FJERNES FRA HYLLENE: Boken «Prinsessehemmeligheter» blir tatt bort etter kritikken som har kommet om «spiselogg» for barn. Foto: Faksimile

Trekker prinsesse-bok etter massiv kritikk

Spektrum forlag fjerner «Prinsesse-hemmeligheter» fra hyllen etter kritikken som har kommet over «spiselogg» for barn.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

VG skrev i går om dagboken «Prinsesse-hemmeligheter», som får kritikk på grunn av sitt kostholdsfokus. Boken inneholder en «logg» hvor barn kan skrive hva de spiser fordi som det heter i boken «Et sunt kosthold hjelper deg til å se like bra ut som en Disney-prinsesse».

Bakgrunn: Prinsessebok får heftig kritikk for kostholdsfokus

Nå bekrefter Spektrum forlag at boken trekkes fra bokhandlene.

– Spektrum har stor respekt for unge jenter og gutter som identifiserer seg med alle historier, eventyr, personligheter og styrker som hver prinsesse representerer. Vi ser at det dessverre ble gjort feil i boken «Prinsessehemmeligheter» og beklager dette. Vi har besluttet å trekke boken fra markedet, skriver forlagssjef Cyrus Brantenberg i en sms til VG.

Sett denne? Slutt å mase på barna under måltidet

Professor i fysisk aktivitet og helse ved Seksjon for idrettsmedisinske fag, Jorunn Sundgot- Borgen uttalte til VG i går – uten å ha sett den omstridte boken – at dette bare er nok et bidrag til det utseendepresset som finnes i dag.

– Jeg regner med at prinsessen på boken har en rimelig smal midje? Spesielt småjenter i den aldersgruppen er selvsagt opptatt av prinsesser. Her får de inn med teskje hvor nøye det er å vise hva man spiser. Dette er med på å la begeret renne over med tanke på stimuli rundt presset. Det er selvfølgelig svært uheldig, sa hun.

– Helt grusomt

Jørgine Vasstrand, bedre kjent som Funkygine, står bak en av Norges største treningsblogger. Hun har også sett innlegget til Linn W. Rosenborg, og på sin blogg har hun skrevet et innlegg hvor hun tar opp nettopp prinsesseboken:

«Hvor vil forlaget med en slik tekst? I verste fall er den grusom. I beste fall er den ekstremt dårlig gjennomtenkt!», skriver hun.

– Jeg så innlegget og syns det var helt grusomt, det skal ikke være sånn. Det er så mange ting som barn i dag kan tenke over og anse som problemer, som jeg ikke tenkte på da jeg var yngre, utdyper hun til VG.

Hun mener det bare skulle mangle at boken ble trukket fra markedet.

– Utrolig at den ble gitt ut i utgangspunktet, legger hun til.

Saken fortsetter under videoen

Det at barn skal skrive opp hva de spiser i løpet av en dag, slik at de kan se ut som en Disney-prinsesse skjønner hun ikke poenget med.

– Jeg syns det er sjokkerende og kan ikke tro hvem som tar inn den boken med god samvittighet for å selge til foreldre. Jeg er overrasket over at den kom inn på det norske markedet, forteller hun.

Kritisk til matfokus tidlig

Treningsbloggeren forteller at hun er kritisk til at barn skal introduseres for den typen fokus på kropp og mat før de har forutsetninger til å forstå hva det egentlig innebærer. Til nå så er kanskje en problemstilling som flere tenåringer utsettes for, bloggeren er kritisk til at det innføres som et fokus enda tidligere.

– Da kan det være at man får et anstrengt forhold til mat før man egentlig bør tenke på det i det hele tatt, sier hun.

Etter hun så innlegget til Rosenborg tok hun selv en prat med sin åtteåring om det hun tidligere har ansett som uskyldig lek med snapchatfilter.

– Hun syns det er gøy med disse filtrene hvor hun får hundeører eller en krone på hodet, men samtidig får hun jo høyere kinnben, større øyne og lengre vipper. Da snakket vi om at det er viktigere å være sunn og sterk enn å ha høye kinnben og store øyne, forteller hun.

Saken fortsetter under bildet

Treningsbloggeren har siden hennes barn var små jobbet med trening og å trene andre. I tillegg er hun opptatt av at familien i ukedagene spiser sunt, men at det er lov med smågodt og potetgull i helgene. Mengdene barna spiser er ikke noe de skal være opptatt av, mener hun.

– Vi har snakket om at trening er gøy, men jeg prøver å fortelle at jeg blir glad av å trene, og at vi da kan løpe om kapp opp bakken eller leke sammen alle sammen fordi vi er i god form. Hun legger merke til at min kropp kanskje ser annerledes ut enn andres, men jeg prøver å legge fokuset på fordelene ved trening og ikke utseendet, sier hun.

På bloggen skriver Vasstrand at dette er problemer hun forholder seg til som Funkygine på bloggen:

«Det er ikke alltid like lett å balansere et offentlig engasjement med kosthold, kropp og helse opp mot en barneoppdragelse hvor utseende og matinntak er det siste jeg ønsker at mine barn skal måtte forholde seg til.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder