HEYERDAHL: Thor Heyerdahl. Foto: AP

Thor Heyerdahl hjalp tysk raseideolog

Thor Heyerdahl var henrykt over å «komme til en karakterfast rase» da han besøkte Nazi-Tyskland i 1938. Det kommer fram i en ny biografi om eventyreren.

 • NTB

Artikkelen er over 15 år gammel

I et brev til sin mor Alison forteller Heyerdahl om besøket i Tyskland i 1938, og om møtet med den tyske professoren Hans Günther.

Han «er en av det nye rikets ledende menn, håper han kan hjelpe oss, han har bedt oss skaffe sig hoder, da det er hans spesialitet», skriver Heyerdahl i brevet.

Hodeskalle i gave

Den norske eventyreren forærer Günther en hodeskalle han hadde tatt med seg fra Marquesas-øyene der han og kona Liv hadde bodd i ett år, skriver Dagbladet.

Günther, som la grunnlaget for nazistenes raseteorier, ble henrykt over gaven fra nordmannen.

Dette kommer fram i første bind av biografien om Heyerdahl, som er ført i pennen av den tidligere Dagbladet-journalisten Ragnar Kvam jr..

Politisk naivitet

- Å bistå Hitlers fremste raseideolog med antropologisk materiale vitner ikke om teft. Det vitner snarere om politisk naivitet, skriver Kvam.

- Men Heyerdahls mangel på motforestillinger mot Günther og hans virke kan også forklares med at han rent faktisk satte pris på det han i februar 1938 fikk oppleve av tysk mentalitet, skriver Kvam videre.

- Du aner ikke for en vidunderlig overgang det er å komme til en karakterfast rase efter å ha hatt så mye med Frankrike å gjøre, skriver Heyerdahl i brevet til moren.

Foraktet Frankrike

Frankrike og franskmenn hadde den norske eventyreren bare forakt til overs for.

- Vi har begge en sann forakt for alt som er fransk. Et falskere, uhøfligere og mer ukultivert folk kan ikke finnes så snart man har med den jevne borgerstand å gjøre.... Vi har fått livsvarige komplekser mot det landet. Skittent, uoplyst, egoistisk, umoralsk og uhøflig i alt undtagen fraser og ord, skriver Heyerdahl til moren.

Den norske eventyreren har heller ikke mye til overs for polynesierne som han hadde bodd hos i ett år.

- De gjorde det umulig for oss å bo der lenger, ondskapsfulle og vemmelige på alle måter var de... Noe slikt som det vi kaller kjærlighet er et fullstendig ukjent begrep for dem, hver eneste kvinne på øya er en prostituert, skriver han i brevet til moren.

Heyerdahl døde i 2002, 87 år gammel.

UKJENTE BILDER: I VG søndag 20. november er det ukjente bilder fra Thor Heyerdahls opphold i USA under 2. verdenskrig. Foto:

Mer om

 1. Thor Heyerdahl

Flere artikler

 1. Rystet over farens kvinnesyn

 2. Thor Heyerdahl jr: - Dette kunne vært utelatt i boken

 3. Pluss content

  Thor Heyerdahls bitre brudd med familien

 4. Pluss content

  Thor Heyerdahls stormfulle liv

 5. Pluss content

  100 år etter Heyerdahls fødsel: - Han hadde rett

Fra andre aviser

 1. - Heyerdahl hjalp raseideolog

  Aftenposten
 2. - Heyerdahl hjalp tysk raseideolog

  Bergens Tidende
 3. Thor Heyerdahl hjalp tysk raseideolog

  Fædrelandsvennen
 4. - Far var ingen rasist

  Aftenposten
 5. Grunnløs mistenkeliggjøring

  Aftenposten
 6. Skal redde julesalget

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no