FORTSETTER MILLENNIUM: David Lagercrantz har aldri angret på at han tok på seg oppdraget om å skrive videre på Stieg Larssons Millennium-serie med karakterene Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist. Etter flere år i Millennium-universet, tør han nå si at han føler han har gjort det til sitt eget. Foto: Cato Lein

David Lagercrantz om Millennium:  –Føles som mitt eget

STOCKHOLM (VG) For to år siden følte David Lagercrantz (55) at alle hatet ham fordi han skrev videre på Stieg Larssons Millennium-bøker. Nå har vinden snudd.

 • Camilla Norli

Artikkelen er over to år gammel

– Med all respekt og takknemlighet overfor Stieg Larsson, men nå har jeg jobbet så lenge med Millennium, at det føles som mitt eget, sier David Lagercrantz.

MILLENIUM 5: David Lagercrantz andre Millennium-bok er nå på vei ut i 45 land.

– Jeg kunne jo aldri funnet på Lisbeth Salander selv, men det å prøve å forstå - og plutselig finne seg selv i det som virker å være helt fremmed. Det er noe vakkert i det.

Sjekk anmeldelsen av Millennium 5: Tilfører nytt blod til Stieg Larsson-universet

Forfatteren som har skrevet fortsettelsen av Stieg Larssons «Millennium»- trilogi er blitt utskjelt og kalt gravrøver, lagt for hat av Stieg Larssons samboer Eva Gabrielsson – og kalt «spekulativ» og «blek kopi» av bokanmeldere. Da VG møtte ham før jul i 2015 fortalte han at han lå i fosterstilling på et hotellrom og gråt da det blåste som verst.

– Jeg var virkelig utkjørt etter det første halvåret og kom hjem fra bokturné som en slags våt flekk - med mye å bearbeide. Hodet mitt brant om nettene, men til tross for all kritikken i starten, så hadde det jo faktisk gått bra, forteller Lagercrantz.

Om kritikken: – Det var mest kritikk i Norge

Nå har han nesten glemt alt fra kaoset på den store verdenslanseringen av «Det som ikke dreper oss», for vinden snudde, og boken ble en av verdens mest solgte med sine 6 millioner solgte eksemplarer i 2015. Men én følelse sitter igjen i minnet: Å være hatet av alle.

Lisbeth Salanders drage

– Ja, det føltes sånn de dagene der, sier han da VG møter ham i Stockholm i forbindelse med slippet av «Millennium 5: Mannen som jaget sin egen skygge». Lagercrantz' andre Millennium-bok er i dag på vei ut i 45 land - og USA Today utnevner den til en av «ti kule bøker» de gleder seg til i høst, sammen med blant annet nye bøker av Dan Brown og Stephen King.

I bok 5 får leseren blant annet svaret på hvorfor Stieg Larssons ikoniske karakter Lisbeth Salander har en tatovering av en drage på ryggen.

Les også: Jørn Lier Horst om fjerdeboken: – Smakløst

– I min første bok svarte jeg på hvorfor hun er blitt en sånn superhacker, denne gangen var det spørsmålene rundt dragen som fikk meg i gang med skrivingen. Forrige gang hadde jeg både et kvalitetskompleks og et kvantitetskompleks overfor Stieg Larsson. Jeg følte jeg måtte skrive like langt som ham. Men nå våget jeg å stryke mer, og det trengs i dag, sier han og legger raskt til:

– Men du vet, jeg hadde jo mine kriser underveis i denne boken også. Jeg trenger litt kriser for å skrive, sier Lagercrantz, som ikke legger ikke skjul på at egne livskriser og depresjoner like gjerne kunne ha ført ham helt ut på den andre ytterkanten.

Brutal beskjed

– Ja, livet har øyeblikk der det kan kantre. Det finnes perioder i livet der jeg like gjerne kunne ha gått til helt andre siden, ikke sittet her og gjort intervjuer. Det er fascinerende.

Et slikt livsøyeblikk hadde han da han som godt voksen fikk følgende brutale beskjed av sin nå avdøde far, forfatteren og kulturpersonligheten Olof Lagercrantz: «Ingenting du skriver, gjør du på alvor».

– Det var et sentralt øyeblikk som jeg kanskje aldri er kurert for. Følelsen av å ikke duge skikkelig, har jeg hatt med meg hele tiden. Det har både vært en smerte og en drivkraft. Det har jo skapt et sår, men mennesker som aldri har trodd at de er noe, de fortsetter, de kjemper videre.

SKRIVER HJEMME: – Jeg våkner jo så j... tidlig. Jeg står opp ved 5-tiden, drikker en masse espresso og skriver frem til min fru stikker på jobben. Så tar jeg barna (9 og 12 år) på skolen, før jeg går hjem og skriver igjen, sier Lagercrantz som bor i en stor leilighet på Södermalm i Stockholm. Foto: Jonathan Nackstrand AFP

Det finnes en scene i den nye boken - der også en av karakterene får beskjed fra sin syke mor om at han har vært en skuffelse. Lagercrantz sier han har lagt mer av seg selv inn i Millennium-universet denne gangen, og det handler mye om arv og miljø.

Les også: Tom Egeland kritiserer «Millenium»-oppfølgeren

– Min pappa sa alltid at vi skulle kjenne skyld over at vi vokste opp i et privilegert hjem, og tanken på hvem jeg hadde vært om jeg hadde vokst opp i et helt annet miljø, har alltid fascinert meg. Og hvem hadde mine adopterte venner vært om de hadde vokst opp i fattigdom et annet sted i verden?

– På hvilken måte har livet tatt en ny retning med Millennium?

– Livet har jo intensivert seg. Men sånn sett er det fantastisk å ha barn. Når man kommer fra bokturné og hjem til barn som er for sene til fotball, som ikke finner strømpene sine og alt det der, så er man liksom rett tilbake i livet, sier Lagercrantz, som likevel ikke legger fra seg forfatterrollen når han heier på barna.

Millionene ruller inn

EIER EGEN ØY: David Lagercrantz har tjent seg rik på Millennium, og har blant annet hatt mulighet til å overta familiens øy i den finske skjærgården. Foto: Cato Lein

– De synes jo det er kult å ha en forfatterpappa, men de blir også flaue over meg. For når en annen pappa roper til dommeren på fotballbanen: Det er dems innkast, så roper jeg: Deres innkast!

Uansett er han en helt også på fotball-sidelinjen: For han kjenner jo Zlatan! Lagercrantz' bok «Jeg er Zlatan» er fortsatt en bestselger og er blitt pensum i skolen i Sverige. Men med Millennium har han ifølge Dina Penger blitt en av Sveriges mest innbringende forfattere. Bare i 2016 hadde hans selskap Poeter & Partner en omsetning på 25.7 millioner kroner og et resultat på 12,6 millioner kroner.

VG+: Ukjente Stieg Larsson-funn

Den britiske avisen The Independent siterte nylig Lagercrantz på at han skulle ha sagt følgende: «Men hva gjør man med alle pengene?» under en middag med stjerneforfatter Lee Child i Stockholm.

– Altså, når man sitter på en privat middag med Lee Child, hva sier man? Det der ble tatt helt ut av sammenheng.

– Men hva gjør man med alle pengene, da?

– Vi har jo hatt mulighet til å ta over familiens øy i den finske skjærgården. Det er en liten som heter Härligö. Ellers gir jeg til veldedighet. Denne gangen blir det til undersøkende journalistikk, jeg er opptatt av at det frie ordet er under press, sier Lagercrantz - som understreker at halvparten av inntektene av Millennium går til magasinet Expo.

Blir Hollywood-film

TIL HOLLYWOOD: Lagercrantz' første Millennium-bok, «The Girl in the Spider's web» får Hollywood-premiere 19. oktober 2018 - med Fede Alvarez som regissør - og ifølge Variety er det Claire Foy (fra «The Crown») som er mest aktuell til å spille Lisbeth Salander. Foto: Mario Anzuoni Reuters

– Selv om det kan diskuteres, så har Larssons gjort mye godt. De forvalter dette godt. Og det som er godt å vite, er at Stieg Larssons bøker leses av nye generasjoner nå, det blir ny Hollywood-film neste år - og hans karakterer har større sjanse til å bli evige.

Foreløpig har ikke sinnet fra 2015 ulmet opp igjen nå som bok 5 er på vei ut.

Lest? Stieg Larssons ukjente novelle

– Jeg har ikke hørt noe, men det kommer sikkert. Mest av alt er det trist at familien ikke ble enige. Selv får jeg ikke så mange spørsmål om Stieg Larsson lenger, det er er snarere jeg som tar ham opp og vil holde hans fakler høyt.

Nå forbereder Lagercrantz seg på en Millennium-finale. For neste bok blir hans siste. Tror han.

– Det er jo mange som ligger på meg om å skrive flere. Men jeg hadde blitt sint på meg selv om jeg bare skulle fortsette med dette, for da mister jeg kraften som nye utfordringer gir. Men jeg skal ikke si det for sikkert, for dette er faktisk ganske morsomt.

Les også

 1. Storslått om spionasje fra 85-årige le Carré: Bokanmeldelse: John le Carré: «Spionenes arv»

  THRILLER: De gamle er eldst. Med sin nye roman setter den 85 år gamle mesteren John le Carré et foreløpig punktum for…
 2. Lagercrantz om den tøffe høsten som Stieg Larssons etterfølger: David Lagercrantz: – Ringte hjem til kona og gråt

  David Lagercrantz' «Millennium 4» er en av verdens mest solgte bøker i år.
 3. «Millennium»-serien får to nye bøker: Larssons samboer til VG: – Oppsiktsvekkende

  Forfatteren David Lagerkrantz har signert en kontrakt på to nye bøker i «Millennium»-serien.
 4. Jørn Lier Horst bygget drømmehus med skrivetårn

  LARVIK (VG) Jørn Lier Horst-imperiet vokser – og da han bygget seg nytt drømmehus i Larvik, fikk han både eget…
 5. Jan Kjærstads revansje

  HERFØL (VG) Bare for noen år tilbake trakk Jan Kjærstad seg fra Skavlan, rømte til hytta og vurderte å slutte som…

Mer om

 1. Litteratur

Flere artikler

 1. David Lagercrantz ferdig med Millennium: «Jeg er bare så glad for at jeg overlevde»

 2. Millennium-forfatter til VG: Petter Stordalen kuppet Stieg Larsson-rettighetene

 3. Lisbeth Salander blir TV-serie

 4. Nå bør Lisbeth Salander få hvile i fred! Bokanmeldelse: David Lagercrantz: «Hun som må dø»

 5. Forfatter: Jeg vet hvem som drepte Olof Palme

Fra andre aviser

 1. KRIM: Ikkje topp, men Lagerkrantz er ein stødig krimhandverkar

  Fædrelandsvennen
 2. Den nye Lisbeth Salander-filmen er humørløs og banal action vi har sett hundre ganger før.

  Bergens Tidende
 3. Siste bok i Stieg Larssons Millenium-serie er stram, velskrevet og tankevekkende

  Aftenposten
 4. – Jeg merker jo at det er en enorm interesse rundt rollen

  Bergens Tidende
 5. Hvorfor fremstiller filmskaperne Lisbeth Salander som dum?

  Aftenposten
 6. «David Lagercrantz har låst Lisbeth Salander inne i en Orange is the new black-episode»

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder