Elena Ferrante-bøkene blir TV-serie

Det er nå klart at det skal lages en 32-episoder lang TV-serie av Elena Ferrantes Napoli-bøker om venninnene Elena og Lila.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er de italienske produksjonsselskapene Wildside og selskapet bak TV-serien «Gomorrah», Fandango Productions, som skal produsere serien.

Ifølge produsentene skal forfatteren - som er anonym og skriver under pseudonymet Elena Ferrante - også være involvert i TV-produksjonen, skriver The New York Times.

TREDJE BOK: Den tredje boken i serien på fire, kommer på norsk 11. mars. Foto: ,

De to første bøkene i serien, «Mi briljante venninne» og «Historia om det nye namnet», er ute på norsk - og den tredje boken «Dei som flyktar og dei som blir» kommer på norsk 11. mars. Alle fire bøkene ble utgitt på italiensk mellom 2012 og 2014 - og er også oversatt til engelsk. Både i Norge og internasjonalt har bøkene ligget på toppen av bestselgerlistene, og bøkene er også elsket av kritikerne.

Hør på bokpodden Pocket: Hør alt om mysteriet Elena Ferrante!

Den første boken fikk terningkast 6 av VG, og Aftenposten mente den er «et moderne storverk». I USA har det også tatt av, og der skrev en av anmelderne at «alle burde lese alt av Ferrante», mens på Twitter kan man dele sine leseropplevelser under hashtaggen #ferrantefever.

Forfatteren selv har gjort et poeng av å være anonym - helt siden debuten i 1992: Hun ønsker ikke å være en person i media, og til tross for massive spekulasjoner både i hjemlandet og internasjonalt, vil hun ikke stå frem.

Ferrante-feber: Bare en håndfull mennesker vet hvem som skjuler seg bak pseudonymet Ferrante. (VG+)

– Hun vil at bøkene skal leve sitt eget liv. Hun ønsker ikke å være i offentligheten, hun avskyr medias persondyrking, og hun mener at det at ingen vet hvem hun er, gir henne absolutt frihet i skriveprosessen, sa Samlaget-redaktør Kjersti Instefjord da VG skrev om Ferrante-fenomenet i fjor.

Bøkene følger venninnene Elena og Lila fra barndommen i Napoli i etterkrigstiden og videre opp gjennom hele livet - med italiensk historie og utvikling som et bakteppe.

TV-serien skal filmes i Italia på italiensk. Domenico Procacci, toppsjefen i Fandango, forteller at TV-serien allerede har vært under planlegging i to år, ifølge NY Times.

– Vi har sett potensialet i dette prosjektet bare vokse fra dag til dag. Jeg er sikkert på at vi sammen med Wildside skal få til noe virkelig stort - som også viser respekt for Ferrantes arbeid og vår italienske kultur, samtidig som det også vil ha internasjonal appell, sier Procacci.

Forlagssjef Håkon Kolmannskog i Samlaget, som gir ut Ferrante i Norge, har stor tro på TV-serien.

– Dette synes vi er fantastisk. Den sterke historien, miljøskildringene og de spesielt interessante karakterene, gjør Napoli-kvartetten godt egnet til TV-serie. Romanene ber jo om filmatisert, sier Kolmannskog til VG.

«Mi briljante venninne» var den femte mest solgte nye skjønnlitterære boken i Norge i fjor. Den siste boken i serien, «Historia om det tapte barnet», kommer på norsk til høsten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder