ROY ALT SAMMEN: Alle bøkene i bokhyllen bak Roy Jacobsen er forskjellige utenlandske utgivelser av hans bøker, oversatt til 30 forskjellige språk. Foto:Frode Hansen,VG

Roy Jacobsen med overraskende oppfølger til «De usynlige»

Superlativene haglet da Roy Jacobsen utga sin siste bok «De usynlige». Men det skremte ham ikke fra å skrive en oppfølger. Til høsten kommer «Hvitt hav» som bare de færreste visste at han jobbet med. Kanskje blir det til og med en tredje bok om familien fra karrige Barrøy.

Av 

Jørn Pettersen

Publisert:

Artikkelen er over seks år gammel

– La meg si det slik, jeg føler meg ikke ferdig med Ingrid og de andre nå heller, sier Roy Jacobsen til VG.

Men han understreker at det er ikke dermed sagt at det kommer en bok nummer tre.

– Jeg pleier å si som Ingvar Ambjørnsen: «Jeg vet ikke om det blir noen ny bok før jeg er på side 70» – og jeg er ikke på side 70 enda.

Men bok nummer to er det ingen tvil om at kommer. Mandag sendte Roy Jacobsen de siste endringene til forlaget og snart er «Hvitt hav» på vei til trykkeriet. Vi har gjort et lite tidshopp – og handlingen utspiller mot slutten av annen verdenskrig, rundt 1944–45. En dramatisk kjærlighetshistorie i en dramatisk tid, med Ingrid som nå er i 35-årsalderen i hovedrollen, forteller Roy Jacobsen.

VG +: Roy Jacobsen som skjeller ut sine mektige venner (krever innlogging)

Han legger ikke skjul på at synes det er godt å være ferdig med «Hvitt hav», selv om han strengt tatt aldri blir ferdig.

KAFFEPAUSE: Til tross for han akkurat har levert høstens bøk til forlaget, er Roy Jacobsen i gang med nye bok-prosjekter. - Jeg skriver når jeg har ideer, sier han. Foto:Frode Hansen,VG

– Men på et tidspunkt må man sette strek, man orker rett og slett ikke mer. Nå vet jeg at de på forlaget har lest boken og er fornøyde og da kan jeg senke skuldrene, sier Roy Jacobsen.

Da «De usynlige», den første boken om liv og levekår i en fiskerfamilie i årene mellom 1913 og 1928 på Helgelandskysten, kom i 2013, var det ikke bare forlaget som var fornøyd.

– Roy Jacobsens griper leseren med et slag og slipper ikke tak før på siste side, skrev VGs anmelder om «De usynlige» og ga boken terningkast seks.

Landets øvrige bokanmeldere var ikke mindre begeistret: «Et moderne mesterverk», mente Klassekampen. Aftenposten slo fast at dette var «skjønnlitteratur av høy, høy klasse» mens Dagbladet var av den oppfatning at dette var «rett og slett en helt fantastisk roman».

POCKET – VGs nye bokpodcast: Hva skjer med Lisbeth Salander?

– Med så gode anmeldelser risikerer jeg selvfølgelig å møte meg selv i døren. Men jeg må jo skrive om det jeg brenner for. Den nye boken handler også om min tilknytning til historien. Mine to liv. En urban barndom på Årvoll og en annen fra kysten, villmarken ute ved havet, fortsetter Roy Jacobsen.

Som så mange av hans andre bøker er også «De usynlige» solgt til en rekke forskjellige land. Nylig var han på svensk TV for å fortelle om Ingrid og havet som er hennes eventyr. Fisken, stormen, fattigdommen. Hun som eier årstidene, fuglene og horisonten og som må lære det ingen lenger kan.

– Jeg er oversatt til 30 forskjellige språk, sier Roy Jacobsen og viser frem en stor bokhylle hvor kona hans har samlet de fleste av hans utenlandske utgivelser.

Publisert:

Flere artikler

 1. Roy Jacobsen gir ut uventet fjerdebok: – Jeg hadde ikke planlagt det selv

 2. Roy Jacobsen om prestisjenominasjon: – Dette tar kaka!: Roy Jacobsen kan vinne Booker-prisen som første nordmann

 3. Roy Jacobsen om prestisjenominasjon: – Dette tar kaka!

 4. Vakkert og brutalt: Bokanmeldelse: Roy Jacobsen: «Hvitt hav»

 5. Booker-prisen til Grossman: – Uansett en seier for Roy Jacobsen

Fra andre aviser

 1. «Jeg tror at kongelige lett blir ensomme»

  Aftenposten
 2. Roy Jacobsen bør snarest melde seg som manusskribent for Hotel Cæsar

  Bergens Tidende
 3. Bokanmeldelse: Hever nivået i siste bind

  Aftenposten
 4. Roy Jacobsen kan bli første norske vinner av prestisjepris: – Som født pessimist er jeg forberedt på alt

  Aftenposten
 5. Israelsk vinner, Roy Jacobsen nådde ikke helt opp

  Aftenposten
 6. I fjor ble 1000 norske bøker oversatt. Hva skal til for å slå gjennom?

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no