldri opp, akkurat som meg! Four more years, medgir Holmås lattermildt.

Artist og programleder Ivar «Ravi» Johansen har også lest alle bøkene. Favoritten er «Sorgenfri».

- Vi er vel like på det at vi begge drikker hver dag, og treffer mange skurker. Neida. Men han prøver jo egentlig å være snill, og det gjør jeg også, sier «Ravi», og legger til at han ikke forstår hvordan Nesbø med krimbøkene klarer å lure ham «hver eneste gang».

NRK-komiker Robert Stoltenberg føyer seg inn i rekken av beundrere av krimgeniet, som har tjent seg styrtrik på skrivekunsten.

- Det er helt utrolig at det går an å være så dyktig, og på så mange områder! Han er jo virkelig definisjonen på «Mr. Perfect», bedyrer Stoltenberg.

I februar ble det klart at Jo Nesbø får Peer Gynt-prisen for 2013, for sin internasjonale suksess - som har satt Norge på kartet innen moderne litteratur. Utmerkelsen overrekkes i august.

Flere artikler

 1. Nesbø fikk terningkake for «Mere blod»: – Femmerdelen av kaka smaker veldig godt

 2. Pluss content

  Hele historien: 20 år med Jo Nesbø og Harry Hole

 3. Hvilken Harry Hole-bok er din favoritt? Diskuter politihelten her!

 4. Ny Harry Hole-bok starter der «Politi» slutter

 5. Jo Nesbø: – Mennene i Nesbø-familien lever ikke lenge

Fra andre aviser

 1. «Jeg skrev stil om en tur i skogen. Forskjellen var bare at fra mine turer kom ingen levende hjem igjen.»

  Aftenposten
 2. Jo Nesbø sendte en singel venninne for å teste Tinder-sjekking. Selv feiget han ut.

  Aftenposten
 3. Jo Nesbø sendte en singel venninne for å teste Tinder-sjekking. Selv feiget han ut.

  Bergens Tidende
 4. Nesbø inn på britisk boktopp-igjen

  Aftenposten
 5. Nesbø: Mer humor enn vold i denne boken.

  Aftenposten
 6. Tidenes største boklansering i Norge: «Jeg var lei meg etter den forrige boken, for da virket det som om Harry Hole døde»

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder