STJERNEMØTE: Det har gått 15 år siden Håkan Nessers siste bok om Van Veeteren og seks år siden forrige bok om Gunnar Barbarotti. I «De venstrehendtes forening» møtes de to for første gang.

Krimmester! Bokanmeldelse: Håkan Nesser: «De venstrehendtes forening»

VG:s terninger viser 5 prikker

Snart 69 år gamle Håkan Nesser er som vellagret vin av den riktige sorten: Han blir bare bedre med årene.

Av 

Sindre Hovdenakk

Publisert:

Artikkelen er over to år gammel

I det herrens år 1991 brant fire mennesker ihjel på Mollys pensjonat. Mye tydet på at de var forgiftet og at brannen var påsatt. Politietterforsker Van Veeteren og hans daværende kollega Münster kunne raskt fastslå hvem den antatte gjerningsmannen var, og med det lille forbehold at vedkommende aldri ble funnet, ble likevel saken ansett som avsluttet.

Fått med deg? Forlag vil ha slutt på hemmelighold om salgstall

Når liket av det man trodde var morderen blir funnet i nærheten av åstedet 21 år etterpå, stiller tingene seg plutselig litt annerledes. For nå snakker vi om fem drapsofre, og hvem er i tilfelle gjerningspersonen?

Slik er bakgrunnen for at Van Veeteren motvillig lar seg lokke ut av sin tilbaketrukne tilværelse i den fiktive byen Maardam, i et land som minner svært mye om Nederland. Han vil se på saken på ny. Egentlig hadde han tenkt å stikke av sammen med kona Ulrike Fremdli, for å la den forestående 75-årsdagen passere i all stillhet. Men det har seg nå engang slik at hotellet de har valgt ligger i nærheten av åstedet fra den gang…

Sjekk: Dette mener VG var de beste bøkene i fjor

les også

Hjerte, smerte og drama!

Samtidig i Sverige blir Gunnar Barbarotti og hans svært nære kollega Eva Beckman satt til å etterforske et øksedrap. Og mon tro om ikke etterforskningen av dette «ferske» drapet viser seg å ha sammenheng med saken til Van Veeteren.

Det er altså duket for mestermøte mellom Nessers to «mesterdetektiver» Van Veeteren og Gunnar Barbarotti, men først skal de – mer eller mindre fokuserte og fra hver sin kant – nærme seg en slags løsning på mysteriet. Eller skal vi heller si mysteriene?

Det er ikke akkurat en bok som forhaster seg dette. Dessuten veksler handlingen frem og tilbake mellom flere tidsplan: Fra 1950-tallet og til 1990-tallet da pensjonatbrannen finner sted, til begynnelsen av 2000-tallet og endelig til høsten 2012 da nåtidshandlingen finner sted.

les også

Disse bøkene solgte mest i 2018

Og at det er høst er nok ingen tilfeldighet. Van Veeteren er altså i ferd med å bli 75, Gunnar Barbarotti er en generasjon yngre – men han er nettopp blitt enkemann og føler seg så visst ikke som noe ungsau han heller.

Sjarmen og underholdningen i boken ligger først og fremst i å følge de tos filosoferende og smått lakoniske tilnærming til verden generelt og politiyrket spesielt. Det hele båret frem av et renskåret og tindrende klart språk, ispedd lysende gullkorn av presise personskildringer og karakteristikker. Håkan Nesser er en forfatter som virkelig utstråler fortellerglede.

Fått med deg? Maja Lunde følger opp «Snøsøster» med TRE bøker

Så får man heller tåle at selve hovedintrigen, eller krimgåten om man vil, er en ganske tradisjonell historie om hevn, rollebytter og kryssende motiver. Etterforskningen byr slik sett på få store overraskelser, men underholdende – det er det!

Anmeldt av: Sindre Hovdenakk

Publisert:

Mer om

Bokanmeldelse

Litteratur

Flere artikler

 1. Stor krimguide: 10 krimbøker å merke seg i vår

 2. Utsøkt underholdning! Bokanmeldelse: Delia Owens: «Der krepsene synger»

 3. Krimguide 2020: Ti krimbøker å merke seg i vår

 4. Det perfekte mysterium - Bokanmeldelse av «Lørenskog-mysteriet».

 5. Ferrantes syvende terningkast 6! Bokanmeldelse: Elena Ferrante: «Frantumaglia. Tankar, brev og intervju»

Fra andre aviser

 1. Håkan Nesser skriver i god forstand gammeldagse kriminalromaner

  Aftenposten
 2. Kilder i politivoldsboken kan ikke huske å ha blitt kontaktet av forfatterne

  Bergens Tidende
 3. Han ble dømt for å ha tatt 22 liv. Dette er gåten Arnfinn Nesset.

  Bergens Tidende
 4. Kilder i politivoldsboken kan ikke huske å ha blitt kontaktet av forfatterne

  Aftenposten
 5. Bokanmeldelse: Ensom eks-morder (73) søker tidligere flamme i påskekrim fra Håkan Nesser

  Aftenposten
 6. Bergensforlag utsetter bok om politivoldssaken. – Jeg tror nok boken vil skape bølger.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no